Szlovákiában több kell annál, mint amit ősszel mutatott a Rossi-csapat!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2019.03.20. 06:31
null
A legutóbbi, nagyszombati meccsükön négy gólt lőttek a szlovákok Ukrajnának (Fotó: futbalsfz.sk)
A csütörtöki Szlovákia–Magyarország Eb-selejtezővel a meccsről szóló általános nyilatkozatok mellett foglalkoztunk már szurkolói szempontból és korábban azt is végigvettük, milyen formában vannak idén a két csapat játékosai. Most ismét szakmai oldalról közelítjük meg a találkozót, az InStat Football statisztikái segítségével megnézzük a legutóbbi két meccs alapján, hogy melyek a szlovák válogatott erősségei, a számokat összevetjük a mieink mutatóival, és az is kiderül, hol tűnnek sebezhetőnek.

 

A szlovák válogatott cseh szövetségi kapitánya, Pavel Hapal két mérkőzéssel ezelőtt vette át a csapat irányítását, és a két meccsen két ellentétes arcát láthattuk a gárdának, mert míg Ukrajnát meglepően simán, 4–1-re legyőzte Nagyszombatban, Csehországban 1–0-ra alulmaradt. A két találkozó így a szlovák együttes erényeit, de sebezhető pontjait is megmutatta.

Egyébként a legutóbbi öt összecsapásából csak egyet nyert meg Szlovákia, miközben háromszor is kikapott (a csehektől kétszer, az ukránoktól egyszer), ezért is váltotta Jan Kozákot Hapal, és ezért is végzett a Nemzetek Ligája B-divíziójában utolsó helyen a csoportjában, így legközelebb már Magyarországhoz hasonlóan csak a C-osztályban szerepelhet majd.

RENDKÍVÜL GÓLERŐS SZÉLSŐK – BÁRKI BETALÁLHAT

A szlovák válogatott egyik legnagyobb erősségét a középpályássor, kiváltképp a négy szélső, Róbert Mak (Zenit), Albert Rusnák (Real Salt Lake) és az idény során a klubjaikban tétmérkőzéseken együtt összesen 23 gólt és 15 gólpasszt jegyző Ondrej Duda (Hertha), Miroslav Stoch (Slavia Praha) duó jelenti. Az ukránoknak úgy lőttek négyet északi szomszédaink, hogy utóbbi kettő nem is volt a pályán: Duda egyáltalán nem játszott, Stoch pedig beállt Mak helyett, de addigra már meglőtték a négy gólt, amiből Mak és Rusnák egyet-egyet vállalt, sőt Rusnák egyet elő is készített.

A szlovák támadójáték alapja a kiszámíthatatlan szélsőjáték. A felsorolt négyes tagjai, akármilyen összetételben is állnak fel a szlovákok, a gyors ritmusváltásaikkal biztosan nagy kihívás elé állítják majd a nálunk várhatóan kezdő két szélső védőt, Lovrencsics Gergőt és Korhut Mihályt. Védekezésünk szempontjából kulcskérdés lesz, hogyan tudják majd a többiek segíteni Lovrencsicséket a szélen, meg tudják-e akadályozni a mieink, hogy a szlovákok felpörgessék a játékot. A kiszámíthatatlanságra példa, hogy a balszélső Rusnák az ukránoknak egy szabadrúgás-variáció után a bal szélről lőtt gólt jobbal, de például Mak is szeret balról befelé cselezni és a tizenhatoshoz érve gyakran célba is veszi a kaput. S akkor Dárdai Pál berlini kulcsemberéről, Dudáról és a 2012-ben Puskás-díjas Stochról még nem is beszéltünk.

A szlovákok egyéni mutatói az ukránok ellen: összteljesítménymutató, párharcstatisztika, támadójáték, passzok (Forrás: InStat)  – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
A szlovákok egyéni mutatói az ukránok ellen: összteljesítménymutató, párharcstatisztika, támadójáték, passzok (Forrás: InStat)  – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

 

RUTINOS IRÁNYÍTÓKTÓL JÖHETNEK A KULCSPASSZOK

A szélsők mozgatásáért két, ugyancsak nagy lövőkedvvel és nem mellékesen hatalmas Serie A-rutinnal felvértezett belső középpályás, a télen a Napolitól Kínába szerződő Marek Hamsík és a Parmát erősítő, korábban a Milanban is futballozó Juraj Kucka felel. Utóbbi az ukránok ellen két kísérletből két gólhelyzetet előkészítő, úgynevezett kulcspasszt adott a társaknak, ugyanannyit, mint a szélső Rusnák (ő négyszer próbálkozott, kettő bizonyult sikeresnek).

A szlovákoknak az ukránokkal szemben 12 kísérletből nyolc sikeres kulcspasszuk volt, vagyis a passzjátéknak köszönhetően nyolc közvetlen gólhelyzetet alakítottak ki, miközben a mieink legutóbb a finnek ellen csak hármat, előtte az észtek ellen hetet (mindkét hazai találkozót 2–0-ra nyertük meg), és mindkét csapat gyengébb szintet képvisel, mint Ukrajna. Ez az igen fontos játékelem nálunk régóta problémás, ebben várhatnánk talán előrelépést Szoboszlai Dominik bevetésével.

Alapvetően a fent felsorolt hat játékos határozza majd meg a szlovák támadójátékot – hogy pontosan milyen formációban és hányan játszanak majd közülük, az kérdéses, azonban benne van a pakliban, hogy klasszikus center híján valamelyik szélső (jó eséllyel Duda) középen kap helyet.

A szlovákok  felállása és a játékosok átlagos mozgása Ukrajna ellen (Forrás: InStat)
A szlovákok felállása és a játékosok átlagos mozgása Ukrajna ellen (Forrás: InStat)

ANNYI LABDAVESZTÉS NEM FOG BELEFÉRNI, MINT AZ ÉSZTEK ELLEN

A kulcspasszok mellett egy másik igen meghatározó játékelem, amiben a szlovákok a legutóbbi két meccsükön jobban teljesítettek, mint a magyarok, az a labdavesztések száma.

Az ukránok ellen 70, a csehek ellen idegenben 88 labdát veszítettek el, ebből saját térfélen 20-at és 22-t. Miközben mi a finnekkel szemben 82-t, az észtek ellen 97-et, saját térfélen 10-et és 18-at. Kulcsfontosságú lehet, hogy ebben tudunk-e javulni.

Egyrészt várhatóan a szlovákok próbálnak majd irányítani, náluk lesz többet a labda, amikor pedig hozzánk kerül, akkor letámadnak – erre még Gulácsi Péternek is fel kell készülnie, az ukránok ellen tudniillik gyakran támadták meg a kapust is, ha nála volt a labda. Viszont ahhoz, hogy támadást tudjunk indítani, meg kell tartani a labdát. Ezúttal 97 eladott labdával aligha tudunk nyerni vagy pontot szerezni, mint az észtek ellen...

HOGYAN FOGHATJUK MEG ŐKET?

Ugyanakkor a labdás játékos azonnali letámadására épülő, agresszív szlovák stílus időnként visszaüt. Csehországban például abból kapták a gólt, hogy az egyik belső védő kilépett a labdás játékosra a félpálya környékén, de miután nem tudott szerelni, a csehek az ő üresen maradt helyén indítottak támadást, amiből eredményesek is tudtak lenni. A csehek és az ukránok ellen is kontrából kaptak gólt a szlovákok, a visszarendeződéssel tehát akadnak problémáik. Az persze már egy másik kérdés, hogy ezt vajon ki tudjuk-e használni, mert azért a kontrajátékunkon lenne mit fejleszteni. Marco Rossi csapata a finnek ellen a 12 kontrából kettőt, az észtek ellen 17-ből négyet zárt lövéssel.

Ettől függetlenül a szlovákok sebezhető pontját itt érezzük a leginkább, hogy a letámadásnál vagy a saját akciónál fellépő védőik helyén maradnak lyukak. A két szélső védő közül az ukránok ellen a jobbhátvéd Peter Pekarík, a csehek ellen a balbekk Dávid Hancko játszott feljebb tolva. Ráadásul Pekarík most tért vissza sérüléséből és Dárdai Pálnál amúgy sem sok lehetőséget kapott a Herthában ebben az idényben, míg a védelem közepén pótolni kell a válogatottságot lemondó korábbi csapatkapitányt, Martin Skrtelt – jelenleg úgy tűnik, a mindössze kétszeres válogatott Denis Vavróra hárul majd a feladat.

Ha összegezzük a fentieket, az látszik, olyan szintű, gólerős szélsőink nincsenek, mint a szlovákoknak, ráadásul hozzánk képest több olyan futballistával is rendelkeznek, akik a passzaikkal gólhelyzeteket tudnak teremteni. Emellett jobban megbecsülik a labdát a mieinknél, ritkábban veszítik el. Vagyis Szlovákiát csak akkor tudjuk meglepni csütörtökön, ha az őszi teljesítményünkhöz képest szintet sikerül lépnünk és lényeges mutatókban fejlődni tudunk. A finnek és az észtek ellen mutatottnál több kulcspassz kellene, kevesebb eladott labda, hatékonyabb kontrajáték, hátul pedig fel kell készülni rá, hogy 18-20 méterről is gyakran próbálkoznak lövéssel a hazaiak és nem szabad zavarba jönni a szlovák letámadástól.

Ennyi! Leírva pofonegyszerű...

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)
VÉDŐK: Baráth Botond (Sporting KC – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Vinícius (Mol Vidi FC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK: Balogh Norbert (APOEL – Ciprus), Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Holender Filip (Bp. Honvéd), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

A SZLOVÁK VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Martin Dúbravka (Newcastle United – Anglia), Matús Kozácik (Viktoria Plzen – Csehország), Marek Rodák (Rotherham United – Anglia)
VÉDŐK: Dávid Hancko (Fiorentina – Olaszország), Peter Pekarík (Hertha BSC – Németország), Lubomír Satka (DAC), Michal Siplak (Cracovia Kraków – Lengyelország), Milan Skriniar (Inter – Olaszország), Lukás Stetina (Sparta Praha – Csehország), Denis Vavro (FC Köbenhavn – Dánia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Matús Bero (Vitesse – Hollandia), Martin Chrien (Santa Clara – Portugália), Ondrej Duda (Hertha BSC – Németország), Ján Gregus (Minnesota United – Egyesült Államok), Marek Hamsík (Talien Jifang – Kína), Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen – Csehország), Juraj Kucka (Parma – Olaszország), Stanislav Lobotka (Celta Vigo – Spanyolország), Róbert Mak (Zenit – Oroszország), Jaroslav Mihalík (MSK Zilina), Albert Rusnák (Real Salt Lake – Egyesült Államok), Miroslav Stoch (Slavia Praha – Csehország)
TÁMADÓK: Michal Duris (Anorthoszisz – Ciprus), Pavol Safranko (Dundee United – Skócia)

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik