U17-es Eb: Büszke vagyok rájuk, és otthon is azok lehetnek – Szélesi

Vágólapra másolva!
2017.05.12. 16:10
null
A mieink még kijuthatnak a világbajnokságra (<a href="http://www.mlsz.hu/blog/2017/05/12/u17-nem-sikerult-az-eb-elodontobe-jutas/" target="_blank">mlsz.hu</a>)
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott szerda kora délután 1–0-ra kikapott Törökországtól az U17-es Európa-bajnokság negyeddöntőjében. A mérkőzést a két csapat szövetségi edzője, Szélesi Zoltán, illetve Mehmet Hacioglu, valamint a mieink játékosai, Mocsi Attila és Ásványi Balázs értékelte tudósítónknak.


„Mezőnyben működtek azok az elképzelések, amelyekre készültünk, odaértünk a kapujukhoz, a széleken meg tudtuk bontani a védelmüket
– értékelte a mérkőzést Szélesi Zoltán, az U17-es válogatott szövetségi edzője. – A mérkőzés utolsó részében megvolt a lehetőségünk, hogy egyenlítsünk, igaz, mivel a törökök ellőtt nagyobb területek nyíltak, ők is növelhették volna az előnyüket. Talán a kicsit jobb koncentráció, az a bizonyos egy méter hiányzott. A játékosok nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy háromnaponta ennyire magas szinten teljesítsenek, most mégis megtették, úgyhogy büszke vagyok rájuk, és a teljesítményük alapján otthon is azok lehetnek.”

A mieink számára azonban még nem biztos, hogy véget ért a horvátországi torna, szombat este ugyanis az utolsó negyeddöntő után kiderül, hogy játszhatnak-e kedden a vb-részvételért –ehhez az kell, hogy a német és az angol válogatott közül legalább az egyik továbbjusson a legjobb négy közé.

„Ha játszanunk kell kedden, ismét erős ellenféllel találkozunk, úgyhogy próbáljuk a srácokat mentálisan és fizikailag is regenerálni – folytatta Szélesi. – Ugyanolyan profin készülünk az esetleges folytatásra, ahogy eddig.”

A magyar tréner arról is beszélt, miért küldte el őt a játékvezető a kispadtól.

„Ez számomra is érthetetlen, mert a játékvezetővel nem foglalkoztam – mondta a szakember. – Az egyik játékhelyzet után, a saját csapatom hibája után dühömben a földhöz vágtam a flakont. A szituációt nem előzte meg bírói ítélet, saját magamra voltam mérges, nem a játékvezetőkre, a negyedik bíróhoz hozzá sem szóltam, az üveg sem az ő irányába repült. De nagyon sajnálom, ha a játékosokat és a csapatot emiatt hátrányba hoztam.”

„Taktikailag fegyelmezett csapattal játszottunk, és ahogy arra számítottam, megizzadtunk a továbbjutásért – ezt már Mehmet Hacioglu, a törökök szövetségi edzője nyilatkozta. – Az eredménnyel elégedett vagyok, a futballunkban viszont több hibát is láttam, különösen a támadások terén maradt bennem hiányérzet. Nem azt nyújtottuk, amire képesek vagyunk, nem koncentráltunk eléggé a kontrák során, pedig ha pontosabbak vagyunk, hamarabb eldönthettük volna a találkozót.”

Válogatottunk két játékosa, Mocsi Attila és Ásványi Balázs is megszólalt a mérkőzéssel kapcsolatban.

„Kevésbé tudtunk koncentrálni, ez már a negyedik meccsünk volt a tornán, s talán kiütközött a fáradtság – értékelt Mocsi. – Sajnálom, mert megvoltak a lehetőségeink az egyenlítésre, de hát ilyen a futball.A végén jobban kellett volna koncentrálni az utolsó passzokra, a helyzeteinket pedig pontosabban befejezni. Mindannyian nyerni akartunk, nagyon szerettünk volna a legjobb négybe jutni, ám sajnos a mai teljesítmény kevés volt ehhez.”

„A végén előrementem fejelni, amolyan vészmegoldásként, azonban így sem jött össze az egyenlítés – mondta a mérkőzést végigjátszó labdarúgó, majd a folytatásra is kitért. – Mindenki maga alatt van, de mivel a vébérészvétel még nem úszott el, fejben tovább kell lépnünk. Nem búcsúzunk az Eb-től, úgy készülünk, van még egy meccsünk. Ugyanúgy kell tovább dolgoznunk, ahogy eddig, nagyon fontos összecsapás következhet kedden. Ki akarunk jutni a világbajnokságra, ám ehhez vélhetően a török válogatottnál is erősebb csapatot kell majd legyőznünk. Péntek este átgondolhatjuk a hibáinkat, de szombattól előre kell tekinteni.”

A VÁLOGATOTT KAPUSA A SZURKOLÓKRÓL
„Óriási élmény volt, hogy ilyen sokan szorítottak nekünk, nekem is többen írtak, hogy inkább nem mennek pénteken iskolába, csak azért, hogy láthassák a meccsünket. Mindent megteszünk, hogy a folytatásban se okozzunk nekik csalódást.”

„Nem szeretnék belemenni abba, min múlott a továbbjutás, előbb higgadtan át kell gondolnunk a történteket – kezdte Ásványi. – Mindent megtettünk, sajnos a mai teljesítményünk ennyire volt elég, a többi részletről viszont tényleg nem szeretnék beszélni. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy innen is talpra állunk. Korábban már többször bizonyítottuk, mennyire egységes csapatot alkotunk, ez nagyon sokat segít majd abban, hogy újra felépítsük magunkat. Van rá három napunk, remélhetőleg a legtöbbet hozzuk ki magunkból. Nem számít, ki lehet kedden az ellenfelünk, igenis ki akarunk jutni a világbajnokságra, ezt a lehetőséget nem hagyjuk elúszni.”

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, HORVÁTORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 0–1 (0–1)

Nagygorica (Velika Gorica). Vezette: Rumsas (litván)
Magyarország: Ásványi – Kovács K., Mocsi, Opavszky, Majnovics – Bencze, Csonka (Csoboth, a szünetben) – Szerető, Schön (Kiss T., 64.), Szoboszlai – Torvund (Tímári, 71.). Szövetségi edző:Szélesi Zoltán
A kispadon: Oroszi (k), Bolla, Szendrei, Arday
Törökország: Berke Özer – Ramazan Civelek, Özan Kabak, Berkehan Bicer, Berk Cetin (Umut Günes, 66.) – Recep Gül, Kerem Kesgin, Hasan Adigüzel, Yunus Akgün (Egehan Gök, 77.) – Malik Karaahmet (Ali Göcmen, 62.), Atalay Babacan. Szövetségi edző: Mehmet Hacioglu
A kispadon: Ozan Can Oruc (k), Abdussamed Karnucu, Enes Ilkin
Gólszerző: Csonka (20. – öngól)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik