MLSZ: regionális együttműködés a fiatal tehetségek kérdésében

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.11. 15:13
Regionális konferencián vettek részt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) vezetői, így Csányi Sándor MLSZ-elnök, Berzi Sándor alelnök és Vági Márton főtitkár – írja az mlsz.hu. Alább az MLSZ honlapján megjelenteket idézzük változtatás nélkül.

A korábban Ausztriával kiegészült visegrádi társulás országai, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, illetve Magyarország hívta életre azt az együttműködési kezdeményezést, amelynek mára az e heti konferenciának otthont adó liechtensteini szövetség is társult tagja lett. A hagyományosan az év elején megtartott szakmai egyeztetéseken rendre részt vesz vendégként Németország, illetve Svájc is.A korábban Ausztriával kiegészült visegrádi társulás országai, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, illetve Magyarország hívta életre azt az együttműködési kezdeményezést, amelynek mára az e heti konferenciának otthont adó liechtensteini szövetség is társult tagja lett. A hagyományosan az év elején megtartott szakmai egyeztetéseken rendre részt vesz vendégként Németország, illetve Svájc is.

A 2018-ban, az alpesi államban megrendezett találkozón – amelyen az MLSZ-t Csányi Sándor elnök mellett Berzi Sándor alelnök és Vági Márton főtitkár képviselte – számos fontos téma került szóba. Ezek között is kiemelt jelentőséget élvez a magyar fél kezdeményezésére a fiatal és a hazai játékosok helyzete, éppen ezért ez alkalommal is megvitatták a nevelési kártalanítás rendszerének kérdéseit a jelenlévők. A magyar fél azt szeretné elérni a társult partnerek segítségével, hogy a rendszer valóban működjön, és a nagy tehetségeket, profi futballistákat nevelő műhelyekhez a gyakorlatban is eljusson az öt százalékos támogatási összeg.

Szintén visszatérő, az előzővel szervesen összefüggő téma annak kérdése, hogy egész Európán – de egy-egy országon vagy akár régión – belül növekszik a különbség a kis és a nagy szövetségek, egyesületek között. A képzeletbeli olló nyílása azt is jelenti, hogy egyes csapatok mágnesként vonzzák – az egyébként később aztán kevés lehetőséget kapó – fiatal tehetségeket, míg mások számára ezek a futballisták elérhetetlenekké válnak.

Ez a helyzet valójában a rendszer egyik szereplőjének sem jó, hiszen egy kis ország esetében megtörténhet, hogy a legnagyobb tehetségek pont a fejlődésük szempontjából legfontosabb időszakot töltik versenyeztetés nélkül. A társulás résztvevői egyetértenek abban, hogy ezen kérdések hatékony szabályozása az európai labdarúgás egyik legnagyobb kihívása napjainkban, és éppen ezért közös megoldást sürgettek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik