Női válogatott: újabb vereség, utolsók a magyarok Cipruson

Vágólapra másolva!
2018.03.07. 14:47
null
Ez már sokkal inkább haj-, mint fejpárbaj (Fotó: mlsz.hu)
A magyar női labdarúgó-válogatott 2–0-ra kikapott szerdán a finn csapattól, ezzel az utolsó helyen zárta a 12 csapatos Ciprus-kupa felkészülési tornát.

 

Véget ért a 11. Ciprus-kupa nemzetközi női torna, amelyen a magyar válogatott utolsó mérkőzésén 2–0-s vereséget szenvedett Finnországtól, s az utolsó, tizenkettedik helyen végzett. A szakmai stáb felkészülésnek szánta a kilencnapos összetartást az áprilisban folytatódó világbajnoki selejtezők előtt, s nem csupán Szlovákia, illetve szerdán Finnország, hanem a világranglistán 11. helyen álló Észak-Korea ellen is a gyakorlás fázisában lévő új hadrendben küldte pályára a lányokat.

Ugyanakkor a tornán látott négy mérkőzés alapján kijelenthető, legnagyobb hátrányunk a hazai bajnokságban játszott mérkőzések színvonala és irama, s kizárólag légiósainktól nem várható el, hogy a kilenc nap alatt játszott négy mérkőzésen magukra vállalják a felelősséget. Finnország ellen is egyértelműnek tetszett ugyanis, hogy nemzetközi szinten a gyorsaság, a reakcióidő, a labdabiztosság vagy a labdakezelés mind-mind elengedhetetlen, egyetlen pillanatra sem lehet kihagyni.

A középpályás védekezésünk azért stabilitást adott a csapatnak – védte meg társait Rácz Zsófia, a PSV Eindhoven légiósa. – Fontos lenne azonban, hogy a ciprusi négyhez hasonló iramú mérkőzéseket játszunk rendszeresen. Mármint a teljes keret együtt, mert csak akkor lehetünk hatékonyabbak. A finnek fizikailag erőteljesebbek voltak ugyan, de abban a pillanatban, amikor a földön járattuk a labdát, nem éreztem különbséget. Bízom benne, hogy ez a torna összekovácsolta a keretet, s jobb eredményeket érünk el a hátralévő négy vb-selejtezőn.

A vereségeket felesleges is lenne állandóan megmagyarázni, de talán érdemes megjegyezni, hogy Észak-Korea és Finnország idén már játszott világbajnoki selejtezőt, Dél-Afrika sem gyenge ellenfél, elvégre szerepelt a 2016-os nyári olimpiai játékokon, Szlovákia pedig a magyar válogatottal azonos játékerőt képvisel, de egy bohózatba illő kapott góllal csupán 1–1-es döntetlent értünk el.

Éppen ezért volt hasznos ez a torna, mert előbbi három csapattal a legritkább esetben találkozunk – jelentette ki Csiszár Henrietta csapatkapitány, a Leverkusen légiósa, aki Finnország ellen 75. válogatott mérkőzésén lépett pályára, s aki a keretből kimagaslóan a legjobb teljesítményt nyújtotta. – Szokatlan is volt a tempó, amelyet Észak-Korea diktált az első mérkőzésen, de felvettük a versenyt, mint ahogy Finnország ellen sem játszottunk alárendelt szerepet. Persze, jobb érzés lenne, ha nyerünk legalább egy mérkőzést, de a vb-selejtezők fontosabbak.”

A mérkőzést követően Turányi Lillát kórházba szállították, a röntgenfelvétel alapján azonban kiderült, nem tört el a csuklója, mindenesetre rögzítőkötéssel tér haza Ciprusról. A válogatottat szállító repülőgép csütörtök éjjel indul Varsó érintésével Bécsbe, ahonnan autóbusszal hozzávetőlegesen délben érkezik Budapestre.

CIPRUS-KUPA, NŐI LABDARÚGÓTORNA
A 11. HELYÉRT
FINNORSZÁG
–MAGYARORSZÁG 2–0 (1–0)
Paralimni. Taszosz Marku Stadion. V: Shona Shukrula – holland (Jana Zaplatilová – cseh, Katarina Smoliková – szlovák)
FINNORSZÁG:
Yli-Säntii – Naumanen (Westerlund, 80.), Peltonen, Kuikka, Koivisto – Franssi, Ahtinen (Nyman, 61.), Heroum (Alanen, 51.) Öling (Hakala, 60.) – Collin (Kemppi, 71.), Sällström. Szövetségi edző: Anna Signeul
MAGYARORSZÁG:
Szőcs – Papp D. (Tóth A., 63.), Turányi (Pinczi, 43.), Szeitl, Szabó V. (Horti, 81.) – Csiszár, Rácz Zs., Fenyvesi (Mosdóczi, 81.) – Kocsán – Vágó (Magyarics, 81.), Németh L. (Jakabfi, a szünetben). Szövetségi edző: Markó Edina
Gólszerző:
Sällström (1–0) a 21., Alanen (2–0) a 61. percben
MESTERMÉRLEG

Markó Edina:
– Bosszantó, hogy a mérkőzés elején olyan szituációból kaptuk a gólt, amelyre előzetesen számítottunk. Dicséretes ugyanakkor, hogy hátrányban négy helyzetünk is adódott, csak éppen nem éltünk az egyenlítéssel. Egyébként a belső középpályánk ismét remekül zárt, távol tartottuk az ellenfelet a kapunktól, s különösen a második félidőben rákényszerítettük az ívelgetésre. Persze próbáltunk javítani a korábbi eredményeinken, de újabb vereséget szenvedtünk.

A magyar válogatott csoportmérkőzései a Ciprus-kupán:
Február 28.
: Magyarország–Észak-Korea 0–2
Március 2.:
Magyarország–Dél-Afrika 0–1
Március 5.:
Magyarország–Szlovákia 1–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik