Nyugtató – Malonyai Péter jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.08.09. 23:33

Őszintén remélem, hogy Marco Rossi kissé túloz, amikor arról beszél, hogy szabadsága alatt nem volt olyan nap, amikor ne gondolt volna a Szlovákia elleni Európa-bajnoki selejtezőre, néhány önfeledt napot ugyanis mindenképpen megérdemel(ne). Ha másért nem, hát azért, mert – ahogy mondja is – sikerült elérnie, hogy a rábízott magyar futballválogatott játékosai egy esztendő alatt eljussanak odáig, hogy felemelt s nem lehorgasztott fejjel érkezzenek az összetartásra. Élen állunk a csoportban, ennél nincs jobb hír, ám nálam többet jelent, hogy hitet tudott adni a kiválasztott játékosoknak. Ők is már most rengeteget beszélnek a szeptember kilencedikei selejtezőről, nyilatkozataik minden szempontból rendben vannak, értve rajta azt is, hogy igyekeznek győzködni a kapitányt a média közbejöttével is.

Mondhatunk egyelőre akármit (mondunk, s mondani is fogunk), okosak úgyis csak a szlovákok elleni meccs másnapján leszünk. Ha sikerrel járunk, minden mostani mondat bizonyíték arra, hogy minden rendben volt, ha – ne adj' Isten – kudarc a vége, jön a károgás, hogy mire fel, meg miért nem maradtak csöndben. Ezt csak azért rögzítem, mert Marco Rossi is mondja: „Ez »csak« egy focimeccs, nem háború.” És ezzel is megerősítve látom: nem véletlen, hogy ő a kapitány. Olyan ember, akinek hinni lehet, sőt – benne.

Ennél szerintem nem kell több egy vezérnél. Legfeljebb az, hogy ne csupán az érzelmeinket fogja meg, hanem az eszünket is, mert ne beszéljünk mellé: Szlovákia futballistáiban nem feltétlenül sportolókat lát mindenki – nem folytatom, a többi már történelem. És indulat.

Ami persze Rossiból sem hiányzik, mondja is, hogy vigyáznia kell, a szenvedély ne sodorja el odáig, hogy újra száműzzék a kispadról. Amihez egyébként – figyelve a ki tudja, hány játékvezető visszatérő fontoskodását – nem kell sok, erre egyébként a kapitány eltiltása is példa.

De nem lehet baj, azt mondja Rossi, hogy legfeljebb majd bekap egy-két pasztillát. Az ő dolga, az enyém pedig, hogy közhellyel búcsúzzak: a magyar góloknál nincs jobb nyugtató (ezt nyilván megerősíti kezelőorvosa, gyógyszerésze is).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik