U17-es vb: „Nehéz innen felállni, de ha nyerünk, továbbjutunk”

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.10.30. 06:52
null
László Dávid harcol a labdáért ausztrál ellenfelével, Cameron Peupionnal (Fotó: fifa.com)
Érhetően csalódott és dühös magyar játékosok sétáltak ki az interjúfolyosóra az Ausztrália elleni 2–2-es döntetlen után. Az U17-es labdarúgó-világbajnokságon szereplő korosztályos magyar válogatott a szünetben Baráth Péter és Zuigeber Ákos révén kétgólos előnyben volt, ám a második félidőben öt perc alatt két gólt kapott, így be kellett érnie a döntetlennel.

„Jól kezdtük a mérkőzést, több helyzetet alakítottunk ki, és kétgólos előnybe kerültünk mondta Baráth Péter, az első magyar gól szerzője. – Az első félidő utolsó öt-tíz percében magasabb tempóra kapcsolt az ellenfél, kicsit beszorított minket, és a nyomás a fordulás után is folytatódott. Sajnos a szünet után fáradtabbak voltunk, nem úgy mozogtunk a pályán, ahogy kellett volna, így védekezésben többször hibáztunk. Ráadásul a kapott gól megint megtörte a csapatot, kicsit összeestünk, és ez kihatott a későbbi teljesítményünkre. Mindannyiunkat dühít, hogy akár hat pontunk is lehetne, de tudjuk, hogy ez a világbajnokság, itt már csak erős csapatokkal találkozhatunk. Sajnálom, hogy kiengedtük a kezünkből a pontokat. Ugyanakkor még semmi sincs veszve, az Ecuador elleni meccsre az első félidőben látott játékot kell átmenteni.”

A második félidőben előbb a Buna Gábor kezezése miatt megítélt büntetőből szépített Ausztrália, majd néhány perccel később Caleb Watts is bevette Hegyi Krisztián kapuját.

KÉNYSZERPIHENŐN A CSATÁR
Zuigeber Ákos alaposan kivette a részét a kétgólos előny megszerzéséből, az MTK támadója előbb szabadrúgásból ívelte tökéletesen a labdát Baráth Péter fejére, majd tizenegyesből növelte kétgólosra a magyar csapat előnyét. Sajnos a folytatásban nem számíthatott rá Preisinger Sándor, a 29. percben le kellett cserélni, miután megsérült a lábfeje. A csatárt szerdán tüzetesebben is megvizsgálják, a pénteki, Ecuador elleni csoportmeccset minden bizonnyal ki kell hagynia.

„A Nigéria elleni meccshez hasonlóan megint vezettünk, és megint nem sikerült nyerni. Akkor kikaptunk, most döntetlenre futotta – kesergett Buna Gábor, a magyar válogatott hátvédje. – Magammal sem vagyok elégedett, az ausztrálok tizenegyese előtt az én kezemre pattant a labda. Nem volt szándékos, amennyire fel tudom idézni, az egyik karomat direkt a testem mellé szorítottam, de ahogy ugrottam, a labda a másik alkaromra pattant. A játékvezető megadta, ezt el kell fogadni. A második gólt nem lett volna szabad kapni, sajnos keveset birtokoltuk a labdát, a végére belefáradtunk az ausztrál nyomásba. Nehéz mit mondani, már a második mérkőzést engedjük ki a kezünkből… Kétgólos előnyben sem hittük el, hogy megvan a meccs, nem emiatt lett döntetlen. A végére egyszerűen elfáradtunk, ez vezetett a hibákhoz. A világbajnokságon az ellenfél megbünteti a kihagyásainkat. A szünetben Preisinger Sándor azt kérte tőlünk, hogy ne adjunk alább a tempóból. Megpróbáltuk teljesíteni, de nem sikerült.”

A döntetlen után még mindig nem kell lemondani a továbbjutásról a magyar együttesnek, de a pénteki, Ecuador elleni meccsen kötelező a győzelem – ellenkező esetben alighanem búcsúzik a csapat.

„Megint vezettünk, de megint kiengedtük a kezünkből a meccset. A második félidő elején beszorultunk, a játékvezető kezezés miatt tizenegyest ítélt, majd ziccerben hozta a kapura a labdát az ellenfél csatára. Nehéz megélni, hogy hat pont helyett csupán egyet szereztünk. Nem tudom megmondani, mi hiányzik… Számítottunk rá, hogy az ausztrálok próbálnak nyomás alá helyezni minket a második félidőben, mégsem tudtuk megőrizni az előnyt – szomorkodott Hegyi Krisztián, aki a Nigéria elleni csoportmeccsen hibázott az afrikai együttes második gólja előtt, ám Ausztrália ellen az utolsó percekben többször is nagyot védett. – Az első csoportmeccs után túltettem magam a hibámon, új fejezetet nyitottam, és szerencsére most néhány védéssel segíteni tudtam a csapatnak. Nehéz innen felállni, de ha a következő meccset megnyerjük, továbbjutunk. Nincs mese, mindent arra a kilencven percre kell feltenni.”

A MÉRKŐZÉS GÓLJAI (átkattintással)

A TISZTES HELYTÁLLÁS KEVÉS

– Az arcára volt írva, mennyire csalódott a döntetlen után.
– Nem azért kaptuk a gólokat, mert egy az egyben megvertek minket, vagy sakk-mattig kijátszották a védelmünket, hanem mert rosszul helyezkedtünk, az ellenfél pedig olyan helyen passzolta át a labdát, amire többször felhívtam a játékosaim figyelmét – válaszolt kérdésünkre Preisinger Sándor, a magyar válogatott szövetségi edzője. – A srácok kihajtották magukat, mindent kiadtak magukból, és a kezünkben volt a meccs. Ez a különbség a világbajnokság és a többi utánpótlás-találkozó között: itt az ellenfél folyamatosan nyomás alá helyez minket, végig koncentrálni kell, és nagy iramban zajlanak a meccsek. Erre a hétköznapokban, a bajnokikon lehet felkészülni, máshol nem. A játékosok mindent elkövetnek, a szakmai stáb szintén, de ilyen irammal és ellenfelekkel ezek a srácok ezen a világbajnokságon találkoznak először.

– A fáradtság miatt maradt el a győzelem?
– Mind a két csapat ugyanúgy kihajtotta magát, nagy nyomás nehezedett a kapunkra, persze, hogy a játékosok elfáradtak a végére. Az otthoni meccseken, sőt, az Európa-bajnoki találkozókon sincs ilyen iram. Ahogy kimerül a szervezet, úgy jönnek elő a hibák, ám a nemzetközi futball arról szól, hogy a nehéz időszakot túl kell élni valahogy. Ez a csapat arra építhet, hogy a szervezett védekezést követően kihasználja a helyzeteit. Ám ebbe nem fér bele, hogy kettő-egyes vezetésnél feleslegen kinyílunk, bepasszolják mögénk a labdát, az ellenfél pedig a félpályáról törhet kapura, majd berúgja a rövidbe. Mondhatnám, hogy próbálunk tanulni a hibákból, de lassan elfogynak a meccsek.

– Mennyi erőt adhat, hogy Ecuador ellen így is a továbbjutásért játszhat a csapat?
– Természetesen nem úgy megyünk fel a pályára, hogy nincs esélyünk. Győzelmi kényszerben játszunk, ha megoldjuk a feladatot, akkor szép teljesítményről beszélhetünk, ha esetleg nem sikerül, akkor marad a tisztes helytállás – más kérdés, hogy az kevés lenne számomra. Még mindig a kezünkben van a sorsunk, de az Ecuador elleni meccs sem lesz könnyebb az eddigi találkozóknál.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Nigéria 2 2 7–4 3 6
2. Ecuador 2 1 1 4–4 0 3
3. Ausztrália 2 1 1 3–4 –1 1
4. Magyarország 2 1 1 4–6 –2 1
A hat csoportból az első és a második helyezettek, valamint a négy legjobb harmadik jut be a nyolcaddöntőbe.
Kettő vagy több csapat pontegyenlősége esetén az alábbiak szerint rangsorolják a válogatottakat: 1. gólkülönbség, 2. szerzett gólok száma, 3. egymás elleni mérkőzéseken szerzett pontok, 4. egymás elleni mérkőzéseken elért gólkülönbség, 5. egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok száma, 6. Fair play-pontrendszer (sárga lap: –1 pont, két sárga után piros: –3, közvetlen piros: –4, sárga után közvetlen piros: –5), 7. sorsolás

A CSOPORT HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI
3. FORDULÓ
November 1., péntek
21.00,
Gama: Ausztrália–Nigéria
21.00, Goiania, Olimpiai Stadion: MAGYARORSZÁG–Ecuador (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik