Gólparádés továbbjutás, csoportelső a válogatott!

Vágólapra másolva!
2017.05.09. 15:50
null
Szoboszlai Dominik (6) két góllal ünnepelte meg visszatérését (Fotó: mlsz.hu)
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott 4–0-ra legyőzte Feröert a korosztályos Európa-bajnokság csoportkörének harmadik, egyben utolsó fordulójában, így – miután Franciaország 2–1-es sikert aratott Skócia felett – megnyerte a kvartettet. A mieink ellenfele Törökország lesz a negyeddöntőben, pénteken, Nagygoricán.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, HORVÁTORSZÁG
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ

FERÖER–MAGYARORSZÁG 0–4
(0–3)
Zágráb. Vezette: Jovic (horvát)
Feröer: Reynatröd – Hedinsson, Fródason, Edmundsson, S. Nielsen – Sigvardsen (Lida, 65.), M. H. Jacobsen, El Moustage, Sörensen – Radosavlevic (Joensen, 82.), T. Jacobsen (Brimnes, 69.).Szövetségi edző:Áki Johansen
A kispadon:B. V. Mörk (k), Lökin, Sólheim, S. L. Olsen
Magyarország: Oroszi – Kovács K., Mocsi, Bolla, Majnovics (Bencze, 49.) – Csonka A. (Tímári, 60.), Szoboszlai – Szerető (Arday, 72.), Kiss T., Csoboth – Torvund. Szövetségi edző:Szélesi Zoltán
A kispadon: Ásványi (k), Opavszky, Szendrei, Schön
Gólszerző: Torvund (24., 29.), Szoboszlai (26., 48.)

A csoport másik mérkőzésén
Franciaország–Skócia 2–1 (Gouiri 35., 80., ill. Rudden 42.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az U17-es magyar válogatott úgy kezdte a Feröer elleni utolsó csoportmeccset, ahogy az a csoportelsőségre pályázó válogatottól elvárható. Szélesi Zoltán szövetségi edző együttese az első perctől magához ragadta a kezdeményezést, és beszorította a feröeri válogatottat. Az első húsz perc jelentős részében az összes mezőnyjátékos a találkozót nulla ponttal váró északiak térfelén tartózkodott, és nem kellett volna sok, hogy a magyar csapat hamar vezetést szerezzen.

Előbb a tornán először kezdőként szereplő Kiss Tamás jobb oldali beadását ütötte el Torvund Alexander feje elől a feröeriek kapusa, majd ismét a Vasas csatára veszélyeztetett, megpattanó lövése azonban a jobb oldali kapufáról kifelé pattant. Végül egy szép Majnovics Martin, Kiss Tamás összjáték után előbbi célozta meg a kaput, ám tíz méterről, balról nem sokkal a bal alsó sarok mellé lőtt.

A folytatásban sem enyhült a magyar fölény, az ellenfél csak másodperce tudta megtartani a labdát, a magyar csapat pedig laposan passzolgatott, egyik szélről a másikra forgatta a labdát, és kereste a rést, a szabad folyosót a betömörülő védelem ellen. A huszonharmadik percben nem is kellett volna sok a gólhoz, ám Csoboth Kevin gyönyörű összjáték után leadott lövését bravúrral szögéletre ütötte Bárdur á Reynatröd. A bal oldali sarokrúgást viszont már nem úszta meg Feröer, Szerető Krisztofer szögletéből a rövid saroknál érkező Torvund a kapu bal oldalába csúsztatta a labdát (0–1).

Az előnyt percekkel később megduplázta a válogatott: Kiss Tamás emelt a jobb oldalról középre, az ollózni próbáló Torvund előtt elment a labda, ám így lett tökéletes a bokasérülés után visszatérő Szoboszlai Dominknak, aki jobbal a kapu bal oldalába lőtt (0–2). Ezzel a találattal gyakorlatilag bebiztosította továbbjutását a magyar válogatott, a kérdés már csak a gólkülönbség volt.

A 29. percben érkezett is a harmadik gól, Csoboth Kevin remekül tálalt a bal oldalról Torvund elé, a Vasas csatára pedig nem hibázta el a ziccert, s a kapu jobb alsó sarkába továbbította a labdát (0–3). Aztán újabb kapufa következett, Szerető szögletéből Szoboszlai lőtt kapura, a labdába Torvund csúsztatott bele fejjel, ám a léc megmentette a feröerieket az újabb góltól.

A fordulás után nyolc perc kellett az újabb találathoz, Szoboszlai ezúttal szabadrúgásból vette be a feröeri kaput, a bal alsó sarokba tartó lövésre nem ért oda a rivális kapusa (0–4). Nem sokkal később ismét a Salzburg középpályása próbálkozott, ám Reynatröd kiütötte a bal alsóba tartó labdát. A magyar válogatott érezhetően és érhetően visszavett a tempóból, már nyilván a pénteki negyeddöntőre is tartalékolt, igaz, így is gond nélkül tartotta a labdát ellenfele térfelén.

Bernd Storck (jobbra), a magyar felnőttválogatott szövetségi kapitánya ismét kint volt a mieink mérkőzésén (Fotó: mlsz.hu)
Bernd Storck (jobbra), a magyar felnőttválogatott szövetségi kapitánya ismét kint volt a mieink mérkőzésén (Fotó: mlsz.hu)

A hetvenedik percben például Kovács Krisztián passzából Timári Norman növelhette volna az előnyt, ám a csatár a bal felső sarok mellé lőtt, majd Szoboszlai lőtt nem sokkal a léc fölé.

A magabiztos győzelem a továbbjutást és a csoportelsőséget jelentette, a fiatalok rácáfoltak a papírformára, és az előzetesen esélyesebbnek vélt franciákat és skótokat is maguk mögé utasították.

További bizakodásra adhat okot, hogy a mostani garnitúra máris több mint kétszer annyi pontot (7) gyűjtött a csoportmeccsek során, mint a korábbi U17-es Eb-ken szereplő magyar válogatottak, a 2002-es és 2003-as tornán ugyanis pont nélkül zárt Magyarország a csoportkörben, míg 2006-ban három egységgel fejezte be a csoportküzdelmeket.

Folytatás a negyeddöntőben, a A-csoport második helyén végző Törökország ellen. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tájékoztatása szerint a mérkőzésre péntek délben kerül sor Nagygoricán – írja a honi szövetség Twitter-oldalán. Szélesi Zoltán együttese az Európa-bajnokságot megelőzően felkészülési meccsen 0–0-s döntetlent játszott a törökökkel.

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
MGyDVLgKgGkP
1.MAGYARORSZÁG3
2
18
3
+5
7
2.Franciaország321
114+76
3.Skócia311143
+14
4.Feröer3
3
0
13
–130

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

83. perc: Véget ért a mérkőzés, a magyar válogatott 4–0-ra legyőzte Feröert, így a csoportelsőként zárt, és készülhet a törökök elleni negyeddöntőre.
83. perc: Szoboszlai lövését blokkolták a feröeriek.
82. perc: Kihasználta a harmadik cserelehetőségét is Feröer: Radosavlevic helyét Jákup Joensen vette át.
80. perc: Három perc ráadást jelzett a tartalék játékvezető.
Ismét vezetést szereztek a franciák, ezzel a skótok minden bizonnyal búcsúznak a csoportkör után.
78. perc: Ismét Szoboszlait buktatták, tizenhét méterről elvégzett szabadrúgása azonban a kapu fölé szállt.
76. perc: Oroszi élt együtt remekül a játékkal, kapujából kifutva tisztázott.
74. perc: Szoboszlai kevéssel bombázott a léc fölé 22 méterről, szemben a kapuval.
72. perc:
Szerető is elhagyta a pályát, a magyar válogatottból utolsóként Arday Dominik is lehetőséget kap az Eb-n.
70. perc: Kovács lekészítése után Tímári lőtt a bal felső sarok mellé tizenegy méterről.
69. perc:
Jacobsent le is cserélték, Bjarni Brimnes váltotta.
68. perc: Jacobsen
is besárgult, Kisst állította meg szabálytalanul.
66. perc: Szerető jobb oldali beadását ölelte magához a kapus.
65. perc:
Változtattak a feröeriek is, Sigvardsen elhagyta a pályát, helyére Filip í Lida állt be.
62. perc: A frissen beállt Tímári kísérletét hárította a kapus.
60. perc:
Újabb magyar csere: Csonka Andrást Tímári Norman váltotta.
60. perc: Nagy helyzet maradt ki! Csoboth bal oldali beadásába a becsúszó Kiss csak belekapni tudott, nem sikerült az üres kapu felé irányítani a labdát.
57. perc: VÉDÉS! Szoboszlai
gurította le Szeretőnek a szabadrúgást, ő megállította a labdát, a feröeri lábak között pedig eltalálta a kaput a csapatkapitányunk 21 méterről eleresztett lövése, a feröeri kapus azonban oldalra nyomta a próbálkozást.
56. perc: Hedinsson csúszott oda hátulról Csobothnak, így teljesen jogosan megkapta a meccs első sárgáját.
54. perc: Bencze kapott egy kicsit hosszú indítást a bal oldalon.
51. perc: Csoboth előtt megcsúszott a labda, így a kapus felszedte előle.
49. perc: Cseréltek a mieink: Majnovics Martin helyét Bencze Márk vette át.
48. perc: GÓÓÓL! BENT VAN A NEGYEDIK IS!
Ki más, mint a csapatba visszatérő Szoboszlai Dominik végezte el a szabadrúgást, a rosszul felállított sorfal mellett pedig laposan a bal alsóba tekerte a labdát. 0–4
47. perc: Szoboszlait kaszálták el 18 méterre a kaputól. Remek helyről végezhetünk el szabadrúgást.
45. perc: Egy feröeri szabadrúgás után Oroszinak kellett egy könnyed vetődéssel begyűjtenie a labdát.
44. perc: Nem volt veszélyes a sarokrúgás, ebből nem alakult ki helyzet.
43. perc: Szoboszlai löbbölése után Kiss kiszorított helyzetből az oldalhálóba lőtt, de egy feröeri beleért, így szöglet következik.
Skócia egyenlített Franciaország ellen, így most a franciák kiesésre állnak.
41. perc:
Csere egyik oldalon sem történt.
41. perc:
Újra útjára indult a labda, a mieink kezdték a második félidőt.

1. FÉLIDŐ

40+1. perc: Véget ért az első félidő, negyvenegy perc játék után három góllal vezet a magyar válogatott.
39. perc: „Dominik, vigyázz a sárgára” – érkezett a figyelmeztetés magyar kispadról. Valóban, a biztos előny tudatában felesleges kockáztatni az eltiltást. Csapatkapitányunk mellett Csonkának és Majnovicsnak kell még ügyelnie a sárgákra.
37. perc: Újabb sarokrúgás, újabb Torvund-olló, de ez most egy gyengébb kísérlet volt, blokkoltak a feröeriek.
Franciaország közben megszerezte a vezetést Skócia ellen a csoport másik meccsén.
35.perc: Szerető jobb oldali szöglete után pattogott a tizenhatoson belül a labda, végül kivágták a fehérmezesek.
34. perc: Csoboth lövése kerülte el kevéssel a jobb alsó sarkot.
33. perc: LÉC! Szoboszlai rossz lövése passznak jó volt, Torvund fejese azonban a lécről kifelé pattant.
29. perc: GÓÓÓL! EZ IS BENT VAN!
Szerencsésen pattant számunkra a labda, így Csoboth húzott el a bal oldalon, lapos előkészítése pedig tökéletes volt Torvund Alexandernek, aki néhány lépésről a jobb alsóba továbbított. 0–3
26. perc: GÓÓÓL! OTT A MÁSODIK!
Szerető kevergetett a jobb oldalon, majd Kiss tekert középre. Torvund egy ollózással próbálkozott, de nem találta el a labdát, amely pont így lett jó SzoboszlaiDominiknak, aki egy pattanás után, tíz méterről a léc alá bombázott. 0–2
24. perc: GÓÓÓL! VEZETÜNK!
Szerető bal oldali szöglete után Torvund Alexander megelőzte a védőjét, négy méterről pedig a hosszúba csúsztatta a labdát. 0–1
24. perc: MICSODA JÁTÉK! Csonka gyorsított fel, passza után Torvund sarokkal készítette le a labdát Csobothnak, akinek a lapos lövését szögletre tolta a kapus.
22. perc: Szerető jobb oldali beadása elgurult a kapu előtt, senki sem ért bele, Csoboth visszapasszra számított.
20. perc: Eltelt az első félidő fele, amely óriási magyar fölényt hozott – a gól azonban hiányzik.
Szélesi Zoltán az imént lapos passzokat és gyorsabb játékot kért a mieinktől.
17. perc: ZICCER!
Kiss és Majnovics játszott össze a bal oldalon, végül utóbbi próbálkozott lövéssel, az ötös sarkáról eleresztett kísérlete azonban elsuhant a bal oldali kapufa mellett.
15. perc: KAPUFA!
Szerető tört be a tizenhatoson belülre a jobb oldalról, majd az alapvonalról Torvundhoz passzolt, aki hat méterről lőtt, a blokkolni próbáló védőn felperdülő labda pedig kifelé pattant a jobb oldali kapufáról.
12.perc: Újabb kisebb helyzet! Kiss volt harcias, majd remekül ugratta ki Csobothot, aki a tizenhatos bal oldalán kettőt tolt a labdán, majd a keresztező védőbe bombázott.
11. perc: Oroszi első feladatát megoldotta, egy bal oldali beadást húzott le.
10. perc: Az első lehetőség! Kiss jobb oldali beadását a kapus éppen csak elütötte a fejelni készülő Torvund elől.
9. perc: Szoboszlai indítása hosszú volt, a feröeri kapus zsákmánya lett.
6. perc: A kicsiben elvégzett szöglet után ezúttal sem sikerült helyzetet kialakítani.
5. perc: Feröer másodpercekre sem tudja megtartani a labdát, ezúttal Kiss harcolt ki egy szögletet.
4. perc: Szerető tolta befelé a labdát a jobb oldalról, majd bal lábbal, tizenhat méterről jóval a kapu fölé lőtt.
3. perc: Torvundot állították meg lesen.
2. perc: Szerető sarokrúgását könnyedén eltakarították a feröeriek.
1. perc: Majnovics harcolt ki azonnal szögletet.
A magyar válogatott piros-fehérben, Feröer pedig fehér-kék szerelésben lépett pályára.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a feröeriek indították útjára a labdát.

A magyar válogatott bemelegítés közben (Fotó: Babják Bence)
A magyar válogatott bemelegítés közben (Fotó: Babják Bence)

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Feröer–Magyarország összecsapás az U17-es Európa-bajnokság B-csoportjának harmadik, egyben utolsó fordulójából. Tartsanak velünk!

Ha a magyar válogatott pontot szerez Feröer ellen, biztosan továbbjut a legjobb nyolc közé, ám mivel a franciákkal találkozó skótok gólkülönbsége jelenleg eggyel jobb, a csoportelsőséghez több pontot kell szereznünk náluk. Ha a magyar és a skót válogatott is győz, akkor a gólkülönbség dönt a kvartett első helyéről.

Az A jelzésű kvartettben már véget értek a küzdelmek: első helyen a spanyolok, másodikként az olaszokat az utolsó meccsen legyőző törökök jutottak tovább a negyeddöntőbe. Ez azt jelenti, hogy ha a magyar válogatott megnyeri a csoportját, akkor Törökországgal, ha a második helyen végez, akkor Spanyolországgal találkozik. Az A-csoport utolsó két mérkőzéséről itt olvashat bővebben.

Szélesi Zoltán csapata az Európa-bajnokságot megelőzően felkészülési meccsen 0–0-s döntetlent játszott Törökországgal. Részletek itt!

Az utóbbi napokban bokasérülése miatt különmunkát végző csapatkapitány, Szoboszlai Dominik ismét a társaival készülhetett a Feröer elleni meccs előtt. Részletek itt!

„Csak az első gólig lesz nehéz” – Schön Szabolcs. Részletek itt!

U17-es Eb, B-csoport
Skócia–Feröer2–0
MAGYARORSZÁG–Franciaország3–2
Franciaország–Feröer
7–0
Skócia–MAGYARORSZÁG
1–1
Franciaország–Skócia2–1
Feröer–MAGYARORSZÁG0–4
AZ U17-ES MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE

KAPUSOK: Ásványi Balázs(Puskás Akadémia),Oroszi István(FTC)
VÉDŐK: Kovács Krisztián(ETO FC Győr),Opavszky Balázs(Vasas),Mocsi Attila(ETO FC Győr),ArdayDominik(Vasas),Bolla Gergő(Illés Akadémia),Majnovics Martin(Mattersburg – Ausztria)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Csonka András(FTC),Szoboszlai Dominik(Salzburg – Ausztria),Schön Szabolcs(Ajax – Hollandia),Kiss Tamás(Illés Akadémia)
TÁMADÓK: Szerető Krisztofer(Stoke City – Anglia),Csoboth Kevin(Benfica – Portugália),TímáriNorman(Puskás Akadémia),Bencze Márk(Vitesse – Hollandia),Szendrei Norbert(Honvéd-MFA),Torvund Alexander(Vasas)

AZ U17-ES FERÖERI VÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE
KAPUSOK: Bárdur á Reynatröd, Bjarti Vitalis Mörk
VÉDŐK: Sjúrdur Pauli Chin Nielsen, Dann Fródason, Asbjörn Hedinsson, Bjarni Brimnes, Sveinur Lava Olsen
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Andrias Edmundsson, Magnus Holm Jacobsen, Hanus Sörensen, Stefan Radosavlevic, Elias El Moustage, Símun Sólheim, Sölvi Sigvardsen, Filip í Lida, Jákup Joensen
TÁMADÓK: Steffan Abrahamsson Lökin, Tórur Jacobsen

A torna adatbankját itt tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik