NL: Gulácsiék még a 3. helyen is kieshetnek a C-ligából

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2018.10.16. 13:15
null
Az Észtország elleni döntetlennel a legjobb esetben is már csak a 2. helyen végezhet csoportjában a magyar válogatott (Fotó: Tumbász Hédi)
A Nemzetek Ligája C-divíziójának 2. csoportjában a hétfői meccsek (Észtország–Magyarország 3–3, Finnország–Görögország 2–0) után sokat tisztult a kép: a finnek a továbbjutás kapujához értek, mi már biztosan nem lehetünk csoportelsők, ellenben még kieshetünk a C-ligából (vagy divízióból)...

 

Amíg a 4. forduló előtt még arra is volt esély a csoportunkban, hogy hármas holtverseny alakul ki a sorozat végére az élen, addig ma ott tartunk, hogy a négy meccsből négyet nyerő Finnország egyetlen pontra van a csoport megnyerésétől, miközben Magyarország az észtországi döntetlen után már a legjobb esetben is csak a 2. helyen végezhet. A mieink novemberben előbb az észteket, majd a finneket fogadják, utóbbiak a budapesti mérkőzés előtt Görögországba is utaznak.

AZ 1. HELYRŐL…

A lehetséges forgatókönyveket végignézve érdemes az első hellyel kezdeni a számolgatást: ha a finnek a hátralévő két csoportmeccsükön (a görögök és a mieink elleni két idegenbeli találkozójukon) legalább egy pontot szereznek, akkor a csoport első helyén zárnak. Így egyrészt feljutnak a B-divízióba, másrészt rájátszást érő helyen végeznek, ami azt jelenti, hogy ha a jövőre kezdődő Eb-selejtezőkön nem jutnak ki a 2020-as Európa-bajnokságra, akkor rájátszásban vesznek részt az Eb-re való kijutásért.

A NÉGY FŐ SZEMPONT, AMELY DÖNT A CSOPORTON BELÜL AZONOS PONTSZÁMNÁL

1. Egymás ellen szerzett több pont.

2. Egymás elleni gólkülönbség.

3. Egymás ellen szerzett több gól.

4. Egymás ellen idegenben szerzett több gól.

A finnek akár két vereséggel is csoportelsők lehetnek, egyrészt abban az esetben, ha a görögök csak a finneket győzik le, az észteket nem; másrészt akkor, ha a finnek Athénban csak egy góllal kapnak ki, vagy legalább egy gólt szerezve két góllal veszítenek (3–1-re, 4–2-re, 5–3-ra, stb). Mert ha a görögök a sorozat végére pontszámban beérnék a finneket, akkor a két csapat között az egymás elleni eredményeket kellene összevetni, s a finnországi meccsen az északiak 2–0-ra legyőzték a görögöket…

Görögország akkor nyerheti meg a csoportot, ha a finnek mind a két meccsüket elveszítik, a görögök mind a két mérkőzésüket megnyerik és Athénban legalább három góllal legyőzik a finneket. Adott esetben még a 2–0-s siker is jó lehet a görögöknek, ez esetben a jobb gólkülönbség döntene az összes mérkőzést figyelembe véve. Ebben most még a finnek sokkal jobbak, ők plusz öttel, a görögök mínusz eggyel állnak…

A 2. HELYRŐL

Magyarország a legjobb esetben is már csak a 2. helyen végezhet a C-divízióban, és abban az esetben még reménykedhetnénk abban, hogy az Eb-selejtezők után – ha nem jutottunk ki az Európa-bajnokságra – odakerülhetünk valamelyik ligában az egyik rájátszást érő helyre, ha a csoportelsők között lesznek olyan válogatottak, amelyek a selejtezőkön keresztül kivívják az Eb-szereplést.

A mieinknek a 2. helyhez arra lenne szükségük, hogy a hátralévő két fordulóban legalább három ponttal többet szerezzenek a görögöknél. Ha csak két ponttal gyűjtünk többet, mint a görög együttes, akkor pontegyenlőség lesz a magyar és a görög válogatott között, s az egymás elleni eredmények döntenek. Ebben az esetben a görögök (mivel otthon 1–0-ra megvertek minket, míg Budapesten 2–1-re kaptak ki tőlünk) a Groupama Arénában szerzett góljuk miatt előttünk végeznek.

Még egy egészen extrém eset is előállhat, bár ennek nagyon minimális az esélye: a görögök ikszelnek a finnekkel és kikapnak otthon az észtektől, így 7 pontjuk lesz; mi legyőzzük a finneket, de kikapunk itthon az észtektől, és szintén 7 pontunk lesz; a két győzelmet arató észtek ugyancsak 7 ponttal zárnak. Nos, ebben az esetben a három 7 pontos csapat között kellene az egymás elleni eredmények alapján minitabellát készíteni, és észt (7 pont), görög (6), magyar (4) sorrend alakulna ki a csoport 2., 3. és 4. helyén – ami azt jelentené, hogy csoportutolsóként kiesnénk a D-divízióba.

A 3. HELYRŐL

Reálisan nézve Gulácsi Péteréknek a 3. hely megszerzésére van a legnagyobb esélyük, miután most is a 3. helyen állnak, és a biztos 3. helyhez két pontra lenne szükség itthon az észtek és a finnek ellen. Igen ám, de a 3. hellyel még ki is lehet esni a C-ligából!

A C-ligában ugyanis egy darab háromcsapatos és három darab négycsapatos csoport van. A 4. helyen végző három válogatott automatikusan kiesik a ligából, míg a négy 3. helyezett csapat pontjait összevetik, de ebbe az összevetésbe csak az 1–2. helyezettek elleni eredmények számítanak bele. Ha mi a 3. helyen végzünk, a papírforma alapján a finnek és a görögök előznek meg minket, így a Finnország és a Görögország elleni mérkőzések eredménye számítana bele a 3. helyezettek közötti összevetésbe, de még az is előfordulhat, hogy úgy végzünk a 3. helyen, hogy a finnek és az észtek lesznek előttünk, s ez esetben a Finnország és az Észtország elleni meccsek eredményeivel kellene számolnunk. Mivel a C-liga összes többi csoportjában is képlékeny, hogy melyik csapat végez a 3. helyen, nem érdemes még a 3. helyezettek összevetését számolgatni (bár jelen állás szerint harmadikak lennénk ebben az összevetésben, tehát nem állunk kieső helyen) , de azt megemlíthetjük, hogy ha Finnországot itthon meg tudjuk verni, akkor valószínűleg nem kell tartanunk a kieséstől, ellenkező esetben viszont még a bennmaradásunk is kérdésessé válhat.

Persze az is jó kérdés, érdemes-e egyáltalán bennmaradni, és vajon nem egyszerűbb-e egy ennél is könnyebb ligában küzdeni a liga megnyeréséért, illetve a playoff lehetőségéért.

Az utóbbi a kérdésre azért válaszolnánk nemmel, mert az biztos, hogy a D-ligából csak az a csapat reménykedhet Eb-kvalifikációban, amelyik megnyeri a saját csoportját, míg a C-divízióban még a csoport 2. helyével is maradna esély arra, hogy az Eb-selejtezők végén rájátszást érő helyre kerüljön az adott válogatott. Más kérdés, hogy jelen állás szerint csekély esélyünk maradt a 2. helyre is. Márpedig ha nem végzünk az első két hely valamelyikén, akkor a Nemzetek Ligájából számunkra már biztosan nem vezet út a 2020-as Európa-bajnokságra, melynek Magyarország az egyik társrendezője lesz...


C-LIGA, A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Finnország445–0+512
2. Görögország4223–4–1 6
3. MAGYARORSZÁG41125–6–1 4
4. Észtország4133–6–3 1

PROGRAM
November 15., csütörtök
20.45: Görögország–Finnország
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Észtország
November 18., vasárnap
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Finnország
20.45: Görögország–Észtország

C-LIGA, AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Izrael 3 2 1 4–2 +2 6
2. Skócia 2 1 1 3–2 +1 3
3. Albánia 3 1 2 1–4 –3 3

PROGRAM
November 17., szombat
20.45: Albánia–Skócia
November 20., kedd
20.45: Skócia–Izrael

C-LIGA, A 3. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bulgária 3 3 5–2 +3 9
2. Norvégia 3 2 1 3–1 +2 6
3. Ciprus
3
1

2
3–5
–2
3
4. Szlovénia 3 3 2–5 –3 0

PROGRAM
Október 16., kedd
20.45: Norvégia–Bulgária
20.45: Szlovénia–Ciprus
November 16., péntek
20.45: Ciprus–Bulgária
20.45: Szlovénia–Norvégia
November 19., hétfő
20.45: Ciprus–Norvégia
20.45: Bulgária–Szlovénia

C-LIGA, A 4. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 4 2 2 5–2 +3 8
2. Montenegró 4 2 1 1 6–3 +3 7
3. Románia 4 1 3 4–3 +1 6
4. Litvánia 4 4 2–9 –7 0


PROGRAM

November 17., szombat
15.00: Szerbia–Montenegró
20.45: Románia–Litvánia
November 20., kedd
20.45: Szerbia–Litvánia
20.45: Montenegró–Románia

A C-LIGA TELJES ADATBANKJA AZ ÖSSZES EREDMÉNNYEL ITT ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik