Önfenntartó lehet a Puskás Aréna

SZ. GY.SZ. GY.
Vágólapra másolva!
2020.02.08. 12:33
null
Csordultig megtelt a Puskás Aréna az Uruguay elleni nyitó meccsen (Fotó: Szabó Miklós)
Évi száznál több rendezvényre, egymillió vendégre és megtérülő üzemeltetésre számítanak a Nemzeti Sportközpontoknál, mondja Kovács Norbert főigazgató.

 

A mindössze néhány hónapja üzemelő új Puskás Aréna iránt nagy érdeklődés mutatkozik nemcsak a sport, hanem az üzleti és kulturális szféra részéről is. A kezdeti tapasztalatokról az üzemeltetésért és hasznosításért felelős Nemzeti Sportközpontok (NSK) főigazgatójával, Kovács Norberttel beszélgettünk.

(Fotó: NSK)
(Fotó: NSK)

– A magyar sport történetének fontos eseménye volt a Puskás Aréna tavaly novemberi átadása, a Magyarország–Uruguay nyitó mérkőzés, az NSK feladatai azonban már korábban elkezdődtek.
– A létesítmény megvalósítása során mint építtető, és mint a korábbi Puskás Ferenc Stadion üzemeltetője vettünk részt a projektben – mondta a Nemzet Sport Online-nak Kovács Norbert. – Az előkészítés és megvalósítás során több lehetséges megoldás merült fel a leendő üzemeltető kilétével kapcsolatban, végül a kormány 2019. augusztus 23-i döntésével a Nemzeti Sportközpontokat jelölte ki az új Puskás Aréna üzemeltetésére. Ezután november 8-án a műszaki átadás-átvétel megtörtént, a létesítmény az NSK birtokába került, az üzemeltetés azonban kilencven napig még a kivitelező feladata maradt. Így került sor november 15-én a nyitómérkőzésre, amely fantasztikus hangulatban, igazi örömünnepként, teljes telt ház előtt zajlott, a stadion minden hasznosítható lelátója megtelt. Az ezt követő utánpótlás-válogatott meccsel együtt négy nap alatt összesen hetvenhétezer néző látogatta meg az arénát, amely minden szempontból kiválóra vizsgázott.

Kifejtené ezt bővebben?
– A visszajelzések mind a szurkolók, mind a Magyar Labdarúgó-szövetség és az UEFA szakemberei részéről pozitívak voltak. Az UEFA helyszínen lévő munkatársai kifejezetten jó véleménnyel voltak a szervezést és a biztonságot illetően, a be- és kiléptetés is biztonságosan és gördülékenyen működött.

A nagy figyelmet kiváltó mérkőzések után milyen események várhatók a létesítményben?
– Javában folyik a háttérmunka, az UEFA Euro 2020, azaz a futball Eb előkészületei, de már készülünk az azt követő nagyobb rendezvényekre is, mint a július 18-i, a legkiemelkedőbb keresztény előadókat felvonultató Ez az a Nap! rendezvény, a július 24-i Aerosmith koncert, vagy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 13-án esedékes nyitómiséje, továbbá kezelni kell a nagyszámú egyéb megkeresést is.

A Puskás Aréna kivilágítva (Fotó: Szabó Miklós)
A Puskás Aréna kivilágítva (Fotó: Szabó Miklós)

Ez utóbbi mit jelent pontosan?
– Hetente több gálavacsorát, ünnepséget, konferenciát, kiállítást és üzleti eseményt rendezünk a Puskás Arénában és nagy az érdeklődés a stadionkörút iránt is. Eddig közel háromszáz megkeresésünk volt rendezvényekkel kapcsolatban, melyek során több száz bejárást és egyeztetést tartottunk. De érdeklődnek nálunk gasztronómiai fesztivál, díjátadó, és számos más esemény megrendezésével kapcsolatban is a multifunkcionális lehetőségekből adódóan. Az aréna szinte a város közepén helyezkedik el, így könnyen megközelíthetőtömegközlekedéssel, ami előnyös a szervezőknek és a vendégeknek egyaránt. A kellemesebb időjárás és ezzel az igazi rendezvényszezon beindulásával még nagyobb érdeklődésre számítunk. Feladat tehát van bőven, és nagyon jól kell dolgoznunk, hogy a partnereket meg tudjuk tartani a későbbiekben is.

A jövőben mennyi eseménnyel és milyen megtérüléssel számolnak?
– Úgy tervezzük, hogy évi tíz-tizenöt nagyobb rendezvényünk lesz, jellemzően mérkőzések és koncertek, valamint évi száz-százhúsz kisebb eseményt szeretnénk befogadni. Ezek a már említett üzleti vagy kulturális rendezvények az exkluzív rendezvényterekben és a nyitott helyszíneinken. Mindenképpen önfenntartó gazdálkodásra és pozitív egyenlegre készülünk az épület rendezvények révén történő hasznosításából, az Euro 2020 mérkőzéseiből, továbbá az üzleti beszállítóinktól származó bevételekből. Ne felejtsük el, hogy a Nemzeti Sportközpontok költségvetési szerv, így az aréna bevételeit az NSK közvetlenül a központi költségvetésbe fizeti be. Rengeteg tervünk, ötletünk van, hogyan érjük el, hogy évente minél többen jöjjenek el hozzánk szurkolóként, nézőként vagy céges események résztvevőjeként. 2020-ban terveink szerint akár egymillió vendéget is fogadhat a Puskás Aréna, amely az Európa-bajnoki meccseknek köszönhetően a nemzetközi térben is bemutatkozik. Legfőbb feladatunk, hogy ez minél jobban, minél eredményesebben sikerüljön.

A Puskás Aréna üresen is impozáns látványt nyújt (Fotó: Szabó Miklós)
A Puskás Aréna üresen is impozáns látványt nyújt (Fotó: Szabó Miklós)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik