NL: a román, görög, albán trió azért még bekavarhat nekünk...

Vágólapra másolva!
2018.11.21. 17:06
null
A Nemzetek Ligája véget ért, a számolgatás még csak most kezdődött (Fotó: AFP)
A labdarúgó Nemzetek Ligája összegzéseként először is megnézzük, mire is lehet elég a gyakorlatban a csoportkörben megszerzett 31. helyezésünk, másrészt szakértők segítségével összegezzük a sorozat legfőbb tapasztalatait.

MIRE VAN ESÉLYÜNK? MITŐL TARTHATUNK?

A labdarúgó Nemzetek Ligájával kapcsolatban a számunkra legfontosabb tény, hogy a 31. helyen végeztünk, ami egyrészt azt jelenti, hogy az Eb-selejtezők december 2-i sorsolásánál a negyedik kalapba kerülünk majd, másrészt viszont reális esélyt kaptunk, hogy egy sikertelen Eb-selejtezősorozat után is játszhassunk a kijutásért.

Először is ez utóbbi kapcsán érdemes megnézni, hogy ez az esély mit is jelent a valóságban. Adva van, ugye, hogy a 30 előttünk végző csapatból maximum 20 juthat ki a tornára selejtezőkből egyenes ágon. Viszont az A-, B- és C-liga csapatai közül a 20 kijutó mellett további 12 együttes kap esélyt (20+12=32, mi pedig 31. helyen végeztünk), hogy megküzdjön a fennmaradó három Eb-helyért (azért csak három, mert a negyedik helyet a D-liga rájátszásának győztese kapja majd meg). Elsősorban a ligákon belüli csoportelsők kapják meg az esélyt, de ha a csoportelső már Eb-szereplő, akkor a sorban utána végzők kerülhetnek a helyére, először ligákon belül, majd ligák között is lehet playoffhelyre kerülni.

Vagyis ahhoz, hogy Magyarország a 31. helyről a C-ligán belül rájátszást érő helyre kerüljön a csoportelsőként záró skót, norvég, szerb, finn négyesből háromnak is ki kellene jutnia egyenes ágon az Eb-re (ha csak egy vagy kettő jut ki, akkor a Bulgária utána pedig Izrael kerül a helyére). Erre kicsi az esély, arra viszont már sokkal nagyobb, hogy az A- vagy B-liga rájátszáshelyeire odaférjünk. Ha a saját ligánk csoportelsői közül nem jut ki legalább három csapat az Eb-re a selejtezőkből (és mi sem), akkor tulajdonképpen annak kell szurkolnunk, hogy az NL-ben mögöttünk végző csapatok ne szerezzenek egynél több kvótát. Hiszen ha ők két helyet elvesznek az A- vagy B-ligások elől, akkor mi szorulhatunk ki a fent említett 32 közül.

Tekintve, hogy kivétel nélkül negyedik kalapos csapatokról beszélünk, ez lenne a realitás, de azért ne feledjük, hogy a mögöttünk végzők között ott van még két, legutóbb Eb-résztvevő csapat, Románia és Albánia, és ott van még a tavaly vb-pótselejtezőt játszó Görögország is.

Az, hogy az Eb-selejtezőre a negyedik kalapból húznak minket, abból a szempontból hátrány, hogy például a vb-résztvevő szerbeket is kaphatjuk, viszont így biztosan elkerüljük például a mumusnak számító Romániát és Görögországot is. ideális esetben bekerülhetünk, például, egy Lengyelország, Izland, Észak-Írország hármas mellé is, persze kaphatjuk a magasabb kalapból, mondjuk, Franciaországot, Németországot és Szerbiát is.

A 2020-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG SELEJTEZŐINEK KALAPBEOSZTÁSA ÉS A NEMZETEK LIGÁJA VÉGEREDMÉNYE A CSOPORTKÖR UTÁN*
1. kalap: 1. Portugália, 2. Svájc, 3. Hollandia, 4. Anglia, 5. Belgium, 6. Franciaország, 7. Spanyolország, 8. Olaszország, 9. Horvátország, 10. Lengyelország
2. kalap: 11. Németország, 12. Izland, 13. Bosznia-Hercegovina, 14. Ukrajna, 15. Dánia, 16. Svédország, 17. Oroszország, 18. Ausztria, 19. Wales, 20.Csehország
3. kalap: 21.Szlovákia, 22. Törökország, 23. Írország, 24. Észak-Írország, 25. Skócia, 26. Norvégia, 27. Szerbia, 28. Finnország, 29. Bulgária, 30. Izrael
4. kalap: 31. MAGYARORSZÁG, 32. Románia, 33. Görögország, 34. Albánia, 35. Montenegró, 36. Ciprus, 37. Észtország, 38. Szlovénia, 39. Litvánia, 40. Grúzia
5. kalap: 41. Macedónia, 42. Koszovó, 43. Fehéroroszország, 44. Luxemburg, 45. Örményország, 46. Azerbajdzsán, 47. Kazahsztán, 48. Moldova, 49. Gibraltár, 50. Feröer
6. kalap: 51. Lettország, 52. Liechtenstein, 53. Andorra, 54. Málta, 55. San Marino

*A kalapok egyúttal a Nemzetek Ligája végeredményét is jelentik, az első négy helyezettet kivéve: Portugália, Svájc, Hollandia és Anglia a 2019. júniusi négyes fináléban döntenek a sorrendről.

ÉLET-HALÁL HARC, HÍGABB MEZŐNY, BEROBBANÓ TEHETSÉGEK – AZ NL SZAKMAI TAPASZTALATAI

A Nemzetek Ligája szakmai tapasztalatairól a Sport Tv két Nemzetek Ligája-szakértőjét, a korábbi szövetségi kapitány Várhidi Pétert és a játékos-közvetítő Esterházy Mátyást kérdeztük.

„Az A-divizió csapatain én azt láttam, hogy bár jó meccseket vívtak egymással, nem érződött rajtuk a győzelmi kényszer. Erre jó példa a német válogatott, amely kiesett az A-divizióból, de ezzel tulajdonképpen semmit sem veszített. Ellenben az alsóbb, C- és D-ligákban élet-halál harcot vívtak a csapatok, mert számukra ez óriási lehetőség, hogy a Nemzetek Ligáján keresztül esélyt kapjanak az Eb-re – vélekedett Várhidi. Szavait igazolja, hogy például a németek A-csoportos kiesének nem lett következménye Joachim Löw szövetségi kapitányra nézve, de ez a többi, az A-ligától búcsúzó kapitányra is elmondható, míg például a Görögországot irányító német Michael Skibbétől már a sorozat közben elköszöntek a görög szövetség vezetői.

Ugyanakkor az is igaz, és erre hívta fel a figyelmünket Esterházy Mátyás, hogy az alacsonyabban rangsorolt csapatoknál a Nemzetek Ligájától függetlenül is nagyobb a tétje egy-egy felkészülési meccsnek, hiszen Georges Leekenst, például, már a tétmérkőzések előtt menesztette az MLSZ.

„Alapvetően azt látom, hogy az erőviszonyok kiegyenlítésének következtében az úgynevezett kiscsapatoknak is van részük sikerélményben, reális esélyt kapnak arra, amire korábban nem, hogy kijussanak egy kontinenstornára. Ez mindenképpen pozitív. Az erősebb válogatottak szempontjából nincs nagy különbség a felkészülési meccsek és a Nemzetek Ligája között, viszont azt nem értem, hogy egyes klubok vagy edzők miért vannak »kiakadva« a sorozatra, hiszen válogatott mérkőzések a Nemzetek Ligája előtt is voltak, a meccsszám ettől nem nőtt ” – fogalmazott a játékosügynök.

Kérdés persze, az NL mennyire vonhatja maga után azt, hogy még inkább felhígul az Eb mezőnye. Ez azért is lényeges kérdés, mert a hírek szerint a FIFA is fontolgatja egy hasonló sorozat bevezetését a vb-selejtezőkhöz kötődve, ami a nyolc év múlva már amúgy is 48 csapatos vb-mezőny erősségét is jelentősen befolyásolhatná.

„Egy selejtezősorozat sosem lesz teljesen igazságos, de az Eb esetében nem érzem akkora problémának, hogy egy kicsit hígabb lesz ezáltal a mezőny, mert csak egy-két csapat érkezik az alacsonyabb ligákból. Viszont a világbajnokság mezőnye már így sem elég erős, és ha ez tovább hígul, akkor még több olyan csapat kerülhet oda, amelyik nem üti meg azt a szintet” – mondta Várhidi, aki ugyanakkor problémásnak tartja, hogy nehezen átlátható a Nemzetek Ligája és túl sokáig elhúzódik. Ráadásul az A-ligások akkor játsszák a döntőt, amikor már tartanak az Eb-selejtezők, így megint csak kérdés, mennyire fogják komolyan venni az elődöntőt és a finálét.

Azt mindkét szakértő pozitívumnak nevezte, hogy az NL által megismerhetünk olyan tehetségeket, akik az erősebb csapatok ellen kevésbé tűnnek ki.

„Azt is érdekes volt megfigyelni – folytatta Esterházy –, hogy például a Liechtenstein–Örményország meccsen is volt mindkét csapatban egy-egy játékos, aki európai topligás csapatból érkezett, és volt egy-egy játékos az amerikai profi ligából, az MLS-ben szereplő Chicago Fire-ből is. Ez is mutatja, hogy mennyire kiterjedt megfigyelőhálózattal dolgoznak már a nyugati klubok és a Nemzetek Ligája persze további játékosoknak is lehetőséget adhat, hogy felhívják magukra a figyelmet.”

Várhidi Péter például külön ki is emelte a belga Genk 19 éves grúz támadóját, Giorgi Csakvetadzét, akit elképesztő tehetségnek nevezett – nem véletlenül, hiszen hat meccsen négy gólt és három gólpasszt jegyzett.

A szakértők abban is egyetértettek, hogy néhány módosításon, így például a cserelehetőségek számának háromról ötre emelésén, vagy a lebonyolítási rend egyszerűsítésén el lehetne gondolkodni, de alapvetően van jövője a Nemzetek Ligájának.

A 2020–21-ES NL-KIÍRÁS

A-LIGA
Eddig is itt volt: Anglia, Belgium, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc
Feljutók: Bosznia-Hercegovina, Dánia, Svédország, Ukrajna

B-LIGA
Eddig is itt volt:
Ausztria, Csehország, Oroszország, Wales
Kiesők az A-ligából: Horvátország, Izland, Lengyelország, Németország
Feljutók a C-ligából: Finnország, Norvégia, Skócia, Szerbia

C-LIGA
Eddig is itt volt:
Albánia, Bulgária, Görögország, Izrael, Magyarország, Montenegró, Románia
Kiesők a B-ligából: Észak-Írország, Írország, Szlovákia, Törökország
Feljutók a D-ligából: Fehéroroszország, Grúzia, Koszovó, Macedónia

D-LIGA
Eddig is itt volt:
Andorra, Azerbajdzsán, Feröer, Gibraltár, Kazahsztán, Lettország, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Moldova, Örményország, San Marino
Kiesők a C-ligából: Ciprus, Észtország, Litvánia, Szlovénia

KULCSDÁTUMOK
2020. január–február:
a csoportbeosztás elkészítése
2020. szeptember 3-5.: csoportkör, 1. forduló
2020. szeptember 6-8.: csoportkör, 2. forduló
2020. október 8-10.: csoportkör, 3. forduló
2020. október 11-13.: csoportkör, 4. forduló
2020. november 12-14.: csoportkör, 5. forduló
2020. november 15-17.: csoportkör, 6. forduló
2021. június: négyes döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik