U17: jövünk, Brazília! Csak nem tudjuk, hogy mikor…

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.16. 18:51
null
A borongós Írországból csak egy ugrás a napfényes Brazília (Fotó: Twitter.com)
Miután a magyar U17-es válogatott tizenegyespárbajban felülmúlta Belgiumot az írországi Európa-bajnokság vb-szereplésért rendezett playoffmeccsén, kiharcolta a jogot, hogy ott lehessen a korosztályos világbajnokságon, melynek Brazília ad otthont, és most itt kellene következnie, hogy mikor. Ezt viszont egyelőre nem lehet pontosan megmondani, csupán annyi biztos, hogy valamikor idén, minden bizonnyal ősszel.

 

Brazília eredetileg 2015-ben látta volna vendégül a Copa Américát, amelyet azonban a 2013-as Konföderációs Kupa, a 2014-es világbajnokság és a 2016-os olimpiai játékok házigazdai szerepe miatt elcserélt Chilével, így csak idén rendezi meg a dél-amerikai kontinenstornát.

S hogy jön ez a magyar U17-es válogatott továbbjutásához?

Nos, az idei U17-es világbajnokság eredetileg Perué lett volna, ám amikor a FIFA illetékes bizottságának tagjai februárban szemlézni mentek Limába, vajon a helyiek hogyan állnak az előkészületekkel, aggasztó állapotokat találtak.

A FIFA főtitkára levélben érdeklődött a brazil szövetségnél, hogy átvállalja-e a tornát, s a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) is ajánlotta az országot, mondván, a Copa ez évi rendezése miatt kézenfekvő és logikus választás lenne őket felkérni beugrónak.

A brazil szövetség illetékesei vállalták az U17-es vb-t, s a FIFA március 15-én bejelentette, hogy Peru helyett felkérte Brazíliát a torna megrendezésére, igaz, azt sem akkor, sem az elmúlt két hónapban nem sikerült eldönteni, hogy pontosan mikor is lesz a viadal.

A RÉSZTVEVŐK
Európa (UEFA)
Magyarország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország
Afrika (CAF)Angola, Kamerun, Nigéria, Guinea
Ázsia (AFC) Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Tádzsikisztán
Észak- és Közép-Amerika, Karibi térség (CONCACAF)Egyesült Államok, Haiti, Kanada, Mexikó
Dél-Amerika (CONMEBOL) Brazília (rendező), Argentína, Chile, Ecuador, Paraguay
Óceánia (OFC)
Új-Zéland, Salamon-szigetek

Peru eredetileg október 5–27. között adott volna otthont az eseménynek, négy nagyvárosban, míg Brazíliából öt város vállalkozott a rendezésre, csupa olyan, amely öt éve a vb-n is szerepet kapott: Brazíliaváros (Nemzeti Stadion), Cuiabá (Arena Pantanal), Manaus (Arena da Amazonia), Natal (Arena das Dunas) és Recife (Arena Pernambucano).

Az mindenesetre elég valószínű, hogy június 5-én, a párizsi FIFA-kongresszuson döntik el véglegesen a torna időpontját, s egyben jelentik be hivatalosan is, hogy Brazília rendezi majd meg.

Egyelőre tehát az időpont mellett a helyszíneket sem lehet megmondani, azt viszont már tudjuk, hogy mely országok csapatai vehetnek részt.

Nos, tizenegyesekkel kivívott sikerének köszönhetően ott lesz ugye a magyar válogatott, amely másodszor szerepelhet a viadalon, habár ha egészen precízek akarunk lenni, akkor először, mert a legelső alkalommal, 1985-ben még egy évvel fiatalabbak, az U16-os együttesek mérkőztek meg a világbajnokságon, s a FIFA csak az első három viadal után, 1991-ben emelte fel a korhatárt egy esztendővel.

A magyar válogatott az első U16-os vb-n elindult – akkor meghívottként lehetett ott és a negyeddöntőig jutott –, azaz U17-es világbajnokságra első ízben jutott ki önerőből, bár a hivatalos források második részvételt emlegetnek a mieinkkel kapcsolatban.

A SALAMON-SZIGETEK BALHÉJA
Nem sokon múlott, hogy a Salamon-szigetek lemaradjon az első, FIFA által szervezett tornán való részvételéről. Történt ugyanis, hogy a tavalyi U16-os Óceániai bajnokságon döntőig menetelő válogatottban Chris Satut jogosulatlanul szerepeltették, ezért a csapat eredményeit megsemmisítették, s a vb-indulási jogot elvették. A Salamon-szigetekiek azonban fellebbeztek, s május 3-án részsikerrel jártak: visszakapták az indulási jogot. Tudniillik a valójában 20 (!) éves Saturól kiderült, a problémát az okozta, hogy a Salamon-szigeteki útlevelébe – a szövetség alkalmazottaitól függetlenül és tudtuk nélkül – rossz születési dátum került.

Ami a többi résztvevőt illeti, már mind ismertek, a mieink utolsóként biztosították a helyüket a mezőnyben. Ott lesz a házigazda Brazília mellett Európából a korosztályos Eb-n előttünk végző négy válogatott, tehát Franciaország, Hollandia, Spanyolország és Olaszország, továbbá többek között a 17. részvételére készülő Egyesült Államok, a legsikeresebb, azaz ötszörös győztes Nigéria, valamint a kétszeres bajnok Mexikó is. Újoncként Angola, illetve a Salamon-szigetek is utazhat.

A tornán 24 gárda vesz részt, melyeket hat négyes csoportba sorsolják az előzetesen összeállított kalapok alapján – válogatottunk a negyedik kalap első helyére került, azaz három (papíron) erősebb ellenféllel találkozik majd a csoportkörben.

A sorsolást július 22-én tartják Rio de Janeiróban.

A KALAPOK
1. kalap:
Brazília, Spanyolország, Mexikó, Egyesült Államok, Argentína, Franciaország
2. kalap: Guinea, Olaszország, Új-Zéland, Kanada, Ausztrália, Chile
3. kalap: Hollandia, Nigéria, Dél-Korea, Paraguay, Ecuador, Japán
4. kalap: MAGYARORSZÁG, Haiti, Tádzsikisztán, Salamon-szigetek, Angola, Kamerun

A lebonyolítás a 24 csapatos Eb-éhez hasonló: a csoportok első két helyezettje, plusz a legjobb négy csoportharmadik kerül a legjobb 16 közé. A négy továbbjutó harmadik játszik az A-, a B-, a C- és a D-csoport első helyezettjével a legjobb nyolc közé jutásért, majd a megszokott mederben zajlik tovább a kieséses szakasz.

Az U17-es világbajnokságon – ellentétben a felnőtt Európa-bajnoksággal – rendeznek mérkőzést a harmadik helyért is, és a korosztályos Eb-hez hasonlóan kétszer 15 perc hosszabbítások nélkül zajlik majd a kieséses szakasz, vagyis ha a rendes játékidőben nincs döntés, rögtön jönnek a tizenegyesek.

EMLÉKEZTETŐ
U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÍRORSZÁG

PLAYOFF A VILÁGBAJNOKI SZEREPLÉSÉRT
MAGYARORSZÁG–BELGIUM 1–1 (0–0) – 11-esekkel: 5–4
Gólszerző: Komáromi (61.), ill. Kalulika (56.)

Bővebben a mérkőzésről itt olvashatnak.

ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Spanyolország 1–0
(Taabouni 89.)
Franciaország–Olaszország 1–2 (Millot 41., ill. Esposito 45+1., Udogie 81.)

DÖNTŐ
Május 19., vasárnap
17.30, Dublin, Tallaght Stadion:
Hollandia–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik