U17-es Eb: Fradi-szurkoló a magyarok ellen készülő spanyol kapitány

Vágólapra másolva!
2019.05.13. 09:31
null
David Gordo szerint a magyar U17-es válogatott csapatvédekezése kiemelkedő (Fotó: UEFA/Sportsfile)
Ha kijut, nincs az a korosztályos kontinenstorna, aminek ne esélyesként futna neki a spanyol válogatott. Így van ez az Írországban zajló U17-es Európa-bajnokságon is, a tornán a negyeddöntőben éppen a magyar csapat próbál meg borsot törni az orra alá. Az NSO a spanyolok szövetségi edzőjével, David Gordóval készíthetett exkluzív interjút Dublinban, a csapatok szállodájában. A hétfő esti meccs mellett szóba került Szoboszlai Dominik és Kylian Mbappé is, illetve azt is elárulta nekünk, hogy miért lett Fradi-szurkoló.

 

– Most őszintén: meglepte, hogy a magyar válogatottal találkoznak a negyeddöntőben?
– Egyáltalán nem – válaszolta mosolyogva az NSO-nak az U17-es spanyol válogatott szövetségi edzője, David Gordo. – Látva a csoportellenfeleiket és azt a stílust, amit játszik a magyar csapat, nekem kicsit sem meglepetés, hogy megnyerték a kvartettet.

– Milyennek látja ezt a stílust?
– A magyarok remek munkát végeznek csapatvédekezésben. Nagyon jól mozognak együtt a játékosok, akik nagyon agresszívek, nagy intenzitással játszanak. Mindeközben támadásban is megvannak a minőségi labdarúgóik. Sok akciójuk labdaszerzésekből indul, ez a stratégiájuk. Jól mennek át védekezésből támadásba, vagyis jól kontráznak, úgyhogy nagyon jó csapatról beszélünk. Nehéz meccsre számítok, a legjobb formánkra lesz szükség ahhoz, hogy nyerni tudjunk.

– A magyar szövetségi edző, Preisinger Sándor azt mondta: nem az utolsó csoportmeccsből kell kiindulni, hiszen annak már nem volt igazi tétje, felforgatott csapatok játszottak. Igaz ez a spanyol válogatottra is?
– Sajnos mi nem tudunk elmenni szó nélkül az utolsó meccsünk mellett. Addig egy olyan csapat voltunk, amelyik nyolc mérkőzésen keresztül nem kapott gólt. Sem a selejtező első körében, sem az elitkörben, ahogy az első két Eb-meccsünkön sem. Most pedig egyetlen találkozón kaptunk négyet. Bár addigra már mi is továbbjutók voltunk, mégis nagyon fáj, hogy kikaptunk, ráadásul ekkora különbséggel.

– De mi történt azon a meccsen?
– Olaszország jobban használta ki a helyzeteit, mint mi. És az is biztos, hogy nem volt elég intenzív a játékunk ahhoz, hogy eredményesen vegyük fel a harcot.

– Beszéltünk a magyar csapat játékstílusáról, de mi a helyzet a spanyoléval? Él róla egy kép az emberek fejében. Az ön csapata is ezt a filozófiát követi?
– Igyekszünk, de néhány rivális ellen néha nehéz ugyanúgy játszani. Biztos vagyok benne, hogy Magyarországnak is megvannak a fegyverei, a megfelelően agresszív és kemény játékosai ahhoz, hogy felvegye a harcot a mi játékstílusunkkal. Nagy erőfeszítésünkbe fog kerülni, ha rá szeretnénk erőltetni az akaratunkat a magyarokra.

MEGELŐZTE MBAPPÉT

A magyar csapatban több olyan futballistát is találunk, aki fiatal kora dacára már játszott a felnőttek között, a spanyol keretben is van ilyen játékos, sőt Roberto Navarro még rekordot is döntött. A Monacót erősítő támadó középpályás januárban tizenhat évesen és nagyjából nyolc hónaposan tizenöt percet játszott az ötödosztályú Canet elleni kupameccsen, ezzel a klub történetének legfiatalabban bemutatkozó játékosa lett, olyanokat megelőzve, mint Kylian Mbappé, vagy Thierry Henry (Navarrót egyébként Henry küldte pályára, akit később menesztettek). A spanyol válogatott futballista egyébként az FC Barcelona játékosa volt, beszámolók szerint kiemelkedett a korosztályos csapatokból, ám a klub nem tudta magához kötni. Ugyan az Arsenal, a Juventus és a Manchester City is érdeklődött iránta tavaly nyáron a Monacót választotta, mert tanácsadóival úgy érezték, itt egyenes út vezet a felnőttcsapatig, míg ez a Barcánál nem volt biztosított. Édesapja egyébként januárban élesen kritizálta a Barcelona egyes vezetőit, szerinte azért távozik sok fiatal, mert úgy érzik, nem számolnak az akadémistákkal és nem hisznek a klub jellegzetes játékstílusában.

– Nem ez az első U17-es Eb-je, hiszen már két évvel ezelőtt is a stáb tagja volt, amikor Spanyolország aranyérmes lett Horvátországban. Emlékszik esetleg a hatodik helyen végzett magyar csapatra? A korosztály meghatározó játékosa Szoboszlai Dominik volt.
– Aki két gólt szerzett a tornán. Igen, emlékszem. Az is jó csapat volt, olyan játékosokkal, akik szép jövő előtt állnak. Szerintem a magyar futball az elmúlt években nagy lépéseket tett, nagyon jól dolgoznak az utánpótlásban, úgyhogy pozitív jövő várhat a labdarúgásukra. Az egyébként nagyon kiegyenlített Eb volt, apróságok döntöttek. A mostani kicsit más, mert itt van egy válogatott, amelyik jelentősen kiemelkedik a mezőnyből a játékosok fizikuma és a technikai képzettsége miatt. A franciákra gondolok, illetve arra, hogy nagyon nehéz lesz bárkinek megállítania őket.

– Azért ön sem panaszkodhat: egyik játékosa, Roberto Navarro fiatalabban mutatkozott be a Monacóban, mint Kylian Mbappé. Lehet ebből következtetéseket levonni? Jelentheti azt, hogy hasonlóan szép karrier vár rá?
– Ezt senki nem tudhatja. Az viszont biztos, hogy megvan a képessége hozzá. Természetesen nekem az a vágyam, hogy nagy futballistává váljon, de ugyanezt szeretném a csapatom másik tizenkilenc tagjával kapcsolatban is. Ezek a játékosok nagyon szép jövő előtt állhatnak, de még rengeteget kell tenniük azért, hogy el is érjék. Most még csak kicsike lépéseket tesznek, hatalmas utat kell bejárniuk.

Roberto Navarro már bemutatkozott az AS Monaco felnőtt csapatában (Fotó: UEFA/Sportsfile)
Roberto Navarro már bemutatkozott az AS Monaco felnőtt csapatában (Fotó: UEFA/Sportsfile)

– Korábban dolgozott felnőttcsapatoknál is. Melyik a könnyebb: a fiatalokkal vagy a profikkal?
– A fiatalokkal jobban szeretek dolgozni, viszont velük nehezebb is. A gyerekeknek rengeteg olyan dolgot kell megtanítani, amit a felnőtteknek nem. Szóval nehezebb a srácokkal, viszont annál hálásabb feladat. Ez egy gyönyörű munka.

– Azt már tudjuk, hogy a magyar utánpótlást jól ismeri. És a felnőtt futballunkkal van bármilyen kapcsolata?
– Ismerem valamennyire, ahogy Magyarországot is, Budapest például gyönyörű város. Van olyan barátom, aki játszott is Magyarországon, David Mateos. Miatta van némi rálátásom a magyar futballra és miatta lettem Ferencváros-szurkoló is.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG (ÍRORSZÁG)
A NEGYEDDÖNTŐBEN (ágrajz szerint)

Május 12.: Belgium–Hollandia 0–3
Május 13., 20.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Május 12.: Franciaország–Csehország 6–1
Május 13., 17.30: Olaszország–Portugália

David Gordo készségesen állt az NSO rendelkezésére (Fotó: Szeli Mátyás)
David Gordo készségesen állt az NSO rendelkezésére (Fotó: Szeli Mátyás)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik