Ötven éve, 1969. december 3-án következett be a marseille-i futballkatasztrófa. A vb-szereplésért kiírt pótselejtezőn a Szentmihályi – Kelemen, Mészöly, Noskó, Ihász – Halmosi, Göröcs (Kocsis L., 61.), – Fazekas, Bene, Farkas (Puskás L., 61.), Zámbó összeállítású magyar együttes 4:1-es vereséget szenvedett Csehszlovákiától. Az 1938-ban és 1954-ben ezüstérmet szerző magyar válogatott először bukott el vb-selejtezőn (az 1930-as és az 1950-es tornán önszántából nem vett részt). Összeállításunkban a marseille-i csata résztvevői, Halmosi Zoltán, Puskás Lajos, Fazekas László, Szentmihályi Antal, Göröcs János és Zámbó Sándor is felidézik a történteket.

A Mol-Pick Szeged kézilabdacsapatának kapusa, Mirko Alilovic jól érzi magát a bőrében, ami nem csoda: remek formában véd. A szombati, PPD Zagreb elleni 33–23-as BL-győzelem során tíz lövést, köztük három hétméterest hatástalanított (a horvátok negyedik büntetőjét Filip Vistorop a kapufára dobta). A jelenlegi Bajnokok Ligája-idénynek még Mikler Rolanddal a kapuban vágott neki a Szeged, s bár nem ment neki rosszul, most már a horvát válogatott játékos élvezi Juan Carlos Pastor edző bizalmát. Alilovic nagyon megszerette Magyarországot, s azt is elárulta, mit tanácsolna gyermekeinek, ha válaszúthoz érkeznének, hol éljenek.

Péni Istvánnak zsúfolt éve volt, és nem csak lövészetben. Akadtak az élet más területén is nehézségei, amelyek rengeteg időt és energiát vettek el a sporttól is, de már túl van rajtuk. Elégedett lehet az idei esztendejével, hiszen a legfőbb célt, az olimpiai kvótaszerzést az első világkupa-viadalon kipipálta, ráadásul aranyéremmel. Ami a folytatást illeti, általánosságban elmondható, hogy amikor végig tudta vinni a jól felépített, egy-egy versenyre szabott felkészülését, mindig jól teljesített. Lapunknak arról is beszélt az UTE sportolója, hogy Tokió előtt meddig tesztelheti az új sportfelszereléseit.

A National Geographic Travel a Kéktúrát is kiválasztotta a „Global Best Trips 2020" listájára. Ennek kapcsán beszélgettünk Garancsi Istvánnal. A Magyar Természetjáró-szövetség elnöke elmondta, nagyon büszke az elismerésre, amely további erőfeszítésekre kell, hogy sarkalljon. 2012 és 2015 között volt már egy jelentős fejlesztés a Kéktúrán, ennek keretében felépült Galyatetőn a Turistacentrum és a Kilátó is, mindkettő építészeti nívódíjas lett. Hogy mekkora csapat dolgozik a szövetségben és milyen más ajánlások szerepelnek a NatGeo listáján, kiderül a Csupasport mellékletünkben található cikkből.