Sorban állás – Vincze András jegyzete

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.03.02. 22:54

Napközben csodálkozva kérdeztem: a pillanatnyilag „pálya nélküli” Újpest és Honvéd minek utazgat Zalaegerszegre, Szegedre, hogy meccset játszhasson, amikor itt van a fővárosban a vadonatúj Puskás Aréna, várva, hogy futballozzanak a gyepén?

A kollégák szerint a pénz, a magas bérleti díj lehet az oka mindennek, ám ha így van, akkor (gondolom én) manapság annál jobban menedzselt az élfutballunk, mintsem hogy ne lehetne megkurtítani az éves központi támogatási büdzsét annyira, hogy maga a meccs közelebb kerüljön – a meccsre járókhoz. Sőt, hozzáteszem, a vadonatúj nemzeti aréna csábítása is bevonzana néhány ezer jegyvásárlóval többet, adott esetben ez is csökkentené a rendezési költségeket – no, de mindez az aktuális történet mellékes szála csupán, a lényeg a következő: a magyar futball új szentélye máris megszolgálta azt, amiért téglánként gyönyörűre építették.

Két év múlva a Puskás Arénában rendezik meg az Európa-liga döntőjét. S hogy ez a futballrajongónak mekkora élmény, talán jelzi, hogy honlapunkon már volt olyan hozzászólás a hír kapcsán, hogy hol és mikor lehet megvásárolni a belépőt… Ez azért még odébb van, ugyanakkor e lelkesedés is tükrözi, miért volt érdemes belevágni a stadionprojektekbe, s figyelve az új létesítmények vonzerejét, az is bebizonyosodott, nem is olyan nagy baj, hogy az évtizedes „kellstadionnemkellstadion” kezdetű vitában hol lett végül az igazság.

Telt házas válogatott mérkőzések, parádés hangulatú nemzetközi kupameccsek, szintúgy a szektorokat zsúfolásig megtöltő női BL-döntő kísérte az elmúlt éveket, és most már arról lehet írni, beszélni, hogy Budapest (és egyáltalán Magyarország) éppen modern sportlétesítményei kapcsán válik fontossá a világnak – hogy mást ne említsek, a nyáron budapesti Eb-meccsekre is mehetünk. Az európai klubfutball egyik kupadöntőjének rendezési jogát elnyerni pedig felér egy kitüntetéssel, mi több, történelmi esemény, s megkerülhetetlenül jelzi, hogy az ország nem csupán színes vonalakkal jelzett terület a világtérképen.

Az Európa-liga fináléjáról már most beszélnek, majdan pedig az eseményt évekig, sőt évtizedekig emlegetik, s ahogyan a játékosok, az edzők cselei, taktikai húzásai bekerülnek az évkönyvek lapjaira, úgy az aréna is egy nagy sztori főszereplőjévé válik.

Lám, eljött a néhány éve még hihetetlennek tetsző pillanat: magyar futballrajongók már két évvel a nagy mérkőzés előtt szeretnének sorba állni focimeccsbelépőért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik