11-esekkel kikaptunk a spanyoloktól, az 5. helyért játszhat az U17-es válogatott

NAGY-PÁL TAMÁS, SZELI MÁTYÁS (Dublin)NAGY-PÁL TAMÁS, SZELI MÁTYÁS (Dublin)
Vágólapra másolva!
2019.05.13. 19:50
null
Nagyot küzdött, de 11-esekkel alulmaradt a magyar válogatott (Fotó: uefa.com)
A magyar válogatott tizenegyesekkel kikapott Spanyolországtól az Írországban zajló U17-es labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében. A rendes játékidő 1–1-re végződött, a szétlövésben pedig 5–4-re alulmaradtunk. Preisinger Sándor csapata így csütörtökön Belgium ellen harcolhatja ki a vb-részvételt.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÍRORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 1–1 (0–1) – 11-esekkel: 4–5
Dublin, Belfield Bowl, 1320 néző. Vezette: Trustin Farrugia Cann (máltai)
Magyarország: Hegyi – Buna, Balogh B., Horváth M., László – Posztobányi, Ominger, Kata, Kosznovszky (Komáromi, 66.) – Németh A., Zuigeber (Major, 65.). Szövetségi edző: Preisinger Sándor
Spanyolország: I. Martínez – Joseda, A. Gómez, Á. Carrillo, Javi López – Turrientes, R. Navarro, Aitor Gelardo (Rico Pico, 62.) – Valera, J. Escobar (Moreno, 82.), Pino. Szövetségi edző: David Gordo
Gólszerző: Ominger (50.), ill. J. Escobar (11.)
Sárga lap: Ominger (58.), Posztobányi (61.), László (92.)

KORÁBBAN
Franciaország–Csehország 6–1 (3–0)
Belgium–Hollandia0–3 (0–2)
Olaszország–Portugália 1–0 (1–0)

TOVÁBBI PROGRAM
ELŐDÖNTŐ

Május 16., csütörtök
17.30: Hollandia–Spanyolország
20.00: Franciaország–Olaszország
PLAYOFF A VB-SZEREPLÉSÉRT
Május 16., csütörtök
13.00: Magyarország–Belgium

ÖSSZEFOGLALÓ

Ha az ember Dublin nyüzsgő belvárosában jár, könnyen betéved valamelyik szuvenírüzletbe. Van belőlük bőven. Mint minden ilyen egységben, ezekben is próbálják csúcsra járatni a helyi sajátosságot, „márkákat”, miközben általában olyan andalító ír népzene szól, hogy aki erre esetleg nem fogékony, az óhatatlanul melankolikus hangulatba kerül és elkezd azon gondolkodni, a szerelmét elragadta egy 15. századi földesúr vagy rablólovag, és soha többé nem látják egymást.

Persze ez csak képzettársítás, az viszont tény, hogy ezek az üzletek rogyadoznak a legendák „ír szerencséjével” kapcsolatos tárgyaktól. Szerencsepénzek, szerencsekövek, négylevelű lóherék sorakoznak (zöldellnek) minden méretben és formában, fából, fémből, ezüstből, aranyból. A babonásabbak talán azt hihették a mérkőzés előtt, hogy biztos, ami biztos, hétfőn a spanyolok ellen pályára lépő magyar válogatottra is ráfér az ehhez hasonló segítség az Eb-negyeddöntőben, de itt nem a szerencsére, hanem részben arra a fajta fegyelmezettségre és felnőttes hozzáállásra meg erőre volt szükség, amely eddig is jellemezte korosztályos együttesünket. Ez is segített abban, hogy átlendüljünk a nehézségeken, így legyőzve minden egyes (általában magasabban jegyzett) ellenfelünket a tornán.

Azért némi ír segítséget kaptunk: a szép számban felvonuló magyar drukkerek mellett az eddigi mérkőzésekhez hasonlóan ezúttal is felbukkant néhány kisiskolás a tanáraik felügyeletével, ők előre csapatot választottak maguknak, nagyjából fele-fele arányban tartották magasba a kis papírból készült spanyol vagy magyar zászlóikat.

Preisinger Sándor szövetségi edző az oroszok elleni győzelem során több alapemberét pihentette, akik most visszatértek a kezdőcsapatba, ahogy az eltiltását letöltő Zuigeber Ákos is. A magyar együttes pedig egyáltalán nem volt megilletődve, az első próbálkozás is a miénk volt, de Ominger Gergő távoli lövése fölé szállt. Ivan Martínez kicsit kint állt a kapujából, a torna egyik legalacsonyabb kapusa hajlamos erre, azaz a Puskás Akadémia középpályása vélhetően nem vaktában tüzelt.

A spanyolok előbb German Valera révén kapufát találtak, majd az ismétlésnél Buna Gábor mentett fejjel a gólvonalról és végül az Álvaro Moratára emlékeztető hórihorgas Jordi Escobar kapufás góljával vezetést is szereztek. 0–1

A csatárnak nem sokkal később volt egy veszélyes helyzete, ám a félidő második felében igazán ígéretes lehetőségük már nem volt a spanyoloknak. A mieink egyáltalán nem rogytak meg, voltak megindulásaik, ígéretesen induló támadásaik, de a befejezésekbe rendszerint hiba csúszott, így honfitársaink 1–0-s hátrányban vonultak be az öltözőbe.

Szerencsére – bár itt megint nem beszélhetünk erről... – az állás hamarosan megváltozott, hiszen a jól meglóduló Posztobányi Patrik passza után Ominger Gergő remek távoli lövésével gyorsan egyenlítettünk. 1–1

Sajnos mindkét játékos sárga lapot kapott nem sokkal később, ezzel biztossá vált, hogy a következő meccset kihagyják. Persze ekkor még nem tudtuk, hogy az elődöntő lesz-e vagy a vb-indulást jelentő ötödik helyért folytatott párharc.

Kövesfalvi István kapusedző elmondta lapunknak, a jó eredményekhez kapusbravúrok is kellenek, és ebben sem volt hiba, Hegyi Krisztián ugyanis jól ért le Yeremi Pino lövésére (s a hajrában is többször jól avatkozott közbe). Nekünk a spanyolok tűntek frusztráltabbnak. Mi pedig kitartottunk, védelmünk ugyanis határozottan és eredményesen verte vissza a spanyol támadásokat, Ivan Martíneznek pedig többször ki kellett futnia a kapujából, hogy elrúgja a labdát a kontrából gyorsan kilépő Komáromi György elől.

A hajrára egyre nőtt a nyomás, azonban nem omlottunk össze, így 1–1-es állás után jöhetett a tizenegyespárbaj.

Először Komáromi György lépett a labdához és ballal a bal alsóba lőtt, majd German Valera jött, és szintén ballal a kapu bal oldalába bombázott. Másodikként Major Sámuel jobbal a jobb alsóba helyezett, ezután Roberto Navarro lapos lövéssel egyenlített ki. Ominger Gergő lába sem remegett meg, jobbal a kapu bal oldalába lőtt, de a másik oldalt célzó Adrián Gómez sem hibázott. Negyediknek Posztobányi Patrik jött és ő is a jobb alsót lőtte ki, míg Rico Pico félmagasan a kapu jobb oldalába rúgta a labdát. Aztán Németh András jobbra tartó próbálkozását Martínez kiütötte, Pablo Moreno viszont rendkívül magabiztosan kihasználta a lehetőségét, és a négy közé lőtte a spanyolokat.

A tizenegyespárbaj

Szívszorító módon estünk ki, ám nem érheti kritika a csapatot, és a tökéletes csoportkörös szereplésnek köszönhetően a belgák ellen még kiharcolhatjuk csütörtökön a világbajnoki szereplést.

Kisírjuk magunkat, aztán készülünk a belgák elleni meccsre – Preisinger

„Azt mondtam Németh Andrisnak, megfogom a büntetőt, nem sikerült”

PERCRŐL PERCRE

TIZENEGYESPÁRBAJ

Vége! Moreno védhetetlenül a léc alá vágta a labdát, így a spanyolok nyerték meg a tizenegyespárbajt. 4–5

Kimaradt! Németh András a jobb alsó sarkot vette célba, Martínez azonban hárított. 4–4

Hegyi megint balra vetődött, Rico Pico pedig a kapu jobb oldalába lőtt. 4–4

Martínez későn vetődött el, így Posztobányi tizenegyese a jobb alsóban kötött ki. 4–3

Joseda sem hibázik, a kapu jobb oldalába lőtt, míg Hegyi a másik irányba vetődött. 3–3

Martínez jobbra vetődött, Ominger pedig a kapu bal oldalába helyezte el a labdát. 3–2

Hegyi középen maradt, Navarro pedig a jobb alsóba lőtte a labdát. 2–2

Ez is bent van, Major a kapu jobb oldalába lőtte a labdát. Martínez megint balra vetődött. 2–1

Hegyi eltalálta az irányt, de Valera félmagas, a kapu bal oldalába tartó büntetőjét nem tudta hárítani. 1–1

Komáromi bal lábbal a bal alsóba lőtt. Martínez ugyan hozzáért a labdához, de védeni nem tudott. 1–0

Ne felejtsük el, nemcsak az elődöntőbe jutás, hanem a biztos vb-részvétel is a tét!

MÁSODIK FÉLIDŐ

94. perc: Véget ért a rendes játékidő, s mivel nem született döntés (1–1), jöhet a tizenegyespárbaj!

92. perc: László sárgult be, Navarrót lökte fel nagyon keményen. Így ő is kihagyja a magyar válogatott következő mérkőzését. Ápolni is kellett, de már vissza is tért a pályára László.

90. perc: Három perc a ráadás – ha nincs döntés, jönnek a tizenegyesek.

90. perc: Horváth felszabadítási kísérletébe Turrientes lépett bele, a spanyol lábáról pedig kis híján a jobb felső sarokba pattant a labda.

89. perc: Ezt is megúsztuk… Hegyi kapott bele egy bal oldali beadásba, majd Navarro lőtte a kapu mellé a kipattanót.

88. perc: HELYZET! Egy jobb oldali beadás után Pino szemben a kapuval, senkitől sem zavartatva fejelhetett, de a középre tartó labdát Hegyi könnyedén megfogta.

87. perc: Navarro jobb oldali szöglete után Joseda csúsztatta a kapu mellé a labdát.

84. perc: Védés! Valera veszélyes beadása után nem sikerült felszabadítania a magyar csapatnak, majd Javi López éles szögből leadott lövését védte Hegyi.

82. perc: Cseréltek a spanyolok, a góljukat szerző Jordi Escobar helyére Moreno állt be.

79. perc: Németh próbálta meg Komáromit kiugratni, de Martínez a tizenhatoson kívül elrúgta előle a labdát.

77. perc: Martínez lépett ki a kapujából, és az utolsó pillanatban meg is szerezte a labdát Major elől.

75. perc: Komáromi jobb oldali beadása után Németh nem találta el középen a labdát.

73. perc: BRAVÚR! Egy jobb oldali lapos ebadás után a hosszún érkező Pino került helyzetbe, kilenc méterről leadott lövése után azonban Hegyi nagyot védett.

69. perc: Navarro jobb oldali szöglete után Joseda kilenc méterről a kapu fölé fejelte a labdát.

Fokozódik a spanyol nyomás a kapunkon…

67. perc: Navarro jobb oldali lapos beadása után sikerült kivágni a labdát a mieinknek.

65. perc: Kettős csere a mieinknél, Zuigeber és Kosznovszky hagyta el a pályát, helyükre Major és Komáromi állt be.

64. perc: Kata és Turrientes rúgott össze, de szerencsére mind a ketten folytatni tudják.

Ha így marad, akkor kétszer 15 perc hosszabbítás nélkül, rögtön tizenegyespárbaj következik.

62. perc: Megtörtént a kényszerű spanyol csere, Gelardót Rico Pico váltotta.

61. perc: Újabb sárga lap villant, Posztobányi vágta fel Pinót. Így Posztobányi is kisárgázta magát a következő meccsről…

60. perc: Gelardo nem is tudja folytatni, le fogják cserélni.

59. perc: Gelardót ápolni kell, felszakadt a szemöldöke.

58. perc: Ominger sárgult be, Gelardónak könyökölt oda a levegőben. Omingernek már volt egy sárga lapja, így kihagyja a magyar válogatott következő mérkőzését.

54. perc: Gelardo távoli lövése veszélytelen volt a magyar kapura.

50. perc: GÓÓÓL!!! EGYENLÍTETTÜNK! Kata passza után Ominger Gergő igazított néhányat a labdán, majd 21 méterről jobb lábbal a bal alsó sarokba lőtt. A kapus belekapott a labdába, de menteni nem tudott. 1–1

A hivatalos nézőszám: 1320 fő.

46. perc: Egyik csapat sem cserélt a szünetben.

46. perc: Újra útjára indult a labda, a spanyolok kezdték a második félidőt.

ELSŐ FÉLIDŐ

Jelen állás szerint a spanyolok mehetnek a hollandok elleni elődöntőbe, míg a mieinkre a másik negyeddöntőben búcsúzó csoportelső, Belgium vár a vb-szereplésért rendezendő playoffmérkőzésen.

45+2. perc: Véget ért az első félidő, a szünetben a spanyolok 1–0-ra vezetnek.

45+2. perc: Egy bal oldali szöglet után Carrillo lövését sikerült a tizenhatoson belül blokkolnunk.

45. perc: Egy perc a ráadás.

41. perc: Buna remek keresztlabdája után Lászlót szerelték a tizenhatoson belül.

40. perc: László szólója végén Németh került helyzetbe, távoli lövését azonban blokkolták.

38. perc: Ezt a sarokrúgást is sikerült kivédekeznünk.

38. perc: Horváthról pattant szögletre a labda a jobb szélen.

34. perc: A kicsiben elvégzett sarokrúgás veszélytelen volt.

33. perc: Javi López bal oldali beadása után szögletre pattant a labda Bunáról.

29. perc: Ominger jobb oldali beadása után Martínez húzta le magabiztosan a labdát.

28. perc: Pino és László is a földön maradt, mindkettejüket ápolni kellett.

22. perc: Zuigeber szabadrúgása után Horváth elől fejelték el a labdát a spanyolok a tizenhatoson belülről.

19. perc: HELYZET! Escobar kapott remek kiugratást, ám 14 méterről, jobbal a bal oldali kapufa mellé lőtte a labdát.

14. perc: Németh fejelt össze Gelardóval, előbbit ápolni is kellett.

11. perc: GÓL! VEZETÉST SZERZETT SPANYOLORSZÁG! Navarrótól Jordi Escobar elé került a labda, a csatár meghúzott egy cselt a tizenhatoson belül, majd az öt és feles jobb felső sarkától jobbal lőtt, a labda pedig a bal oldali kapufáról a gólvonal mögé pattant. 0–1

8. perc: Navarro jobb oldali szöglete után Valera durrantotta a labdát a kapu mellé.

7. perc:MI MARADT KI?! A teljesen üresen érkező Valera kapott labdát a tizenhatoson belül, majd öt méterről ziccerben a lécet találta el. A kipattanó után Pino is gólt szerezhetett volna, ám Hegyi belevetődött a lövésébe, a felperdülő labdát pedig Buna a gólvonalról fejelte szögletre. Ezt megúsztuk…

4. perc: Ominger távoli lövése után a spanyol kapu fölé szállt a labda.

2. perc: Egy bal oldali spanyol szabadrúgás után sikerült egy magyar védőnek elfejelnie a labdát a tizenhatoson belülről.

A mieink piros-fehér, a spanyolok fehér és kék szerelésben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar válogatott indította útjára a labdát.

Jönnek a himnuszok.

A magyar válogatott a himnuszok előtt (Fotó: Nagy-Pál Tamás)

Kellemes idő, nagyjából 16 fok és napsütés fogadta a pályán a játékosokat.

A magyar–spanyol negyeddöntő továbbjutója a hollandokkal találkozik az elődöntőben. Amennyiben a mieink nem jutnak be a legjobb négy közé, még nem ér véget számukra a torna, hiszen az ötödik helyért és az azzal együtt járó világbajnoki részvételért rendezendő rájátszásban biztosan érdekeltek lesznek. Ha így alakul, akkor a playoffmérkőzésen az elitkörből már jól ismert belgákkal találkozunk.

A mieink a portugálok elleni csoportmeccsüket játszották a dublini Belfield Bowlban (ráadásul akkor is a máltai játékvezető fújta a sípot), aznap rengeteg volt a magyar szurkoló, akik kiváló hangulatot teremtettek. Szerencsére ma is sok magyar drukker van a lelátón.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Spanyolország negyeddöntő az írországi U17-es Európa-bajnokságon. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

„Megnéztük a spanyolokat élőben és felvételen is, elemeztük a játékukat, látszik, magasabb szinten állnak, talán a portugálokhoz tudnám hasonlítani őket kicsit jobb kiadásban minden poszton. Nehéz mérkőzés vár ránk, kidolgoztunk egy stratégiát, reméljük, beválik. A játékosaimra újabb kihívás vár fizikailag és a koncentrációban, mindent elkövetünk, hogy sikeresek legyünk” – mondta az összecsapás előtt Preisinger Sándor, a mieink szövetségi edzője.

Ha a selejtezőket és az Eb-csoportmérkőzéseit nézzük, a legutóbbi nyolcszor mindig betaláltunk, emellett a csapat kilenc tétmeccsből haton nem kapott gólt.

Kövesfalvi István, a magyar U17-es válogatott kapusedzője szerint a mieink itt is megállják a helyüket. A teljes interjú itt!

Három hely már elkelt az elődöntőben: vasárnap a franciák a cseheket (6–1), a hollandok a belgákat (3–0) győzték le. Hétfőn, a mieink meccse előtt az olaszok 1–0-ra nyertek a portugálok ellen. A vasárnap rendezett negyeddöntőkről ide kattintva olvashatnak részletesebben.

Fradi-szurkoló a magyarok ellen készülő spanyol kapitány! Az NSO a spanyolok szövetségi edzőjével, David Gordóval készíthetett exkluzív interjút Dublinban. A teljes interjú itt!

A magyar csapatban több olyan futballistát is találunk, aki fiatal kora dacára már játszott a felnőttek között, a spanyol keretben is van ilyen játékos, sőt Roberto Navarro még rekordot is döntött. A Monacót erősítő támadó középpályás januárban tizenhat évesen és nagyjából nyolc hónaposan tizenöt percet szerepelhetett az ötödosztályú Canet elleni kupameccsen, ezzel a klub történetének legfiatalabban bemutatkozó labdarúgója lett, olyanokat megelőzve, mint Kylian Mbappé vagy Thierry Henry.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Dublin, Belfield Bowl:
MAGYARORSZÁG–Portugália 1–0
Dublin, Whitehall:
Izland–MAGYARORSZÁG 1–2
Waterford:Oroszország–MAGYARORSZÁG 2–3

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Hegyi Krisztián (Illés Akadémia), Megyeri Gábor (Honvéd-MFA), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők:Buna Gábor (Honvéd-MFA), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (MTK Budapest), Orosz Donát (Diósgyőri VTK), Horváth Milán (Budapest Honvéd), Dávid Zoltán (Békéscsaba), Bekker Roland (Borussia Mönchengladbach – Németország)
Középpályások:Kata Mihály (MTK Budapest), Major Sámuel (Salzburg – Ausztria), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Kosznovszky Márk (MTK Budapest)
Támadók:Molnár Rajmund (Honvéd-MFA), Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Németh András (Genk – Belgium), Komáromi György (Puskás Akadémia), László Dávid (Honvéd-MFA), Szalay Szabolcs (Illés Akadémia), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik