NS Hosszabbítás: a kiradírozott edző

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.08. 19:11
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk.

„Az ablakában lévő szovjet zászlót letépte és meggyújtotta, közben azt a kijelentést tette, hogy »minden kommunista így lesz megsemmisítve«” – szólt a kemény vád Varga Károly ellen az 1957-es trencséni túra után. Az edzőnek rövidesen távoznia kellett, a Győri Vasas ETO női kézilabdacsapata már nélküle nyerte meg a bajnoki címet, nevét kitörölték a győri kézilabdázás történetéből. Hatvan év után megpróbáltuk kideríteni az elhallgatott igazságot.

Néhány hete vaskos küldemény érkezett a Nemzeti Sport szerkesztőségébe, benne levéltári iratok, fekete-fehér fényképek, szigorúan titkos dokumentumok másolatai. Kísérő levelében a feladó, Varga Péter kemény állítást tett: a mellékelt anyagok alapján bizonyítottnak látta, hogy édesapja, Varga Károly volt az 1957-ben országos bajnok Győri Vasas ETO női kézilabdacsapat edzője, nevét azonban szánt szándékkal, politikai okokból eltüntették a forrásokból.

Kollégánk, Csillag Péter az igazság kiderítése érdekében levéltári dokumentumokat tanulmányozott, találkozott az 1958 márciusában letartóztatott, és négy hónapot előzetesben töltő edző fiával, valamint három volt játékosával, sőt, a kiradírozott edző helyén a kézilabda-krónikákban feltüntetett tréner, Stéger László lányával is.

Az alapos kutatómunka eredményét a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében olvashatják.

És a Hosszabbításban még olvashatnak arról is, hogy…
…miért kívánta azt Michelisz Norbert csapattársa, a portugál Tiago Monteiro a tesztbalesete után, hogy az orvosok vágják le a fejét? A túraautó-világbajnokság pontversenyét szeptember 8-i balesetekor még vezető, a világbajnoki címről így lecsúszó Monteiro megrendítő nyíltsággal nyilatkozott Tóth Anitának.
…mi a neve Budapest első, kifejezetten sportcélra épített létesítményének. Hogy miért kell most mégis búcsúznunk a 121 éves – műemléki védettségű – Millenáris Sportpályától, az Németh Andrea írásából derül ki.
…ki lőtte minden idők legszemtelenebb gólját. Az ikonikus magyar gólokat összegyűjtő sorozatunk 5. részében Sinkovics Gábor idézi fel Bene Ferenc varázslatos estéjét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik