Női válogatott: Nem temetném a csapatot, reális a teljesítményünk – Markó

TŐSÉR NORBERT (Ayia Napa)TŐSÉR NORBERT (Ayia Napa)
Vágólapra másolva!
2018.03.09. 10:02
null
Markó Edina kísérletezésre használta a tornát (Fotó: mlsz.hu)
A 11. Ciprus-kupán utolsó helyezett együttes szövetségi kapitánya nem temetné csapatát, ugyanakkor elismeri, hogy kevés a minőségi játékos, ezért az ő lehetőségei is korlátozottak.

 

– Sereghajtóként végezni – legyen bármilyen verseny vagy torna – nem felemelő érzés. Ön is csalódott?
– A ciprusi tornán sohasem a helyezés a lényeg – felelte Markó Edina, a női válogatott szövetségi kapitánya, miután csapata az utolsó, 12. helyen végzett. – Tavaly Olaszország utolsó volt, míg az idén döntőt játszott. Nagyjából ennyit számít a helyezés. Igaz, több pont megszerzésében reménykedtem. De két héttel a túra előtt Trinidad és Tobago visszalépett, így első ellenfelünk a beugró, és a mezőny legerősebb válogatottjának számító Észak-Korea volt. Hiába bírtuk erővel szinte végig, akkora a különbség a két válogatott között, hogy a mérkőzés sokat kivett a játékosainkból.

Létezik az utánpótlás
A tornán két újonc is bemutatkozott a válogatottban, sőt a jövőben Turányi Lilla szinte biztosan meghatározó tagja lehet a keretnek. Az MTK Hungária 19 esztendős belső védője Dél-Afrika és Szlovákia ellen végig pályán volt, s Finnország ellen is csupán csuklósérülése miatt fejezte be idejekorán a mérkőzést, míg Horti Boglárka (Kóka) az utolsó mérkőzésen kapott tíz perc játéklehetőséget. A fiatalok közül a 18 éves Csiki Anna is pályára lépett Cipruson, de a Ferencváros középpályására egyelőre a tavaszi Európa-bajnoki selejtező elitkörében vár jelentősebb feladat az U19-es válogatottal. Csányi Diánára a jövőben a három belső középpályásos rendszerben lehetne számítani, de az MTK labdarúgója térdszalaghúzódással érkezett a válogatottba, s szinte végig rehabilitációs edzéseken vett részt, illetve az új generációhoz sorolható még az egyaránt 19 esztendős Magyarics Zoé (FC Südburgenland) és Kocsán Petra (Ferencváros) is.

– A torna előtt elmondta, új hadrend gyakorlására szánja a túrát. Ilyen erős csapat ellen nem lett volna szerencsésebb a négy éve megszokott felállásban pályára lépni?
– Amikor kiderült, hogy Észak-Korea ellen játszunk, úgy döntöttem, nem változtatok az elképzelésemen. Azért nem, mert a torna legfőbb célja az volt, hogy kipróbáljuk a három belső középpályásos rendszert, elöl két csatárral. Januárban a telki összetartáson gyakoroltuk először, mérkőzésen azonban csak Cipruson volt rá lehetőségünk.

– Miért volt fontos változtatni a felálláson?
– Négy évvel ezelőtt is a játékosok képességeinek megfelelően igyekeztem összeállítani egy működőképes szerkezetet. Csakhogy különböző okok miatt Hummel-Smuczer Angéla, Szarvas Alexandra, Szuh Erika, Tóth Gabriella és Zeller Dóra sincs már a válogatottban. Cserélődik a keret, s mert mindig a rendelkezésemre álló játékosok tudásának megfelelő felállást kell választanom, a változtatás mellett döntöttem.

– A számszerű eredményeket egyelőre hagyjuk. Látott pozitívumot a Cipruson eltöltött kilenc napban?
– Illene a védekezéssel kezdenem, mert az ellenfelek ismeretében nagyobb felelősség hárult a hátvédekre, de a legkevésbé velük volt problémám. A belső középpályások, Csiszár Henrietta, Rácz Zsófia és Fenyvesi Evelin pedig rengeteget futott, labdát szerzett, megfelelően védekezett, és a támadásokat szervezte. Ez a hármas tengely mindenképpen az erősségünk.

Hendikepes lebonyolítás
Bár a 11. Ciprus-kupán valóban a világranglista 11. helyén álló Észak-Korea volt a mezőny legerősebb válogatottja, mégsem nyerhette meg a tornát. Ennek oka, hogy a szervezők nem változtattak a tavalyi lebonyolításon, s a világranglistán előrébb rangsorolt csapatok az A- és B-csoportban szerepeltek ugyan, de Magyarország mellett az utolsó pillanatban beugró ázsiai csapat is a C-csoportba került. Az egyedi versenykiírás értelmében a C-csoport első helyezettje legfeljebb a torna harmadik helyén végezhetett, míg a döntőt az A- és B-csoport első két helyezettje játszotta. Mivel Észak-Korea hét ponttal az első helyen végzett csoportjában, szerdán Svájc ellen (2–1) meg is szerezte bronzérmet, míg csoportutolsó válogatottunk csak a 11. hely megszerzésének reményében lépett pályára Finnország ellen.

– És a többiek? Mindig diplomatikusan fogalmaz, de négy mérkőzésen csupán egy gólt szereztünk…
– Higgye el, rengeteget számít, hogy Észak-Korea és Finnország januárban már játszott vb-selejtezőt. Az utolsó hely ellenére nem temetném a csapatot, reális a teljesítményünk. Kilenc nap alatt négy tétmérkőzésen ugyanis csak a legjobb válogatottak képesek jól futballozni, s ne feledjük, Dél-Afrika sem gyenge, 2016-ban részt vett a riói nyári olimpián, de rendszeres résztvevő a nagy nemzetközi tornákon is. Cipruson is bebizonyosodott, a válogatottak teljesítményén lemérhető, melyik játékos milyen színvonalú bajnokságban futballozik.

– Gyenge a magyar bajnokság?
– Kétségkívül kevés a minőségi labdarúgó. Ez behatárolja a lehetőségeinket, s befolyásolja az eredményességünket is a válogatottnál. Akik azonban kerettagok, valamennyien megfelelő hozzáállással edzettek vagy játszották végig a négy mérkőzést.

– A női labdarúgást rengetegen lenézik, lebecsülik Magyarországon. Egy ilyen torna után nem tart attól, hogy tovább szaporodnak a rosszindulatú megnyilvánulások, és hatásukra leváltják?
– Tény, hogy mint minden edzőt, engem is a gólok és az eredmények minősítenek. Abban a pillanatban, amikor úgy érzem, hogy a személyem gátja a fejlődésnek, átadom a helyem.

– Hogyan tovább?
– Az idén négy világbajnoki selejtezőt játszunk, de nem csak azért vagyunk nehéz helyzetben, mert már nincs esélyünk a továbbjutásra. Április ötödikén Szombathelyen Svédország az ellenfél, azt követően három idegenbeli mérkőzés következik, sorrendben Horvátország, Dánia és Ukrajna ellen. Próbálunk minél több pontot szerezni.

A magyar válogatott csoportmérkőzései a Ciprus-kupán:
Február 28.:
Magyarország–Észak-Korea 0–2
Március 2.:
Magyarország–Dél-Afrika 0–1
Március 5.:
Magyarország–Szlovákia 1–1
Március 7.: Magyarország–Finnország 0–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik