„Nem a koronavírus miatt voltak kétszázan a bolgár–fehéroroszon”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.02.27. 14:05
null
Sokatmondó kép a bolgár–fehérorosz meccsről – küzdelem üres lelátók előtt (Fotó: <a href="http://lap.bg/">LAP.bg</a>)
Alapemberei nélkül és szinte üres lelátók előtt játszott szerdán felkészülési meccset a márciusi, Magyarország elleni Nemzetek Ligája-playoffmérkőzésre készülő bolgár válogatott Szófiában, ráadásul 1–0-ra ki is kapott Fehéroroszországtól. Adódik a kérdés: volt ennek így értelme?

 

A szerdán látott csapat improvizáció eredménye volt Georgi Dermendzsiev szövetségi kapitánytól, hiszen a legjobbakra nem számíthatott, miután a találkozót nem hivatalos FIFA-játéknapon rendezték – reagált a szófiai Bulgária–Fehéroroszország (0–1) mérkőzéssel kapcsolatos megkeresésünkre Teodor Boriszov, a Meridian match sportnapilap munkatársa. – Körülbelül kétszáz néző tekintette meg a meccset a helyszínen, és biztos vagyok benne, hogy nem a koronavírustól való félelem volt az oka az alacsony érdeklődésnek, sokkal inkább a nem éppen nézőcsalogató ellenfél és az, hogy munkanapon, 17 órától rendezték.

MILANOV: A MAGYAROK NEM JOBBAK

„Magyarországnak jó csapata van, de nem jobbak nálunk” – nyilatkozta szerdán a Mol Fehérvár bolgár válogatott középpályása, Georgi Milanov, aki kezdőként lépett pályára a fehéroroszok elleni, 1–0-ra elveszített felkészülési meccsen.

A Magyarországon szerzett tapasztalatairól szólva hozzátette: „Úgy érzem, a Nemzetek Ligája-mérkőzéshez közeledve napról napra fokozódik a magyarok körében a nyomás.”

Kollégánk megjegyezte, hogy a bolgár szövetség előre elkészített éves tervében a Nemzetek Ligája-rájátszástól függetlenül szerepelt egy felkészülési találkozó az első negyedévben, de márciusban az NL miatt ezt nem tudták volna megszervezni, így esett a választás február 26-ra. Az ellenfél, az egy hónap múlva, Grúzia ellen szintén NL-meccset játszó fehérorosz válogatott pedig adta magát, ugyanis a fehéroroszok egy kétmérkőzéses túra keretében érkeztek Szófiába, vasárnap Üzbegisztánban léptek pályára (és ott is győztek 1–0-ra).

Más kérdés, hogy szakmailag már csak azért sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a szerdai összecsapásból, mert Boriszov szerint az azon látott bolgár csapatból csak hárman kapnak meghívót a Magyarország elleni, Eb-pótselejtezőnek tekinthető találkozóra. A szerdán kezdőként 75 percet játszott fehérvári légiós, Georgi Milanov, a fehéroroszok ellen végig játszó Petar Zanev (CSZKA Szófia) és a szünetben becserélt Todor Nedelev (Botev Plovdiv) számíthat arra, hogy márciusban is hívja a kapitány.

„Nem volt jó meccs, Georgi Dermendzsiev is elmondta, nem lehet elégedett a látottakkal, hiszen hiába voltak meg a helyzeteink, azok kimaradtak, és így vereség lett a vége. Szpasz Delev egyszer a kapufát találta el és Dimitar Ilievnek volt még egy tiszta helyzete, de nem tudott a kapuba fejelni, a fehéroroszok pedig egy szerencsés góllal – egy rövidre sikerült felszabadítási kísérlet után találtak be – megnyerték a mérkőzést. A kapitány 4–2–3–1-es hadrendben próbálta játszatni a csapatot, de lassú volt a játékunk, miközben az ellenfél őrizte az eredményt .Mindent egybevéve ezt a találkozót nem tekinthetjük valódi tesztmeccsnek, mert Magyarország ellen teljesen más csapattal, a szurkolók támogatása mellett más játék várható” – hangsúlyozta Boriszov.

Igazán nagy érdeklődés azonban a márciusi meccset sem előzi meg, és Szófiában már annak is örülnének, ha összejönne húszezer szurkoló a mieink ellen az egyébként 43 ezres Levszki-stadionban, amire évek óta nem volt példa Bulgáriában. A magyar válogatott szurkolói ellenben a múlt héten negyven perc alatt elkapkodták a vendégszektorba szóló 2500 belépőjegyet.

Érdekesség, hogy a mérsékelt szurkolói érdeklődés, illetve a bolgár futballban kialakult negatív légkör miatt nem szeretne a nemzeti csapatban játszani az Aston Villa U23-as csapatának 19 éves támadója, az Egyesült Államokban született, de bolgár származású Indiana Vassilev hiába szerette volna meghívni Georgi Dermendzsiev. Persze, az Anglia elleni botrányos őszi, szófiai meccs után nem meglepő játékos döntése.

Boriszovtól megtudtuk továbbá, hogy az előzetes keretből a kapus Martin Lukov (Lokomotiv Plovdiv) és a csatár Sztaniszlav Ivanov (Levszki Szófia) kisebb sérülés miatt maradt ki szerdán, de a mieink ellen készülő csapatban ott lehetnek. Viszont a Milanovhoz hasonlóan az NB I-ben, a Puskás Akadémiában szereplő Kamen Hadzsiev valószínűleg nem szerepel a kapitány elképzeléseiben, és ezért nem is hívta meg őt a fehéroroszok ellen. Hadzsiev legutóbb az angolok elleni, 6–0-s vereséggel végződő meccsen szerepelt, az októberi találkozót végigjátszotta. Kollégánk azt is elmondta, a VAR-technológia Szófiában ellenünk „debütál” majd, mert azt a fehéroroszok ellen még nem tesztelték. Igaz, Bulgáriában múlt héten már rendeztek egy meccset VAR-közreműködéssel, a Ludogorec–Inter Európa-liga-találkozót, melyet a hosszabbításban értékesített 11-essel nyertek meg 2–0-ra a vendégek, miután a videobíró kezezést jelzett a tizenhatoson belül Abel Anicetnél.

A Bulgária–Magyarország mérkőzést egy hónap múlva, március 26-án rendezik.

FELKÉSZÜLÉSI VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉS
Bulgária–Fehéroroszország 0–1 (0–1)
Szófia, Vaszil Levszki Stadion
Bulgária:
Georgiev – Turicov, Velkov (Antov, 76.), Zanev, Goranov – Milanov (Cvetkov, 76.), Malinov – Delev (Popov, 89.), Iliev (Nedelev, a szünetben), Tonev (Mincsev, 83.) – Isza (Kovacsev, 68.)
Gólszerző: Podsztrelov (15.)

EZ VOLT A BOLGÁR KERET A FEHÉROROSZOK ELLEN
Kapusok:
Georgi Georgiev (Szlavija Szófia), Martin Lukov (Lokomotiv Plovdiv), Daniel Naumov (CSZKA 1948 Szófia)
Védők: Ivan Goranov (Levszki Szófia), Andrea Hrisztov (Szlavija Szófia), Angel Ljaszkov (Botev Vraca), Viktor Popov (Cserno More Várna), Ivan Turicov (CSZKA Szófia), Sztefan Velkov (RKC Waalwijk, Hollandia), Petar Zanev (CSZKA Szófia)
Középpályások: Valentin Antov (CSZKA Szófia), Alekszandr Cvetkov (Beroe Sztara Zagora), Dimitar Iliev (Lokomotiv Plovdiv), Galin Ivanov (Szlavija Szófia), Krisztijan Malinov (CSZKA Szófia), Georgi Milanov (Mol Fehérvár, Magyarország), Todor Nedelev (Botev Plovdiv), Alekszandr Tonev (Botev Plovdiv)
Csatárok: Szpasz Delev (Arda Krdzsali), Iszmail Isza (Cserno More Várna), Sztaniszlav Ivanov (Levszki Szófia), Szvetoszlav Kovacsev (Arda Krdzsali), Martin Mincsev (Cserno More Várna)
Szövetségi kapitány: Georgi Dermendzsiev

AZ EB-SELEJTEZŐ NL-RÁJTSZÁS PROGRAMJA
A-LIGA:
20.45: Izland–Románia
20.45: Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

B-LIGA
20.45: Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország
20.45: Szlovákia–Írország
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bosznia-Hercegovina/Észak-Írország–Szlovákia/Írország

C-LIGA
18.00:
Norvégia–Szerbia
20.45: Skócia–Izrael
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
18.00: Norvégia–Skócia/Izrael vagy 20.45: Szerbia–Skócia/Izrael

D-LIGA
ELŐDÖNTŐ, MÁRCIUS 26., CSÜTÖRTÖK
18.00:
Grúzia–Fehéroroszország
20.45: Észak-Macedónia–Koszovó
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
18.00: Grúzia/Fehéroroszország–Észak-Macedónia/Koszovó

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik