Nemzetek Ligája: „Az MLSZ döntse el végre, milyen céllal indulunk”

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2018.01.28. 12:25
null
Dzsudzsák Balázsnak (jobbra) és társainak minden esetben a legjobb teljesítményre kell törekedniük, így a Nemzetek Ligája esélyt adhat a fejlődésükre (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Út Budapestre, avagy Détári Lajos, Gellei Imre, Nagy Antal és Hrutka János arra keresi a választ, lehet-e esélye csapatunknak eljutni a 2020-as Eb-re. 

 

Szerdán az Európai Labdarúgó-szövetségben (UEFA) kisorsolták a Nemzetek Ligája csoportbeosztását, a magyar válogatott a C-ligában Észtországgal, Finnországgal és Görögországgal került azonos csoportba. Az UEFA új sorozata lehetőséget nyújt az európai középmezőnyhöz, illetve a hátsó régióhoz tartozó válogatottaknak, hogy a sikertelen Európa-bajnoki selejtező ellenére kvalifikálják magukat a kontinenstornára – a Nemzetek Ligájából a négy liga (A, B, C és D) győztese lehet még résztvevő 2020-ban.

„Furcsa érzéseim vannak a lebonyolítással kapcsolatban – mondta Détári Lajos, korábbi 61-szeres válogatott, hétszeres világválogatott középpályás. – Egyértelmű, hogy az UEFA a kisebb csapatoknak akar segíteni, de az úgymond rosszabb vagy gyengébb válogatottak kijutásával csökkenhet a színvonalas mérkőzések száma az Európa-bajnokságon. Igaz ugyanakkor, hogy másfél éve a franciaországi Eb-n Izland, Wales, valamint a magyar válogatott is bizonyította, ha esélyt kap, képes felvenni a versenyt nevesebb ellenfelekkel is."

Détári Lajos hozzátette: a csoportmérkőzéseken Finnországot és Észtországot mindenképpen megelőzzük, s ugyanolyan eséllyel pályázunk az első helyre, mint Görögország.

Nem szeretnék esélylatolgatásba bocsátkozni, mert válogatottunk a legutóbbi egy esztendőben mutatott teljesítményét figyelembe véve felesleges az ellenfelekkel foglalkoznunk – vette át a szót Gellei Imre, aki 2001 és 2003 között szövetségi kapitányként 23 mérkőzésen irányította a válogatottat. – Talán minden labdarúgónak leesett végre, hogy egyetlen mérkőzésen sem lehet könnyelműen futballozni, és akiket a jelenlegi kapitány behív a keretbe, azoknak apait-anyait bele kell adniuk, hogy kikecmeregjünk a mély hullámvölgyből. Ha a tétmérkőzéseken sikerül feledtetni a csúfos eredményeket, s főként ha menet közben jól állunk, akkor foglalkozhatunk az esélyekkel. A Nemzetek Ligáját jó kezdeményezésnek tartom, ha nem felkészülésre vagy kizárólag csapatépítésre szánjuk, hanem megragadjuk a lehetőséget, amelyet az élettől, vagy ha jobban tetszik, az UEFA-tól kaptunk."

Korábban a világ- vagy Európa-bajnokságról általában lemaradó válogatottaknak a tornák és a selejtezők között maradtak a tét nélküli felkészülési mérkőzések, amelyek létjogosultságát egyre többen kétségbe vonták.

„A hetvenes, nyolcvanas években a Közép-európai Kupával kapcsolatban is jobbára csak azt hallottam, hogy minek az – fogalmazott Nagy Antal, a Bp. Honvéd korábbi harminckétszeres válogatott hátvédje. – Aztán amikor megszűnt a sorozat, a szerényebb képességű klubok rádöbbentek, a BEK-ben vagy később a Bajnokok Ligájában esélyük sincs a nevesebb csapatok ellen, viszont az otthoni edzéseknél lényegesen jobbak lennének a tétmérkőzések. Hasonlóan látom a Nemzetek Ligáját is, vagyis az UEFA kezdeményezése remek, de fontosabb, hogy az MLSZ döntse el végre, milyen céllal indulunk a sorozatban, mert az utóbbi években a válogatottunk mindig csak formálódik. A sorsolásunk szerencsés, ha kész csapatunk lenne, amelyből tizennégy játékos stabil kerettag, jó eséllyel pályáznánk a továbbjutásra. Örvendetes lenne továbbá, ha a mindenkori szövetségi kapitány kiállna az elhatározása mellett, és ha fiatalításról beszélünk, ne a közvélemény nyomásának engedjen, hanem induljunk el az úton Balogh Norberttel, Nagy Ádámmal, Sallai Rolanddal, valamint még három-négy fiatal labdarúgóval, s történjen bármi, álljon ki választottjai mellett."

Az esetleges csoportgyőzelemmel válogatottunk még nem Eb-résztvevő, ugyanis a C-liga négy csoportjának győztese rájátszásban dönt az egyetlen továbbjutó helyről.

„Mindig azt nézzük, hogy az ellenfelekkel szemben mennyi az esélyünk, pedig jobb volna, ha a jelenlegi csapatunkkal foglalkoznánk, hogy mégis mekkora állományból kellene eredményt elérnünk. A tizenkét csapatos élvonalból kihagyjuk a két kiesőt, a fennmaradó tíz klubról pedig feltételezzük, hogy tizennégy állandó labdarúgója valóban meghatározó. Ez ugye száznegyven játékos, akik közül jó esetben negyven légiós, harminc-negyven pedig már túl van pályafutása csúcsán, vagy éppen most kezdi karrierjét. A maradék hatvan-hetven labdarúgóból kellene kiállítania húsz-huszonkettőt a válogatott számára. Ez képtelenség."

A korábbi válogatott hátvéd szerint az MLSZ-től központi állásfoglalás is szükséges lenne, hogy klubjukban a válogatott kerettagok milyen erőnléti edzéseket végezzenek el. Az egyesületek azonban előszeretettel érvelnek azzal, hogy önálló gazdasági társaságok, ezért a szövetségnek nincs hatásköre szabályozni a sportszervezeteknél folyó munkát. Nagy Antal ugyanakkor emlékeztet: az MLSZ-nek és a társasági nyereségadónak (tao) köszönhetően valamennyi egyesület jelentős forráshoz jut, vagyis korántsem nevezhetők önálló, professzionális klubnak.

Márpedig az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a válogatottban nincs idő a felzárkóztatásra, formába lendülésre.

„A válogatottban sosem tettem különbséget felkészülési vagy tétmérkőzés között – vette át a szót Hrutka János, a Ferencváros korábbi 24-szeres válogatott hátvédje. – Minden esetben a legjobb teljesítményre törekedtem, és ez elvárható a jelenlegi labdarúgóktól is. Különben sem vagyunk abban a helyzetben, hogy ne vegyük komolyan valamennyi mérkőzést, mert a legnagyobb problémát továbbra is a hazai és a nemzetközi szint közötti sebességkülönbségben látom. Azért is lehet jó a Nemzetek Ligája, mert legjobbjaink a hazai bajnokságban nem fejlődnek megfelelően, lassan, ütemtelenül futballoznak, nemzetközi tétmérkőzésen talán javul a helyzet."

Hrutka János szerint még egyszer nem lesz olyan szerencsénk a görögökkel, mint a 2016-os Európa-bajnoki selejtezőben, amikor csoportunkban az utolsó helyen végeztek, a Nemzetek Ligája-kvartettünkben az első helyet is megszerezhetik. Finnország velünk nagyjából azonos játékerőt képvisel, míg Észtországra azért érdemes figyelni, mert az előző évben jobb eredményeket ért el a magyar válogatottnál, vagyis a korábbi válogatott védő szerint a második hely már bravúr lenne – de ezzel sem lenne esélyünk a 2020-as Európa-bajnoki részvételre.

A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI A NEMZETEK LIGÁJÁBAN

2018. szeptember 8., 18.00: Finnország–Magyarország
2018. szeptember 11., 20.45: Magyarország–Görögország
2018. október 12., 20.45: Görögország–Magyarország
2018. október 15., 20.45: Észtország–Magyarország
2018. november 15., 20.45: Magyarország–Észtország
2018. november 18., 20.45: Magyarország–Finnország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik