Tanuló fázis – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2019.11.03. 00:22

Érdeklődéssel figyelem, amikor az örök pesszimisták vagy inkább rosszakarók egy-egy korosztályos futballsiker vagy -részsiker kapcsán azonnal mantrázni kezdik, hogy ez bizony semmit sem ér a jövő, a nagyválogatott szempontjából. Mintha szándékosan elfelejtenénk megdicsérni az általános iskolás gyerekünket, ha egy ötöst hoz haza matekból, mondván, az érettséginél ez indifferens lesz, s ettől még nem veszik fel a közgázra. Persze azt se mondjuk neki, hogy ezek után biztosan felveszik, esetleg próbáljuk megtalálni a helyes arányokat.

U17-es labdarúgó-válogatottunk világbajnoki szereplését ennek fényében igen árnyaltan kell és lehet értékelni. Az, hogy most kijutottak, még nem jelenti azt, hogy felnőttként is kijutnak, azért megveszekedett hurráoptimista sem vagyok. Maradjunk annyiban, hogy tizenhét éves srácokról van szó, akik kint, Brazíliában is a könyveket bújták pihenőidejük egy részében, hogy ne maradjanak le végzetesen az iskolai tananyaggal, a pályán pedig olykor gyermeteg hibákat követtek el. Most majdnem azt írtam, hogy ezeket majd kinövik, ha nem emlékeznék vissza Kádár Tamásék hasonló vagy még nagyobb rontásaira a horvátországi Eb-selejezőről...

Értem én Preisinger Sándor szövetségi edző érvelését, mely szerint csapatszinten minden működött, egyéni hibák vezettek a kieséshez, szerintem azonban a három mérkőzésen bekapott kilenc gólra ez nem lehet teljes körű magyarázat, mint ahogy arra sem, ha az ellenfél betalált, az a mieink fejébe-lelkébe is „betalált”. Akkor bizony a pszichikai ráhangolódásnál hibádzott valami, ami pontosan annyira része a felkészülésnek, mint az állóképesség, a technikai és taktikai tudás megszerzése. S mondhatnám, ha a kínai játékvezető a VAR-ozás után megadja a jogosnak tűnő tizenegyest, nem Ecuador nyer 3–2-re, hanem esetleg mi, s akkor ez a cikk sem születik meg, csak napok-hetek múlva, s teljesen más aspektusból, hiszen továbbjutunk. Másképp történt, ezzel kell szembenézni, ezt kell elemezni, nem mást.

Az U17-es magyar válogatott egyik mérkőzésén sem játszott alárendelt szerepet, ám kiütköztek a gyengeségei, amelyek ezúttal erősebbnek bizonyultak az erényeinél. Avagy a mostani nehéz dolgozat közepesre sikerült, ám ettől még szorgalmasan tovább készülve esély adódik a kiváló érettségire és a felvételire valamelyik színvonalas futballegyetemre. Ám ez messze nem automatizmus, kiderült, van még mit tanulnia diáknak és tanárnak egyaránt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik