Mezey György emlékei a Népstadionról; Szoboszlai a Puskás Arénáról

Vágólapra másolva!
2019.11.12. 23:04
A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk.

• Még két nap van a Puskás Aréna avatásáig. Ez alkalommal a korábbi szövetségi kapitány, MezeyGyörgy idézte fel a hajdani Népstadionnal kapcsolatos emlékeit. A 78 esztendős szakember úttörőként járt először a létesítményben, jutalomból vitték ki egy Vasas–Tottenham mérkőzésre. Gyermekként az édesapjával sok meccset látott élőben, de élmények inkább azokhoz fűzik, amelyeket már a kispadon élhetett át. 1983. szeptember 7-én az NSZK ellen mutatkozott be szövetségi kapitányként. Érdekesség, hogy az előmeccsen is ő ült a kispadon, mégpedig a Szovjetunió elleni olimpiai selejtezőn.
• Még két nap van a Puskás Aréna avatásáig.
Ez alkalommal a korábbi szövetségi kapitány, MezeyGyörgy idézte fel a hajdani Népstadionnal kapcsolatos emlékeit. A 78 esztendős szakember úttörőként járt először a létesítményben, jutalomból vitték ki egy Vasas–Tottenham mérkőzésre. Gyermekként az édesapjával sok meccset látott élőben, de élmények inkább azokhoz fűzik, amelyeket már a kispadon élhetett át. 1983. szeptember 7-én az NSZK ellen mutatkozott be szövetségi kapitányként. Érdekesség, hogy az előmeccsen is ő ült a kispadon, mégpedig a Szovjetunió elleni olimpiai selejtezőn.

Dzsudzsák Balázs után Szoboszlai Dominikot is arról faggattuk: ha kedden a Wales elleni sorsdöntő Eb-selejtező 91. percében, 0–0-s állásnál szabadrúgáshoz jut a magyar válogatott, melyikük lövi el a labdát? A Salzburg légiósa szinte ugyanazt a választ adta, mint a csapatkapitány: az, akinek jobb a szög, aki úgy érzi, belövi. Szóba került a Puskás Aréna nyitó meccse is. Szoboszlai izgatottan várja, hogy életében először több mint 60 ezer néző előtt futballozzon. Az eddigi „egyéni csúcsa” az október elején a Salzburggal Liverpoolban játszott BL-csata, aznap 55 ezren töltötték meg az Anfieldet.

Főmunkatársunk, Csillag Péter Finy Petra író-költő társaságában látogatott el a Hungária körúti stadionba, a Honvéd–DVTK bajnokira. A 30 verses és prózai kötet szerzője életében először járt futballmérkőzésen. A helyszínhez mégis különös szál fűzi. Éppen ezen a pályán esett meg ugyanis Zsák Károllyal, a klubjához, a 33 FC-hez végletekig hűséges kapussal, hogy a Vasas elleni 1927-es kiesési helyosztón szívgörcsöt kapott. A történet Finy Petrát is megihlette, aki nemrég publikált, Kilenc című novellájában épített tanulságos családi drámát a kapus legendájára.

• Remekel az ősszel a Pécsi MFC!Vas László edző együttese vezeti a mezőnyt az NB III Közép-csoportjában, legutóbbi hat bajnokiját megnyerte, ezeken 21 gólt szerzett, s egyet sem kapott. A 48 esztendős tréner persze büszke rá, hogy már csak a piros-feketék nem kaptak ki a harmadosztályban, de idézte a régi mondást is, miszerint „esténként számolják össze a tyúkokat”, vagyis a lényeg az lesz, hol zárják majd a bajnokságot. Hogy mennyi esélyt lát a bajnoki cím megszerzésére, kiderül Hajrá, foci! mellékletünkből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik