„Az ablakában lévő szovjet zászlót letépte és meggyújtotta, közben azt a kijelentést tette, hogy »minden kommunista így lesz megsemmisítve«” – szólt a kemény vád Varga Károly ellen az 1957-es trencséni túra után. Az edzőnek rövidesen távoznia kellett, a Győri Vasas ETO női kézilabdacsapata már nélküle nyerte meg a bajnoki címet, nevét kitörölték a győri kézilabdázás történetéből. Hatvan év után megpróbáltuk kideríteni az elhallgatott igazságot.

Néhány hete vaskos küldemény érkezett a Nemzeti Sport szerkesztőségébe, benne levéltári iratok, fekete-fehér fényképek, szigorúan titkos dokumentumok másolatai. Kísérő levelében a feladó, Varga Péter kemény állítást tett: a mellékelt anyagok alapján bizonyítottnak látta, hogy édesapja, Varga Károly volt az 1957-ben országos bajnok Győri Vasas ETO női kézilabdacsapat edzője, nevét azonban szánt szándékkal, politikai okokból eltüntették a forrásokból.

Kollégánk, Csillag Péter az igazság kiderítése érdekében levéltári dokumentumokat tanulmányozott, találkozott az 1958 márciusában letartóztatott, és négy hónapot előzetesben töltő edző fiával, valamint három volt játékosával, sőt, a kiradírozott edző helyén a kézilabda-krónikákban feltüntetett tréner, Stéger László lányával is.

Az alapos kutatómunka eredményét a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében olvashatják.

És a Hosszabbításban még olvashatnak arról is, hogy…
…miért kívánta azt Michelisz Norbert csapattársa, a portugál Tiago Monteiro a tesztbalesete után, hogy az orvosok vágják le a fejét? A túraautó-világbajnokság pontversenyét szeptember 8-i balesetekor még vezető, a világbajnoki címről így lecsúszó Monteiro megrendítő nyíltsággal nyilatkozott Tóth Anitának.
…mi a neve Budapest első, kifejezetten sportcélra épített létesítményének. Hogy miért kell most mégis búcsúznunk a 121 éves – műemléki védettségű – Millenáris Sportpályától, az Németh Andrea írásából derül ki.
…ki lőtte minden idők legszemtelenebb gólját. Az ikonikus magyar gólokat összegyűjtő sorozatunk 5. részében Sinkovics Gábor idézi fel Bene Ferenc varázslatos estéjét.