U17-es vb: Egyáltalán nincs bennünk félelem – Preisinger

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.10.25. 17:46
null
Preisinger Sándor nem írná alá a döntetlent (Fotó: Török Attila, archív)
Hiába kezdenek az U17-es világbajnokság rekordbajnoka ellen, a korosztályos magyar válogatott szövetségi edzője, Preisinger Sándor előzetesen nem írná alá a döntetlent.

 

– Olvasta Nigéria szövetségi kapitányának véleményét?
– Természetesen követem az eseményeket, hallottam, hogy Manu Garba fantasztikusan futballozó Nigériát ígért, de őszintén szólva nem különösebben foglalkoztat – felelte lapunknak Goianiában Preisinger Sándor, az U17-es világbajnokságon szereplő korosztályos magyar válogatott szövetségi edzője.

MÁJUS ÓTA ERRE VÁRTAK

Brazil idő szerint péntek délelőtt tartotta a Nigéria elleni csoportmérkőzést megelőző utolsó edzését a magyar válogatott. Bár a játékosok fejében természetesen már az első csoportmérkőzés járt, az együttes csapatkapitánya, Posztobányi Patrik figyelmeztetett: nem pénteken kell pörögni!

„Szerencsére egyelőre nem látom a társaimon, hogy a kelleténél feszültebbek lennének – mondta lapunknak a Puskás Akadémia hátvédje. – A meccsnapon, útban a stadion felé, illetve később, melegítés közben nyilván más lesz a helyzet, akkor már mindenki maximálisan koncentrál, de fontos, hogy egy nappal a találkozó előtt senki se pörögjön túl, kicsit még próbáljuk elengedni magunkat. Persze érhető, ha ez olykor nem könnyű: azóta várjuk az első csoportmeccset, hogy a májusi Európa-bajnokságon kijutottunk a vébére, múlt hét vasárnap óta mindenki világbajnoki lázban ég. Elég csak rápillantani a logókra, a körítésre, és azonnal tudatosul bennünk, hova jutottunk. Szeretnénk kiélvezni ezeket a pillanatokat, mert nem minden játékosnak adatik meg, hogy ilyen rangos eseményen szerepeljen.”

Az első akadályt Nigéria jelenti. „Motivált, támadó futballt játszó csapatra számítok – folytatta a védő. – A felvételeken láttuk, hogy egytől egyig remek felépítésű játékosok, fizikailag aligha lesznek gondjaik, a játékukban pedig fontos szerep jut a gyors szélsőknek, őket gyakran indítják be üres területre. Sokszor a hátvédjeik is felzárkóznak a támadáshoz, meglátjuk, hogy ebből tudunk-e előnyt kovácsolni. Nemcsak a három pont miatt fontos a mérkőzés, hanem azért is, mert a jó kezdés lendületet adhatna a folytatásra.”

A csapatkapitány hozzátette, az időeltolódás már nem okoz problémát, és a fülledt meleg is csak az első napokban volt szokatlan.

„Idővel mindenhez hozzá lehet szokni, szerencsére a hőség sem annyira tikkasztó, mint az első napokban éreztük. Az edzőpályákra sem lehet panasz, az egyik nap egy ötvenezres stadionban készültünk, ott már a gyakorlás is élményt jelentett.”

– A kijelentés után megeshet, hogy az afrikai rivális félvállról veszi a magyar válogatottat?
– Erre nem alapozhatunk, de az első csoportmeccs előtt a saját csapatom felkészítésével foglalkoztam, és nem azzal, hogy Nigériának mi a véleménye rólunk. Tisztában vagyunk vele, hogy a torna rekordbajnoka vár ránk, de emiatt egyáltalán nincs bennünk félelem. Mindkét válogatott tudja, mit akar elérni a tornán, ahogy nekik, úgy nekünk is megvannak a céljaink, az első csoportmeccs után kiderül, melyik együttes lépett egyet az álmai felé.

– A magyar válogatottnak mi a célja?
– Amit korábban mondtam, továbbra is tartom, szeretnénk továbbjutni a csoportból. Ennél messzebbre egyelőre nem tekintünk, sőt, a Nigéria elleni meccsnél sem. Eddig csak az afrikai együttesre koncentráltunk, ha lement a szombati összecsapás, elkezdjük felkészíteni a fiúkat a következő ellenfélre.

– A múlt alapján mondhatjuk, hogy a torna egyik favoritja ellen kezdenek?
– Fogalmazhatunk így, de a májusi Európa-bajnokságon is játszottunk esélyesebb csapatok ellen. Azon a tornán akadt olyan végső győzelemre is esélyesnek tartott válogatott, amely aztán ki sem jutott Brazíliába – ellentétben Magyarországgal.

– Mire alapoznak Nigéria ellen?
– Tudatos, bátor csapatot akarok látni a pályán, amely betartja az alaptaktikát. Tudjuk, milyen eredményt akarunk elérni, és azt is, hogy ahhoz milyen játékot kell nyújtanunk.

– Érzése szerint mennyit lesz csapatánál a labda?
– Nem igazán érdekel. Az a fontos, hogy nyerjük meg a meccset. Ehhez megvannak az eszközeink, az viszont csak harmadlagos tényező számomra, hogy közben ki birtokolja a labdát. A lényeg, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket: ha ez húsz százalékos labdabirtoklással történik, legyen úgy, ha nyolcvan kell hozzá, akkor arra törekszünk.

– Aláírná a döntetlent?
– Így, a meccs előtt, semmiképp sem. Tőlem és a csapattól is távol áll, hogy az egy pontért játszunk. Nyerni akarunk, aztán a meccs után majd visszatérhetünk erre a kérdésre.

Az U17-es válogatott már sikeresen akklimatizálódott (Fotó: Bokor Péter/mlsz.hu)
Az U17-es válogatott már sikeresen akklimatizálódott (Fotó: Bokor Péter/mlsz.hu)

– Az Írországban rendezett, májusi Európa-bajnokságon a csapat egyik legnagyobb erénye a stabil védelem volt. Erre Brazíliában is építhetnek?
– Érzésem szerint az azóta eltelt hónapokban tovább fejlődtünk ezen a téren, igaz, most pont a védelemben küzdünk kisebb gondokkal. Sajnos pénteken három belső védőnk, Horváth Milán, Posztobányi Patrik, valamint Balogh Botond sem volt még százszázalékos állapotban, de bízom benne, hogy a kezdésre mindhárman bevethetőek lesznek. Az orvosi stábunk mindent megtesz azért, hogy számíthassunk rájuk Nigéria ellen.

– Múlt hét vasárnap óta készülnek Brazíliában. Mi állt az edzések középpontjában?
– A felkészülés terén csak a helyszín változott, a gyakorlásaink felépítése nem. A játékosoknak fizikailag és taktikailag egyaránt készen kell állniuk a megméretésre, de nincs értelme a két részt élesen elkülöníteni egymástól. Mindkét téren igyekeztünk erősíteni a srácokat, mindent végrehajtottunk, amit elterveztünk. Érzésem szerint jó úton haladunk.

– Az időeltolódás, a szervezés, a hőség jelentett bármiféle problémát?
– Egyelőre nincs okunk panaszra. Kifogástalan edzőpályákon készülhetünk, a szervezés is flottul zajlik, és mostanra az összes játékos átesett a holtponton, az ötórás időeltolódás már nem okoz problémát. Egyedül az időjárás szokatlan picit. Az év ezen szakaszában Brazíliában sokkal melegebb van, mint Magyarországon, ugyanakkor erre sem foghatunk semmit, mert ezzel valamennyi riválisnak meg kell birkóznia.

– A játékosok mennyire feszültek az első csoportmeccs előtt?
– Ha rájuk nézek, azt látom, hogy pont annyira feszültek és koncentráltak, amennyire az első csoportmeccs előtt kell. Mindenki nagy várakozással tekint a nyitó meccsre, egészséges drukk dolgozik bennünk. Átérzik, hova kerültek, tudják, hogy világbajnokságon szerepelhetnek, épp ezért mindent beleadnak majd – úgyhogy bizakodhatunk.

A Nemzeti Sport a válogatott valamennyi meccséről a helyszínről a tudósít, a Nigéria elleni mérkőzést követően Preisinger Sándor, valamint a főszereplők nyilatkozatát is olvashatják!

Fotó: Bokor Péter/mlsz.hu
Fotó: Bokor Péter/mlsz.hu

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok: Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia), Megyeri Gábor (Bp. Honvéd), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők: Buna Gábor (Bp. Honvéd), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (Parma – Olaszország), László Dávid (Bp. Honvéd), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia), Horváth Milán (Bp. Honvéd), Orosz Donát (DVTK)
Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Tóth Borisz (DVTK), Major Sámuel (Red Bull Salzburg – Ausztria), Kosznovszky Márk (Parma – Olaszország), Baráth Péter (DVSC)
Támadók: Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Mester Csaba (Austria Wien – Ausztria), Komáromi György (Puskás Akadémia), Németh András (Genk – Belgium), Molnár Rajmund (Benfica – Portugália)
Tartalékok: Sipos Gábor (Puskás Akadémia), Hajdú Roland (Ferencváros)

A B-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 26., szombat
22.00,
Goiania, Olimpiai Stadion: Nigéria–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Október 27., vasárnap
1.00,
Goiania, Olimpiai Stadion: Ecuador–Ausztrália

2. FORDULÓ
Október 29., kedd
21.00,
Goiania, Olimpiai Stadion: Nigéria–Ecuador
Október 30., szerda
0.00,
Goiania, Olimpiai Stadion: Ausztrália–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

3. FORDULÓ
November 1., péntek
21.00,
Gama: Ausztrália–Nigéria
21.00,Goiania, Olimpiai Stadion: MAGYARORSZÁG–Ecuador (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A kezdést magyar idő szerint adtuk meg. A vb-re kijutó 24 válogatottat hat darab négyes csoportba osztották, a nyolcaddöntőbe a csoportok első két helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik helyezett jut be.

A helyszínről a Nemzeti Sportot tudósítja: Babják Bence

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik