Rossi Dárdai és Egervári nyomában – de van, amiben már előttük jár

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.10.15. 13:53
null
Marco Rossi (jobbra) és stábja mosolyoghat – a magyar válogatott veretlen maradt az októberi meccseken, sőt kettőt meg is nyert (Fotó: Szabó Miklós)
Az Oroszország–Magyarország (0–0) Nemzetek Ligája mérkőzéssel az őszi erőletett menet második szakasza is lezárult a válogatott számára. Lássuk az eddigi öt meccshez köthető történeti érdekességeket, statisztikákat!

 

♦ Szerdán Moszkvában majdnem napra pontosan két év után játszott ismét döntetlent a magyar válogatott: 2018. október 15-én Észtországban 3–3-ra végeztünk.

♦ Marco Rossi 2018 óta irányítja a magyar válogatottat, a nemzeti csapat az olasz szövetségi kapitány időszakában 21 mérkőzést játszott, ebből tízszer győzött, kétszer döntetlent ért el és kilencszer kikapott. Hárompontos rendszerben számolva minden mérkőzést, ez 50.7 százalékos teljesítménynek felel meg. Ezzel az 1986-os vb-szereplésünk, illetve az akkori csapatot irányító Mezey György (35 mérkőzés, 63.81 százalék) óta Marco Rossi a harmadik olyan szövetségi kapitány, Egervári Sándor (34, 57.8%) és Dárdai Pál (7, 66.67) után, aki legalább hét mérkőzésen irányította a nemzeti csapatot és 50 százalék fölötti mérleget produkált az együttessel. Ha a novemberi, Izland elleni Eb-selejtezőn is Marco Rossi irányítja a magyar válogatottat (amire igen jók az esélyek…), akkor a német Bernd Storckot megelőzve ő lesz az elmúlt hét év leghosszabb ideig hivatalban lévő szövetségi kapitánya.

♦ A Nemzetek Ligája bevezetése miatt Rossi 21 válogatott meccséből (igaz, kettőn nem ülhetett le a kispadra) 19 tétmérkőzés volt, s ezeken Szerbiában immár negyedszer fordult elő, hogy a magyar csapat legyőzte a sorsoláskor magasabban rangsorolt ellenfelét (a horvátok, a walesiek és a törökök után a szerbeket is).Az elmúlt negyven évben Marco Rossi előtt nem volt olyanra példa, hogy egy kapitányi ciklusban, ugyanazzal a szakemberrel, tétmeccsen legalább három magasabban rangsorolt válogatottat is le tudtunk volna győzni.

A szeptemberi, törökországi győzelemmel három vereséget számláló – Montenegró, Horvátország és Wales ellen – idegenbeli negatív szériát is sikerült lezárni, Törökország előtt Azerbajdzsánban nyertünk legutóbb vendégként. 2016. október 10-től számolva a törökök elleni szeptemberi meccsig vagyis csaknem négy év alatt – mindössze kétszer nyert a válogatottunk vendégként: négy évvel ezelőtt Lettországban (2–0), 2019-ben Azerbajdzsánban (3–1). Idén viszont a négy idegenbeli mérkőzéséből hármat megnyert a nemzeti csapatunk, Törökország után Bulgáriában és Szerbiában is győzött. A szerdai, moszkvai iksz után most ott tartunk, hogy a legutóbbi négy idegenbeli meccsünkön veretlenek maradtunk, ilyen veretlenségi sorozatot legutóbb a Dárdai Pál, Bernd Storck duóval produkált a válogatott 2014–2015-ben (akkor Finnországban és Feröeren 1–0-ra nyertünk, Romániában és Észak-Írországban 1–1-re végeztünk, utóbbi meccsen már Benrd Storck irányította a csapatot, az előző hármon még Dárdai).

♦ Arra, hogy egymás után három idegenbeli meccset is megnyerjünk, ezelőtt legutóbb 2012-ben volt példa, amikor Egervári Sándor szövetségi kapitány időszakában felkészülési meccsen 2–1-re nyertünk Csehországban, majd vb-selejtezőn 5–0-ra Andorrában, 1–0-ra Észtországban (abban az évben három idegenbeli meccse volt a csapatnak, és mind a hármat megnyerte). Most úgy nyert a csapat egymás után háromszor, hogy mind a három győzelmet tétmeccsen aratta (kettőt a Nemzetek Ligájában, egyet Eb-pótselejtezőn). Sorozatban legalább három idegenbeli találkozót, úgy, hogy abból három tétmeccs volt,legutóbb 1984–1985-ben, Mezey György irányításával nyert meg a magyar válogatott, amikor vb-selejtezőn ősszel győzött Hollandiában (2–1), Cipruson (2–1), majd 1985 áprilisában Ausztriában (3–0) is (és közte felkészülési mérkőzésen 1–0-ra megverte az NSZK-t Hamburgban). Azóta volt olyan időszaka is a magyar válogatottnak, 1994 és 1996 között, amikor egymás után tíz idegenbeli mérkőzést is elveszített (ebből öt volt tétmeccs).

♦ Kapott gól nélküli, idegenbeli találkozóra, a törökországi meccs előtt legutóbb 2016 októberében, Lettország ellen volt példa. Idén ősszel viszont úgy maradtunk veretlenek négy idegenbeli mérkőzésen, hogy háromszor gólt sem kaptunk, Törökország mellett Szerbiát is 1–0-ra győztük le, Oroszországban 0–0-s döntetlen született.

♦ Marco Rossi az idei öt mérkőzésen 23 játékost küldött pályára. Szalai Attila az egyetlen, aki mind az öt meccset végigjátszotta az elsőtől az utolsó percig. Ezeken a találkozókon összesen négy újoncot avattunk: Cseri Tamást, Schäfer Andrást, Loic Negót és a Szerbiában góllal bemutatkozó Könyves Norbertet. Cseri egy meccsen játszott, Könyves kettőn, Schäfer és Nego egyaránt három találkozón.

♦ Marco Rossi irányításával hazai pályán döntetlent még nem játszott a magyar válogatott, hatszor győzött, háromszor kikapott. A tavaly szeptemberi, Szlovákia elleni Eb-selejtezőtől számolva a legutóbbi négy hazai mérkőzéséből csak egyet, az Azerbajdzsán ellenit tudták megnyerni a mieink, a legutóbbi kettőt, Uruguay és Oroszország ellen 2–1-re, illetve 3–2-re elveszítették. A november 12-i, Izland elleni Eb-pótselejtező lesz a válogatott harmadik mérkőzése az új Puskás Arénában. Jöhet az első győzelem!

A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Szeptember 3.: Törökország–Magyarország 0–1

Szeptember 6.:Magyarország–Oroszország 2–3
Október 11.: Szerbia–Magyarország 0–1
Október 14.:Oroszország–Magyarország 0–0
November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
November 18., 20.45:
Magyarország–Törökország

EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
Október 8.

Bulgária–Magyarország 1–3
November 12.
Magyarország–Izland

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik