Női válogatott: hibákkal nem lehet – újabb vereség Cipruson

TŐSÉR NORBERT (Paralimni)TŐSÉR NORBERT (Paralimni)
Vágólapra másolva!
2018.03.02. 19:42
null
Magyarország–Dél-Afrika (Fotó: mlsz.hu)
A magyar női labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott a Dél-afrikai Köztársaság csapatától a Ciprus-kupa felkészülési torna pénteki, második fordulójában.

 

A dél-afrikai válogatott mindenképpen üde színfoltja a 11. Ciprus-kupa mezőnyének, s nem csupán azért, mert a negyven (!) fős kontingensben mindössze öt, a játékosok között pedig csak a kapus és a csapatkapitány fehér bőrű, hanem ahogyan a futballisták, a szakmai személyzet és egy dél-afrikai tévéstáb tagjai a mindennapjaikat élik Ayía Napán.

A szálloda közös helyiségeiben minden étkezést megelőzően egymásba kapaszkodva fohászkodnak, a hallban olykor törzsi nyelven s nem éppen diszkréten értekeznek egymással, ügyet sem vetve, hogy esetleg zavarnak másokat.

Ugyanakkor végtelenül kedvesek, vidámak és tisztelettudók. A legszembetűnőbb azonban, ahogyan megérkeztek a magyar válogatott elleni mérkőzésre: a buszról leszállva nyomban táncra perdültek, s tapsolva, énekelve tipegtek be a Taszosz Marku Stadionba, majd előadásukat mindkét térfélen folytatták, s talán még a ciprusi gyepet is megáldották.

A mérkőzésen gyorsaságukra és labdakezelési biztosságukra alapozva a kezdő sípszótól kezdve megalkuvás nélkül üldözték azt a játékosunkat, akinél a labda volt. Testfelépítésüknek köszönhetően pedig rendszeresen test test elleni kontaktussal fárasztották a magyar válogatottat, s a 20. percben egy hasonló letámadással labdát szereztek a középpályán, a bal szélen futó Thembi Kgatlana pedig két ütem közben 11 méterről a bal alsó sarokba gurított.

Az előzményekhez tartozik, hogy egy perccel korábban Jakabfi Zsanett a tizenhatoson belül eltolta a labdát a dél-afrikai kapus mellett, a szlovák játékvezető sprintelt is a tizenegyespont felé, közben pedig folyamatosan figyelte cseh asszisztensnőjét, aki azonban nem jelzett, így a büntető is elmaradt.

Válogatottunk a meccs előtti napon a labdakihozatalt is gyakorolta az edzésen, de már az első percekben egyértelművé vált, gyorsaság és pontosság nélkül mit sem ér a taktika. Mintha Markó Edina szövetségi edző megérezte volna a bajt, mert az összecsapás előtt elmondta, a lényegesen esélyesebb Észak-Korea ellen alkalmazkodnunk kellett az ázsiaiak játékához, Dél-Afrika ellen azonban illendő lenne irányítani. S bár az első félidő második felében többször is eljutottunk az ellenfél kapujáig, a szakmai stáb sem ilyen első játékrészre számított. Ezt mi sem bizonyította jobban, mint hogy a szünetben három meghatározó játékosunk is pályára lépett.

A cseréknek és az edzői dörgedelemnek köszönhetően a második játékrészben jobban futballozott a magyar válogatott, ám minimális labdakezelési hiba elegendőnek bizonyult, hogy az ellenfél megszerezze a labdát. Ráadásul aggodalomra adott okot, hogy az első félidő végén megsérülő Tálosi Szabina után Jakabfi Zsanett sem fejezhette be az összecsapást. Pályán maradt azonban Vágó Fanni, aki a 100. mérkőzését játszotta a válogatottban, s a 68. percben csaknem góllal ünnepelt, de Csiszár Henrietta beadását követően öt méterről a lécre bombázott.

A játék egyre inkább áthelyeződött a dél-afrikai térfélre, Kocsán Petra előtt is adódott gólszerzési lehetőség, ugyanakkor az edzésen szintén gyakorolt szögletvariációkba is bosszantó hiba csúszott. A második játékrészben nyoma sem volt a lendületes dél-afrikai támadásoknak, sőt Turányi Lilla magabiztosan irányította a védelmünket, s már húsz méterre a kapunktól labdákat szerzett.

Az eredmény azonban nem változott, s az újabb vereséggel eldőlt, hogy ha a magyar válogatott a hétfői, Szlovákia elleni harmadik mérkőzését megnyeri, szerdán a kilencedik, míg ha döntetlent ér el vagy vereséget szenved, akkor a tizenegyedik helyért léphet pályára.

Egyébiránt Dél-Afrika ellen Vágó Fanni mellett Turányi Lilla is nevezetes alkalomhoz érkezett, az MTK Hungária hátvédje az első mérkőzését játszotta a válogatottban – talán mindketten emlékezetesebb mérkőzésre számítottak.

CIPRUS-KUPA
DÉL-AFRIKA–MAGYARORSZÁG 1–0 (1–0)
Paralimni.
Taszosz Marku Stadion. V: Petra Pavliková (szlovák) (Jana Zaplatilová – cseh, Katarina Smolíková – szlovák)
DÉL-AFRIKA: Barker – Ramalepe, Van Wyk, Mbane, Vilakazi – Mohlakoana (Seoposenwe, 73.), Sebati, Jane, Kgatlana (Smeda, 83.) – Kgadiete, Dlamini (Esau, 51.). Szövetségi edző: Desiree Ellis
MAGYARORSZÁG: Bíró B. – Papp D., Turányi, Tálosi (Szeitl, 45.), Szabó V. – Csiszár, Csiki (Rácz Zs., a szünetben) – Mosdóczi (Fenyvesi, a szünetben), Vágó (Magyarics, 85.), Németh L. (Kocsán, a szünetben) – Jakabfi (Zágor, 58.)
Gólszerző: Kgatlana (1–0) a 20. percben
Jó: Kgatlana, Mbane, Dlamini, ill. Csiszár, Turányi
MESTERMÉRLEG
Markó Edina:
– A második játékrészben hiába futballoztunk elfogadhatóan, adtunk egy félidő előnyt az ellenfélnek. Ennyi pontatlansággal nemzetközi szinten nem lehet eredményt elérni, míg gólt bármikor, bármelyik csapat kaphat, de szerezni sem ártana, különben nem szerzünk pontot sem. Győzelmet semmiképpen nem érdemeltünk, ám a második félidei játékunk alapján a döntetlenre talán rászolgáltunk volna.

A csoport másik mérkőzésén: Észak-Korea–Szlovákia 1–0

A magyar válogatott mérkőzései
Február 28.:
Magyarország–Észak-Korea 0–2
Március 2.: Magyarország–Dél-Afrika 0–1
Március 5.: Magyarország–Szlovákia 17 óra
A helyosztókat március 7-én rendezik

AZ ÁLLÁS
A-CSOPORT
1. Olaszország 2 2 6–0 6
2. Svájc 2 1 1 4–3 3
3. Wales 2 1 1 1–3 3
4. Finnország 2 2 0–5 0
B-CSOPORT
1. Spanyolország 2 1 1 2–0 4
2. Ausztria 2 1 1 2–2 3
3. Csehország 2 1 1 2–3 3
4. Belgium 2 1 1 1–2 1
C-CSOPORT
1. Észak-Korea 2 2 3–0 6
2. Dél-Afrika 2 1 1 1–0 4
3. Szlovákia 2 1 1 0–1 1
4. Magyarország 2 2 0–3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik