U17-es Eb: kapusedzőnk szerint a mieink itt is megállják a helyüket

Vágólapra másolva!
2019.05.13. 15:06
null
Kövesfalvi István kapusedző és az U17-es válogatottunk három kapusa (balról): Megyeri Gábor, Hegyi Krisztián, Vaits Marcell (Fotó: mlsz.hu)
A mai kapusoknak már sokrétűbb feladatai vannak, s a magyar válogatott játékosai ezen a poszton is megállják a helyüket.

 

A magyar U17-es válogatott hétfőn Spanyolországgal vívja az Európa-bajnokság negyeddöntőjét, vagyis Preisinger Sándor szövetségi edző remekül teljesítő csapata nehéz ellenfelet kapott.

Ha a selejtezőket és az Eb-csoportmérkőzéseit nézzük, a legutóbbi nyolc találkozón mindig betaláltunk, emellett a csapat kilenc tétmérkőzésből haton nem kapott gólt, ezért kapusaink teljesítményét is érdemes boncolgatni. A jelenlegi keretet tekintve a Haladástól nemrégiben a West Ham Unitedhez szerződő Hegyi Krisztián az első számú kapus, valamennyi selejtezőn szerepet kapott, az Eb-n a portugálok és az izlandiak ellen védett.

Preisinger Sándor, a magyar válogatott szövetségi edzője
„Megnéztük a spanyolokat élőben és felvételen is, elemeztük a játékukat, látszik, magasabb szinten állnak, talán a portugálokhoz tudnám hasonlítani őket kicsit jobb kiadásban minden poszton. Nehéz mérkőzés vár ránk, kidolgoztunk egy stratégiát, reméljük, beválik. A játékosaimra újabb kihívás vár fizikailag és a koncentrációban, mindent elkövetünk, hogy sikeresek legyünk.”

„A selejtezőben öt mérkőzést hozott le kapott gól nélkül, ezért a három kapus közötti rangsorban jelenleg nem kérdőjelezhető meg az első helye, pluszt ad a csapatnak – mondta a Nemzeti Sportnak Kövesfalvi István, a válogatott kapusedzője. – Ez azért is fontos, mert kapusbravúrok nélkül nem érhetünk el jó eredményt.”

A kispesti Megyeri Gábor az oroszok ellen lépett pályára, a kapott gólok ellenére sem lehet rá panasz, mindkét félidőben voltak fontos védései.

„Jó versenyző típus, lábbal talán a legjobb a kapusaink közül, februárban az angolok elleni nulla-nullás felkészülési mérkőzésen is megmutatta, lehet rá számítani, az oroszok elleni meccsen is volt több bravúros védése – folytatta Kövesfalvi. – Volt egy-két bizonytalansága, ezekből jól jött ki, én azt is figyelem a mérkőzéseken, hogy egy hiba után hogyan reagál a kapus, túl tud-e lendülni rajta.”

Ne feledkezzünk meg Vaits Marcellről sem, ő is a csapattal van, igaz, a hivatalos nevezési listán nincs rajta, de sérülés esetén bekerülhet a keretbe. A PFLA kapusa az elitkörben kezdett a belgák ellen, ám balszerencséjére nem tudta végigjátszani a mérkőzést.

„Többször is sérülés nehezítette a helyzetét, tavaly volt egy hosszabb kihagyása, majd az elitkör záró mérkőzésén a belgák ellen le kellett cserélni a szünetben, egy hónapig lábadozott – mondta a kapusedző. – Egyébként a klubjában elégedettek vele. Csapatban dolgozunk, mindegyikük segíti a másik munkáját és a klubedzőkkel is jó az együttműködés.”

Kövesfalvi Istvánt arról is kérdeztük, mennyiben változott a kapusok szerepe az elmúlt években, illetve arról, hogyan állnak a mieink ebben az összevetésben.

„Lábbal is megbízhatók, hátra lehet passzolni nekik a labdát, a támadásindításnál lehet rájuk számítani, tehát a játékba is be lehet vonni őket. Ez nagyon fontos, hiszen feladatuk nyolcvan-kilencven százalékát már ez teszi ki. Az én időmben nem is akarták, hogy lábbal beszálljunk a játékba, a mai kapusoknak ellenben több feladatot kell ellátniuk, mezőnyjátékosként is helyt kell állniuk, e kettős szerepkör elsajátítására pedig ugyanannyi idejük van, mint a többieknek. Felnőttként kezelem őket, vannak bizonyos elvárásaim, de nem traktálom őket velük folyamatosan. Én sem szerettem, ha a kapusedzőm percenként megismételt valamit. Nem akarok plusz terhet tenni rájuk.”

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (ÍRORSZÁG)
A NEGYEDDÖNTŐBEN (ágrajz szerint)

Május 12.: Belgium–Hollandia 0–3
Május 13., 20.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Május 12.: Franciaország–Csehország 6–1
Május 13., 17.30: Olaszország–Portugália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik