Mindent véd – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.01.01. 23:54

A Gulácsi Péterrel készült interjút elolvasva rögtön az jutott eszembe: ha számos alkalommal azon dühöngünk, rendre a celebek tolakodnak a közbeszédbe, most végre itt az alkalom, hogy kijelentsük, az RB Leipzig 29 éves kapusa példakép. Tudom, így a szilveszteri mámor után nem illő ilyen „régi vágású” szöveggel előhozakodni, de azt mondom, igenis szükséges.

A cikk kapcsán az is eszembe jutott, hogy Gulát alig több mint öt évvel ezelőtt nem hívta meg a válogatott keretbe az akkori szövetségi kapitány, Dárdai Pál. Mellőzésének prózai oka volt: az akkor még az RB Salzburg kapuját védő futballista melanómaveszély miatt szorult ki időlegesen a legjobbak közül, ráadásul nem sokkal azt követően, hogy az Észak-Írország elleni budapesti Eb-selejtezőn ő védett a magyar csapatban. Javaslom, Gulácsi meredeken felfelé ívelő karrierjében ne csak arra emlékezzünk, hogy a 2009-es U20-as vb bronzmérkőzésén Costa Rica ellen három tizenegyest is hárított, hanem erre az egészségügyi epizódra is, amelyet aztán – stílszerűen szólva – sikeresen kivédett.

Gulácsi pályafutása sikertörténet. Már a feltörekvő RB Leipzig játékosaként szerepelt a franciaországi Eb-n, s ami a legfontosabb, azt követően zökkenőmentesen vette át a kapuban szinte pótolhatatlannak vélt Király Gábor szerepét – remélhetően egyre inkább az öltözői hierarchiában is ezt teszi. Ehhez az alapot a Bundesligában nyújtott teljesítménye adja, hiszen a Kicker osztályzatai alapján a bajnokság legjobb játékosának választották, s ami talán ennél is mértékadóbb értékelés: a futballisták szavazata alapján ő lett a legjobb kapus. S ha azt vesszük, hogy a lipcseiek a tavasszal döntőt játszottak a Német Kupában, az őszi szezon után vezetik a tabellát, továbbá csoportelsőként jutottak a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába, szakmailag csupán egy kérdés marad: a papíron Európa legjobb 16 csapatához tartozó Leipzig próféta lesz-e saját hazájában, azaz megnyeri-e a bajnokságot? Ezt még akkor is fel kell vetni, ha tudjuk, a Bayern és a Dortmund hullámzó teljesítménye a tavaszra kiegyenesedhet, és Julian Nagelsmann vezetőedző (mikor lesz nekünk, magyaroknak hozzá hasonló trénerünk?) erősen kritikus – szerinte csapata játéka még nem hasonlít a Bundesliga-aranyérmes futballjára…

A Gulácsi Péterrel készült interjúból az is kiderül, a pályán elért sikerekhez elengedhetetlenül fontos a megnyugtató családi háttér – a kapusnak tavaly fia született –, van hol feltöltődnie a folyamatos eredménykényszer szorításában. Egyszerű ez: kiváló szakmai előmenetel családi támogatással.

Így mindent ki lehet védeni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik