Nagy lépés a legjobb nyolc közé az U17-es Eb-n

Vágólapra másolva!
2017.05.06. 15:54
null
A magyar válogatott Szerető góljával szerzett pontot Skócia ellen (Fotó: MLSZ)
Parádés szabadrúgásgóllal egyenlített a magyar válogatott az U17-es Európa-bajnokság második mérkőzésén, a skótok ellen, és az 1–1-es döntetlennel rendkívül jó helyzetből várhatja az utolsó, Feröer elleni csoportmeccset.

 

 

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, HORVÁTORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK,
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ

SKÓCIA–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–0)
Skócia:
McCracken – Curch, Mayo, Welsh, Houston – McInroy, Mitchell, Ross (Watt, 77.) – Middleton (Deas, 58.), Aitchison, Rudden (Cameron 65.). Szövetségi edző: Scot Gemmill
A kispadon: Mullen (k), Hutchinson, Smith, Reid
Magyarország: Ásványi – Kovács K., Opavszky, Mocsi, Majnovics – Csonka, Schön (Timári, 77.) – Szerető, Bencze, Csoboth – Szendrei (Torvund, 50.). Szövetségi edző: Szélesi Zoltán
A kispadon: Oroszi (k), Szoboszlai, Bolla, Kiss T., Arday
Gólszerző: Rudden (31.), ill. Szerető (51.)

A képlet egyszerű volt a horvátországi U17-es Európa-bajnokságot Franciaország bravúros legyőzésével (3–2) kezdő magyar válogatott számára: ha nyer a Skócia elleni második csoportmeccsen, már két kör után negyeddöntősnek, és biztos csoportelsőnek érezheti magát.

A csapat kapusa, Ásványi Balázs hosszú másodpercekig beszélt társainak a kezdőkörben, az elszántsággal nem is volt gond, igaz, az első negyedórában egyik gárda sem tudott igazán nagy helyzetet kialakítani. Az látszott, hogy a skótok vannak fizikai fölényben, a test a test elleni párharcok nagy részét megnyerték, ám erre szemmel láthatóan felkészült a magyar együttes. Az ellenfél ugyanis így sem tudott helyzetet kialakítani: a hosszú indításokat és a beíveléseket is remekül védekezte le Szélesi Zoltán legénysége, s az első védést is a skótok kapusának, Jon McCrackennek kellett bemutatnia, Csoboth Kevin kiszorított helyzetből leadott lövése után.

Aztán válogatottunk kezdte átvenni az irányítást, a huszonkettedik percben szintén a Benfica középpályása szlalomozott lövőhelyzetig a védők között, ám tizenhat méterről a jobb alsó sarok mellé lőtt. Nem sokkal később Schön Szabolcs jobb oldali beadását bikázták ki a védők a középen érkező Csoboth elől, majd Szerető Krisztofer lőtt egy gyönyörű csel után a jobb alsó sarok mellé. Az első félóra végén mégis a skótok szereztek vezetést: egy bal oldalról keményen középre lőtt szabadrúgásra Ásványi kivetődött, ám a labda átcsúszott az első, Franciaország elleni meccsen bravúrok egész sorát bemutató kapus hóna alatt, Zak Rudden pedig az üresen maradt kapuba lőtt.

A vezető gól megszerzése után a skót válogatott még jobban átadta a területet, támadásban pedig az elöl hagyott Rudden fejét keresték a felívelésekkel. A hátrányban lévő magyar csapat ment is előre becsülettel, elsősorban a széleken próbálta megbontani a rivális védelmét, csakhogy azt a hátsó alakzatot kellett volna feltörni, amelyik a legutóbbi hét tétmeccsén csupán egyetlen gólt kapott – az első negyven perc végéig nem is sikerült a feladat, a pontosság ugyanis hiányzott a beívelésekből és az utolsó passzokból.

Szerető szabadrúgása viszont nem is lehetett volna pontosabb az 51. percben. Az ismét gyönyörű szólót bemutató Csobothot buktatták a skót védők, a Stoke City szélsője pedig huszonkét méterről, egészen gyönyörű, lefelé csapódó lövést küldött a bal sarokba. Nem az elfogultság, sokkal inkább a meccs képe mondatta velünk, hogy megérdemelten egyenlített a magyar válogatott.

A góltól viszont magukhoz tértek a skótok, s rövid időn belül kétszer is nagy kavarodást okoztak a kapunk előtt, de egyik lehetőséget sem tudták kihasználni. Szerencsére ez csak pillanatnyi kihagyásnak bizonyult, a magyar együttes ismét átvette az irányítást, Majnovics Martin gyönyörű visszagurított labdájából Schön Szabolcs lőtt a jobb felső sarok mellé, majd egy bal oldali szabadrúgás után a hosszú oldalon érkező Mocsi Attila fejelt közelről a bal sarok mellé.

Az utolsó tíz percben semmilyen felesleges kockázatot nem vállalt a magyar válogatott, ami érthető is volt, elvégre az egy pont nekünk sokkal inkább megfelelt, mint a skótoknak.

A döntetlennel ugyanis nemzeti együttesünk nagyon kedvező helyzetből várhatja az utolsó fordulót: kedden egyetlen pontot kell szereznie a már biztos kieső, a franciáktól szombaton 7–0-s vereséget szenvedő Feröer ellen, hogy bejusson a negyeddöntőbe. Eközben Skócia és Franciaország ki-ki meccset játszik majd a továbbjutásért.

A találkozó összefoglalóját ide kattintva nézheti meg!

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

83. perc: Vége a meccsnek, a skótok örülhetnek a döntetlennek, nekünk pedig jó esélyünk maradt a továbbjutásra. 1–1

83. perc: Deas kapott sárga lapot, mert csúnyán odalépett Csonkának.
82. perc: Torvund
ollózó mozdulattal próbált gólt szerezni, de a védőkről jött le a labda.
82. perc:
Támadtunk a győztes gólért, Szerető szögletet harcolt ki.
80. perc:
HÁROM PERC A HOSSZABBÍTÁS.
77. perc:
Újabb magyar csere, Schön Szabolcs helyett Timári Norman a pályán. A skótok is cserlétek, Ross helyett Watt.
76. perc: Cameron
kapott jó indítást, már a tizenhatosunk közelében járt, amikor sikerült beérni és szerelni.
73. perc: NEM SOK HIÁNYZOTT... Csonka
játszotta meg remekül Schönt, akit már csak egy lépés választott el a lövéstől, de Welsh közbelépett, a magyar csapat őszinte sajnálatára.
72. perc: SKÓT LÖVÉS! Ross
került lövőhelyzetbe a bal oldalon. Nagyon éles volt a szög, Ásványi könnyedén védett.
71. perc:
Cserélt a magyar csapat, Opavszky helyett Bolla jött.
667 néző figyeli az eseményeket Zágrábban a lelátóról.
68. perc: HELYZET! Deas
szabálytalankodott az alapvonal közelében, jó lehetőség adódott a beívelésre. Mocsi emelkedett fel, és a bal kapufa közvetlen közeléből alig fejelt mellé.
68. perc: Schön
kapott labdát a bal szélen, ám mielőtt befelé cselezhetett volna, szerelték.
65. perc:
Skócia cserélt, a gólszerző Rudden helyett Cameron a pályán.
63. perc: Majnovics
adta Schönnek a labdát, aki 14 méterről nem sokkal lőtt mellé.
61. perc: Torvund
kapott szép átadást Kovácstól a tizenhatoson belül, majd nagyot esett Mayo szorításában. A bíró nem ítélt tizenegyest.
58. perc:
Cserélt Skócia, az imént vitézkedő Middleton helyére jött be Deas.
58. perc: Middleton
került lövőhelyzetbe, de szerencsére fölé vágta a labdát.
57. perc: Middleton
kiváló csellel csapta be a védőnket az alapvonal közelében, majd veszélyesen középre gurított, Majnovics azonban a sarokkal próbálkozó Rudden mellett elrúgta a labdát.
56. perc: A góljuk óta csalták a focit a skótok, de most már kijöttek a sündisznóállásból.
55. perc: Torvundot
birkózták le a skót tizenhatos jobb sarka közelében, szabadrúgás. Bencze tekert kapura, ám a labda kicsivel elment a jobb kapufa mellett.
51. perc: GÓÓÓÓÓL! EGYENLÍTETTÜNK!
Szoboszlai nincs a pályán..., de ott van Szerető, aki jobbal szenzációsan csavarta a szabadrúgást a kapu bal fölső sarkába. 1–1
50. perc: MItchell
rúgta fel Csobothot 21 méterre a skót kaputól. Sárga lap.
50. perc:
Cseréltünk, Szendrei helyett Torvund a pályán.
48. perc:
Felhangzott a lelátóról az Éjjel soha nem érhet véget..., közben folyamatosan támadott a magyar csapat, de a skót védelem jól állt a lábán.
46. perc:
Bal oldali magyar szöglet után trükkös kombinációval próbálkoztunk, de a skótok eszén nem tudtunk túljárni, Welsh szabadított föl.
41. perc: Schön
tört be a tizenhatoson belülre, el is lőhette volna a labdát, de inkább Csobothhoz játszott, aki nem érte el.
41. perc:
Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

40. perc: Vége az első félidőnek. Ásványinak csak egyszer kellett volna labdához érnie, akkor nem sikerült, így aztán vezetnek a skótok. 1–0
40. perc: EJ-EJ! Ezúttal Szerető
lövése után kerülhetett volna a skót kapuba a labda, de a gólvonalon álló védő mentett.
39. perc: Csonka
csapott le egy rövid felszabadításra, de 17 méterről gyengén mellé lőtt.
35. perc:
Beszorítottuk a skótokat, Majnovics ment el a bal oldalon, beadott középre, ám a labda mindenki feje felett elszállt.
Csak a „szokásos”. Az elitkör három meccsén is mi kerültünk hátrányba, és a franciák ellen is...
31. perc: DE A GÓLT NEM ÚSZTUK MEG...
A távoli beívelés, úgy tűnt, Ásványi könnyű zsákmánya lesz, csakhogy átcsúszott a hóna alatt, éppen Rudden elé, aki 4 méterről az üres kapuba lőtt. 1–0
30. perc: Csonka
húzta vissza Middletont az oldalvonal közelében, de megúsztuk egy szabadrúgással.
27. perc:
Hiába jelezte egyezményes jellel Rudden, hogy ő labdára ment, a visszahúzás manapság sárgát ér, még neki is.
25. perc: Szerető
remek csellel került helyzetbe 6 méterre a kaputól, majd kisodródott pozícióból lőtt, de a labda az oldalhálóban halt el.
24. perc: Schön
játszotta magát tisztára az alapvonal közelében, aztán középre játszott, ahol Houston a kapu torkából vágta ki a labdát.
20. perc:
Megint Csoboth volt aktív, két védőt is lerázott, majd 17 méterről lőtt, de elég rosszul találta el a labdát, amely mellé gurult.
19. perc: Csoboth
cselezgetett a tizenhatoson belül, végül középre adott, de Mayo kivágta a labdát.
16. perc: HELYZET!
Skót védelmi megingás után Csoboth került lövőhelyzetbe, ám McCracken szögletre mentett.
12. perc:
Igencsak gyorsan gazdát cserélt a labda, ezek a percek nem éppen a szép fociról szóltak, helyzetbe sem kerültek a csapatok.
8. perc:
A magyar tizenhatoson belül pattogott a labda, Aitchison térült-fordult az ötös közelében, de valahogy kigurult a labda az alapvonalon túlra.
7. perc: Csoboth
vette át a labdát a tizenhatoson belül, kicsit hosszan szöktette magát, így már csak az alapvonalon túlról tudott középre kanyarítani.
6. perc: Houston
gondolta úgy, hogy kapura lőne a szabadrúgásból, de ugyancsak elméretezte, jöhetett a kirúgás.
5. perc:
Opavszky szabálytalankodott a magyar tizenhatos bal sarka közelében.
3. perc: Szendrei
kapott labdát a jobb szélen, Schönhöz játszott, de a visszatett labdára már lecsaptak a skótok.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat tiszta pirosban, a skót kék-fehérben játszik.

A magyar szurkolók a Skócia elleni meccsen is ott vannak (Fotó: Babják Bence)
A magyar szurkolók a Skócia elleni meccsen is ott vannak (Fotó: Babják Bence)

ELŐZMÉNYEK

„Nyilván az egész csapat hangulatának jót tett, hogy a Franciaország elleni győzelemmel kezdtük az Eb-t, elvégre a torna egyik legerősebb válogatottja ellen nyertünk – mondta a pénteki edzést követően Szerető Krisztofer, az angol Stoke City szélsője. – Szombaton legalább ugyanolyan nehéz találkozóra számítok, mint a szerdai volt. Nagyon erős a skót csapat, ezt az elemzések során is láttuk, de bízom benne, hogy képesek leszünk ugyanolyan teljesítményt nyújtani, mint a franciák ellen.”

A közel egyórás edzésen a csapat többek között a labdakihozatalt gyakorolta, ám azokat a helyzeteket is igyekeztek lemodellezni, amelyekből a skótok vélhetően megpróbálnak a magyar válogatott védelme mögé kerülni.

„A labdabiztonság biztosan döntő lesz, ha könnyelműen külsőzgetünk, vagy hanyag megoldásokat választunk, egy pillanat alatt labdát veszíthetünk – mondta Szélesi Zoltán, a magyar válogatott szövetségi edzője. – Épp ezért a zárt védelemre, a pontos, biztos játékra hívtuk fel a fiúk figyelmét. A skótok vélhetően hosszú labdákkal igyekeznek majd helyzetbe kerülni, a szélsőket gyakran keresztpasszokkal hozzák játékba, erre is igyekszünk felkészülni.”

Győzelme esetén a három pontnál is többet szerezne a válogatott: bejutna a negyeddöntőbe.

„A továbbjutás? Nyilván ott motoszkál a fejemben, de enélkül is minden meccsnek úgy megyünk neki, hogy nyerni akarunk. Nem lesz másként a skótok ellen sem” – mondta Szélesi Zoltán.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, HORVÁTORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK,
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Franciaország–Feröer 7–0
(Gouiri 1., 10., 33., Caqueret 4., 46., Picouleau 15., Adli 54.)
A-CSOPORT
Horvátország–Törökország 1–4
Spanyolország–Olaszország 3–1

 

U17-ES EB
B-csoport
Skócia–Feröer2–0
MAGYARORSZÁG–Franciaország

3–2

Franciaország–Feröer7–0
Skócia–MAGYARORSZÁG1–1
Franciaország–Skócia (Tv: Eurosport2)Május 9., 16.00
Feröer–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!Május 9., 16.00

B-CSOPORT
1.
Skócia
2
1
1

3
1
+2
4
2.MAGYARORSZÁG21
14
3+14
3.Franciaország
211
9
3+63
4.Feröer2
2
09
–9
0


AZ U17-ES MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS SZŰK KERETE
KAPUSOK: Ásványi Balázs
(Puskás Akadémia), Oroszi István (FTC)
VÉDŐK: Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Opavszky Balázs (Vasas), Mocsi Attila (ETO FC Győr), ArdayDominik (Vasas), Bolla Gergő (Illés Akadémia), Majnovics Martin (Mattersburg – Ausztria)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Csonka András (FTC), Szoboszlai Dominik (Salzburg – Ausztria), Schön Szabolcs (Ajax – Hollandia), Kiss Tamás (Illés Akadémia)
TÁMADÓK: Szerető Krisztofer (Stoke City – Anglia), Csoboth Kevin (Benfica – Portugália), TímáriNorman (Puskás Akadémia), Bencze Márk (Vitesse – Hollandia), Szendrei Norbert (Honvéd-MFA), Torvund Alexander (Vasas)

AZ U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A-csoport: Horvátország, Spanyolország, Törökország, Olaszország
B-csoport: Skócia, Franciaország, MAGYARORSZÁG, Feröer
C-csoport: Németország, Írország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina
D-csoport: Hollandia, Anglia, Norvégia, Ukrajna

A torna adatbankját itt tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik