Magyarország-Görögország Eb-selejtező: élő felvezetés

Vágólapra másolva!
2015.03.29. 10:45
Március 29-én 20.45-kor Magyarország labdarúgó-válogatottja Görögország ellen kezdi meg 2015-ös mérkőzéseinek sorát: az Üllői úti Eb-selejtező mindkét nemzeti csapat számára kiemelt fontosságú. Görögország utolsó (halvány) esélyét próbálja megragadni, a mieink pedig segédkezhetnek a csoport kettészakításában. Kövesse velünk a készülődést az Eb-selejtezőre!

20.34: Élő felvezetésünket ezzel lezártuk, kövessék figyelemmel a találkozót szöveges tudósításunk segítségével! 20.34: Élő felvezetésünket ezzel lezártuk, kövessék figyelemmel a találkozót szöveges tudósításunk segítségével!

20.25: Mátyus János is ott van a lelátón, és nyilatkozott is az NSO-nak: „Úgy gondolom, a görögök nekünk fognak ugrani, mivel számukra fontos a három pont. Ennek ellenére reális esélyünk van a győzelemre és és arra is, hogy ebből a csoportból továbbmenjünk."

20.13: Zajlik a bemelegítés, már csak fél óra van a meccsig.

Bemelegítés
Bemelegítés

20.03: A hangulat a tetőfokára hágott, a drukkerek fergeteges atmoszférát teremtettek a stadionnál. Videónk itt.

19.45: A görögök kezdőcsapata is ismert, így áll fel a két együttes:

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG(tv: Duna)– ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Budapest,
Üllői út.V:Karaszjov (orosz)
MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Juhász, Kádár, Leandro – Elek, Tőzsér – Stieber, Gera, Dzsudzsák – Szalai. Szövetségi kapitány: Dárdai Pál
GÖRÖGORSZÁG: Karnezisz – Papasztathopulosz, Manolasz, Toroszidisz, Sztafilidisz – Papadopulosz, Szamarisz – Fetfacidisz, Kone, Hrisztodulopulosz – Athanasziadisz. Szövetségi kapitány: Sergio Markarián

19.23: Megvan a magyar válogatott kezdőcsapata: Király – Fiola, Juhász, Kádár, Leandro – Elek, Tőzsér – Stieber, Gera, Dzsudzsák – Szalai

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG EB-SELEJTEZŐ: 20.45, ÜLLŐI ÚT
SZURKOLÓI TÁJÉKOZTATÓ ITT!
A TALÁLKOZÓT A DUNA KÖZVETÍTI. A NEMZETI SPORT ONLINE-ON ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁST OLVASHAT A TALÁLKOZÓRÓL.
MINDKÉT CSAPAT ELŐSZÖR LÉP PÁLYÁRA A 2015-ÖS ÉVBEN
MOST MUTATKOZIK BE A GÖRÖG VÁLOGATOTT ÚJ SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA, SERGIO MARKARIÁN
A MIEINK AZ F-CSOPORT 3. HELYÉRŐL, 7 PONTTAL VÁRJÁK AZ ÖSSZECSAPÁST. A GÖRÖGÖK 1 PONTTAL SEREGHAJTÓK. A CSOPORTOT A 10 PONTOT SZERZŐ ROMÁNIA VEZETI ÉSZAK-ÍRORSZÁG (9) ELŐTT.
A CSOPORT MÁSIK KÉT VASÁRNAPI MÉRKŐZÉSE: ÉSZAK-ÍRORSZÁG–FINNORSZÁG (18 ÓRA) ÉS ROMÁNIA–FERÖER (18 ÓRA)

19.16: Dzsudzsákék már a pályán.

Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs már a stadion gyepén (Fotó: MLSZ Twitter)
Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs már a stadion gyepén (Fotó: MLSZ Twitter)

19.13: Leparkolt a busz, a magyar csapat már ott van az Üllői úti stadionban.

Megjött a mieink busza a stadionba
Megjött a mieink busza a stadionba

19.06: Itt majdnem közöltünk egy bejegyzést arról, hogy jól fogy a perec és a szotyi az árusoknál a stadion környékén = egyelőre nem történik semmi különleges, de már nem kell sokat várni az igazi izgalmakra.

18.56: Mintegy 1200 görög szurkoló várható a mai meccsre, vannak köztük hazánkban tanuló diákok, környező országokban élő görögök, de Görögországból is indítottak buszokat.

Megjöttek a kalocsai Méhecskék
Megjöttek a kalocsai Méhecskék

18.53: Megjöttek a kalocsai Méhecskék ifjú futballistái is, ők is a Fradi stadionjában szorítanak a mieinknek.

18.49: Közben megkezdődött a beléptetés a stadionba. Kevesebb mint két óra van hátra a meccsig, az izgalom fokozódik.

18.44: A dunaszerdahelyi szurkolók egy része szolidaritás vállalt a szurkolói kártya ellen tüntető ultrákkal, így a szokásos szurkolói buszok helyett csak néhány autónyi drukker érkezett az Üllői útra.

Érdekesség, hogy külföldi állampolgárok lévén számukra nem is feltétel a szurkolói kártya kiváltása a stadionba való belépéshez.

18.39: De csak eddig, Lafferty második gólját is megszerzi, Észak-Írország kettővel megy Finnország ellen.

18.38: Vezetnek az északírek és a románok is, 1–0 az állás mindkét találkozón. Claudiu Keserü és Kyle Lafferty a két gólszerző.

18.33: Helyszínen tartózkodó kollégánk a metrón találkozott néhány fiatal görög drukkerrel, akik Magyarországon, illetve a környező országokban tanuló erasmusos diákok. Tudják, hogy nincs formában a nemzeti csapat, de bíznak a görög sikerben.

Bizakodó görögök
Bizakodó görögök

18.24: A statisztikákkal foglalkozó whoscored.com oldalon nem sokan, szám szerint összesen négyen szavaztak a magyar-görög találkozó végeredményére, ám így is érdekes az eredmény. Jön egy 8–1?

Ki nyer ma? (Fotó: whoscored.com)
Ki nyer ma? (Fotó: whoscored.com)

18.10 Pár perce megkezdődtek a magyar válogatott Eb-selejtezős csoportellenfeleinek mai mérkőzései. A Románia–Feröer és az Észak-Írország–Finnország találkozókat is ÉLŐBEN közvetítjük. Teljes vasárnapi eredménykövető: ITT!

18.00 A görög válogatott történetének legnagyobb arányú veresége: Magyarország–Görögország 11–1. Íme, egy rövid összefoglaló az 1938-as vb-selejtezőről.

17.35 2014. NOVEMBER 14. Így nézett ki a feröeri válogatott öltözője Görögország 1–0-s legyőzését követően. Vajon miként fest majd a magyar öltöző ma este 22.45 magasságában?

17.20 CÍMLAP! Stieber Zoltán, a Hamburg légiósa került a magyar-görög Eb-selejtező hivatalos műsorfüzetének címlapjára – számolt be róla az MLSZ hivatalos Twitter-csatornája.

Stieber a címlapon!
Stieber a címlapon!

17.10 Mit mond a görög Gundel Takács Gábor? Aposztolisz Panosz, az OTE Tv kommentátora a magyar csapatról és az új görög szövetségi kapitányról is kifejtette véleményét az NSO Tv-nek. „A magyarok jobbak, mint az utóbbi 4-5 évben.”

16.45 A budapesti Eb-selejtezőre érkező görög drukkerek így melegítettek az esti mérkőzésre a Hősök terén.

16.25 3–2! A magyar válogatott legutóbbi négy görögök elleni tétmérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni (egy döntetlen, három vereség), de a két csapat eddigi utolsó összecsapását Magyarország nyerte, egy 2008-as budapesti felkészülési mérkőzést. Íme, a találkozó összefoglalója.

15.58 EGY KIS GÖRÖG. A vendégcsapat általában használatos beceneve az Ethniki, azaz nemzeti (csapat). De becézhetik még a válogatottat galanolefkinek (kék-fehérek), illetve a kalózhajónak (to Piratiko) is. A kalózhajó kifejezés a 2004-es Eb-diadal idejéből származik, amikor a görög kommentátor kiszúrta a megnyitón a portugál élőképben a (felfedező)hajót, majd megjegyezte, hogy akkor a nemzeti csapatnak kell a kalózhajó szerepét játszani. Hát, eljátszották, minden idők egyik legnagyobb futballszenzációját okozva.

15.40 500. Fél ház lesz az Üllői úton – már nem a stadionban, hanem a vendégszektorban. A görög szurkolók most kevésbé lelkesek, mint a magyarok, és bár több mint ezer jegyet kapott a szövetség, a hírek szerint jó ötszázan gondolták úgy, hogy a helyszínen buzdítják a csapatot. A létszám persze bővülhet még magyarországi görögökkel. Eredetileg csak az vehetett jegyet a vendégszektorba, aki görög vagy ciprusi útlevéllel rendelkezik.

15.35 CSÚCSRA VISZ. Az örmény származású, uruguayi születésű, Argentínában felnövő és először Paraguayban edzősködő (tudják még követni?) Sergio Markarián a paraguayi és a perui válogatottat is története legmagasabb FIFA-világranglistás helyezéséhez segítette hozzá.

SZAVAZÁS

Melyik kapus védjen a görögök elleni Eb-selejtezőn?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

15.15 Amennyiben Király Gábor pályára lép, akkor megelőzi Fazekas Lászlót a válogatottsági örökrangsorban (jelenleg mindketten 92 mérkőzésnél állnak), és immár egyedüli második helyezett lesz Bozsik József (101) mögött. A kérdés: Önök kit választanának Király és Dibusz közül? (Bogdán nagy valószínűséggel „kiesik” a versenyből, de a szavazásban azért szerepel).

14.45 GERA 25? Ha Gera Zoltán gólt szerez ma este, akkor olyan társaságba kerül, amelybe eddig mindössze tizenöten kerültek be a magyar válogatott története során – két évtizede pedig egy játékos sem tört be ebbe a „klubba”. ÉRDEKESSÉGEK A MÉRKŐZÉS ELÉ!

14.42 Beloiannisz a görög sportsajtóba is betört: lapszemle a sport24.gr helyi tudósítójától.

A járókelőket is megkérdeztük, milyen eredményre tippelnek.


14.14 A VENDÉGSZEKTORBA A GÖRÖG ZÁSZLÓKKAL! „Arra kérjük a Magyarországon élő görögöket, hogy amennyiben görög zászlókkal szeretnék buzdítani a vendégcsapatot a mai Európa-bajnoki selejtezőn, saját biztonságuk érdekében ezt a vendégszektorban tegyék meg! Azoknak a magyarországi görög szurkolóknak, akiknek a hazai szektorok valamelyikébe szól a jegyük, a Magyar Labdarúgó Szövetség a helyszínen segítséget nyújt abban, hogy belépőjüket kicseréljék egy vendégszektoros jegyre” – közölte az MLSZ hivatalos Facebook-oldalán.

Magyarország egyetlen AEK-ja 1998-ból. Az egyik kapus Soltész Rezsőre és Koszta Jánosra is hajaz meglátásunk szerint. A felső sorban ott a mai polgármester is! (Fotó: Mirkó István)
Magyarország egyetlen AEK-ja 1998-ból. Az egyik kapus Soltész Rezsőre és Koszta Jánosra is hajaz meglátásunk szerint. A felső sorban ott a mai polgármester is! (Fotó: Mirkó István)

13.20 MIT VÁR A GÖRÖG KOMMENTÁTOR? Lássuk, mit mondott Aposztolisz Panosz, az OTE Tv kommentátora az NSO Tv-nek! „Mindkét válogatott számára nagyon nehéz lesz ez a mérkőzés. Valószínűleg az nyer, aki az első gólt szerzi. A döntetlen a magyaroknak jó eredmény lenne, de nekünk elfogadhatatlan, hiszen hat mérkőzésből tizennyolc pontra van szükségünk. A mi játékosaink készen állnak a harcra, tudják, hogy a győzelmen kívül nincs más kiút.”

12.46 DE KINEK DRUKKOL A BELOIANNISZI POLGÁRMESTER? „Máskor a magyaroknak szurkolok, de most a görögöknek, ez belülről jön – felelt az 1972-ben született községi elöljáró, Papalekszisz Kosztasz. – Én meg tudom érteni a székelyeket, akiknél például fel sem vetődik, hogy ne a magyar válogatottnak drukkoljanak. A mi helyzetünk annyival könnyebb, hogy mi befogadó országra találtunk, amiért mindmáig hálásak vagyunk.”

12.38 MIÉRT HIÁNYZIK HOLEBASZ? A héten téma volt a görög sajtóban, hogy az AS Roma légiósa, José Holebasz nem is sérült, csak nem akart a nemzeti csapatban játszani. A görög szövetség hivatalos közleményben nevezte alaptalannak ezt a hírt, jelezve: Holebaszt mindenképpen megakadályozta volna a játékban sérülése, ezt az összes orvosi vizsgálat kimutatta.

12.30 NÉGYBŐL NÉGY. A magyar válogatottból Juhász Roland, Tőzsér Dániel, Dzsudzsák Balázs és Nikolics Nemanja játszott eddig minden Eb-selejtezőn. A görögöknél Oresztisz Karnezisz, Vaszilisz Toroszidisz, Kosztasz Manolasz, valamint Andreasz Szamarisz lépett pályára az összes őszi kvalifikációs meccsen.

12.15 DÁRDAI: NINCS NYOMÁS. „Őszinte leszek: mi ezen a mérkőzésen csak nyerhetünk! Bár nem kalkulálok vele, számoljunk a legrosszabb lehetőséggel. Kérdem én: mi van akkor, ha vereséget szenvedünk? Ugyanúgy versenyben maradunk a harmadik helyért, ahogyan eddig. Úgyhogy nekünk ez egyszer valóban nincs veszítenivalónk. Amúgy pedig szép szó ez a sorsdöntő. De hadd kérdezzek még egyet: ha most nyerünk, a következő mérkőzés mi lesz? Sordöntő? És ha azt is megnyerjük, az azt követő mi lesz? Csak nem sorsdöntő? Nem is folytatom. A görögök elleni is csupán egy meccs lesz a sok közül, amelyet jó lenne megnyerni. Már csak azért is, hogy elérjük a célunkat. A harmadik helyet a csoportunkban. A lényeg az, hogy csendben maradunk, dolgozunk tisztességesen, minden más a végén kiderül” – vélekedett a szövetségi kapitány a meccs előtt.

12.10 A LEGUTÓBBI. A két csapat legutóbbi mérkőzését 2008. május 24-én 3–2-re megnyerte a magyar válogatott a Puskás Ferenc Stadionban. A jelenlegi szövetségi kapitány, Dárdai Pál végigjátszotta a mérkőzést, rajta kívül a mostani kerettagok közül Juhász Roland, Gera Zoltán, Hajnal Tamás és Dzsudzsák Balázs lépett pályára. A görög csapatból Vaszilisz Toroszidisz és Kosztasz Kacuranisz maradt.

11.49 SÉRÜLTEK. A magyar csapat eredetileg összehívott keretéből Korcsmár Zsolt, Lovrencsics Gergő és Vanczák Vilmos nem léphet pályára sérülés miatt. Dzsudzsák Balázs játéka kérdéses. A görög csapatból Kosztasz Mitroglu, José Holebasz, Jannisz Maniatisz és Petrosz Mantalosz esett ki. Evangelosz Morasz maródi.

11.37 TÖRTÉNELEM. A magyar labdarúgó-válogatott Görögország elleni eddigi 17 mérkőzésén magyar szempontból négy győzelem, öt döntetlen, nyolc vereség született. Az Eb-selejtezőket tekintve még rosszabb a mérleg: egy győzelem, két döntetlen, öt vereség. A magyar–görög párosítás történetéről bővebben pénteki cikkünkben olvashatnak.

11.24 A görög csapatok betűszavaiban a K betű (lásd AEK, PAOK) Konstantinápolyra utal. Az eredeti klubokat kis-ázsiai és konstantinápolyi (isztambuli) menekültkolóniák alapították. A színek között szerepel a fekete (a gyász jeléül), és a címerben szereplő bizánci kétfejű sas szárnyai is összecsukottak – a sas is gyászol, tudniillik.

Standard bizánci sas balra, gyászoló PAOK-sas jobbra
Standard bizánci sas balra, gyászoló PAOK-sas jobbra

11.20 Ha esetleg felmerül a kérdés, hogy hol is van Beloiannisz, térkép alant. A Fejér megyei településen leltek otthonra a görög polgárháború Magyarországra menekült családjai. A budapesti dohánygyári kolóniából (is) átköltöző görögök 1950-ben foglalhatták el saját falujukat – amelyben még a futballcsapat neve is AEK!

11.11 Aki még kimenne a mérkőzésre, nehéz dolga lesz, lévén az MLSZ jegyértékesítő rendszere jelen pillanatban telt házat jelez az Üllői úton.

11.01 A magyarországi görögök figyelmét felhívta az MLSZ arra, hogy kizárólag a vendégszektorba válthatnak jegyet. Csillag Péter kollégánk Beloianniszban járt a mérkőzés előtt, riportját a vasárnapi Nemzeti Sportban olvashatják el!

Beloiannisz – alighanem itt a legnagyobb Magyarországon az egy négyzetméterre jutó görög drukkerek száma (Fotó: Mirkó István)
Beloiannisz – alighanem itt a legnagyobb Magyarországon az egy négyzetméterre jutó görög drukkerek száma (Fotó: Mirkó István)

11.00 A VILÁG (EGYIK) LEGJOBB SZURKOLÓI DALA MA NEM HANGZIK EL. Már ha nem kizárólag Panathinaikosz-drukkerek jöttek a görögökkel. Mindenesetre megmutatjuk, mert a Pana-tábor az ősforrás – ez a szenzációs Horto Magiko (Varázsfű).

KEZDŐCSAPATOK II. Nálunk az egyik kérdés a kapus (Dibusz játékban van, Király viszont hatalmas rutinnal rendelkezik). A másik, hogy Dzsudzsák Balázs vállalja-e a játékot bokasérülése után. Tipp: Király – Fiola, Juhász, Kádár, Leandro – Elek, Tőzsér – Stieber Z., Gera, Dzsudzsák – Szalai. A valós kezdőt persze csak a mérkőzés előtt egy órával tudjuk meg.

KEZDŐCSAPATOK. Hivatalosan még nem tudunk semmit. A görögök állítják, hogy a 4–3–3-as felállás fix, és valószínűleg már a kezdőjük is: Karnezisz – Toroszidisz, Manolasz, Papaszthatopulosz, Sztafilidisz – Kone, Papadopulosz, Szamarisz – Fetfacidisz, Anaszthasziadisz, Hrisztodulopulosz tizenegy a tipp, Tahcidisz esetleg még beférhet (valószínűleg Papadopulosz helyére).

A görög szurkolókat kérdeztük

SZAVAZÁS

Milyen eredménnyel zárul vasárnap este labdarúgó-válogatottunk görögök elleni Európa-bajnoki selejtezője?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

BÓNUSZ. A melegíteni kivonuló magyar játékosok egy-egy szurkolói mezt visznek magukkal, hogy azt a legjobban drukkolóknak ajándékozzák.

FIGYELEM! Mivel az Üllői úti stadionnál nem lesz lehetőség parkolásra, az MLSZ arra kéri a nézőket, hogy lehetőleg tömegközlekedéssel közelítsék meg az arénát, amelynek közvetlen környezetében az Albert Flórián utat, valamint az Albert Flórián sétányt is lezárják a mérkőzés előtt. A kapuk 18.45-kor nyitnak, a gyorsabb bejutás érdekében a szövetség kéri a drukkereket, hogy minél előbb foglalják el helyüket, már csak azért is, mert fél nyolctól felvezető műsor szerepel a programban. A szervezők piros-fehér-zöld élőképpel készülnek, a magyar válogatott 48 perccel a kezdés előtt fut ki melegíteni.

10.45 JÓ NAPOT KÍVÁNUNK! 20.45-kor, tíz óra múlva kezdődik a Magyarország–Görögország labdarúgó Eb-selejtező az Üllői úton. A mérkőzés felvezetését ebben a cikkben kísérhetik figyelemmel – háttér, információk, videók egyaránt szerepet kapnak a hírfolyamban.

Dárdai Pál vágatlan sajtótájékoztatója

EURO 2016, SELEJTEZŐ
F-CSOPORT, 5. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG
Budapest, Üllői út, 20.45
(Tv: Duna – ÉLŐ, szöveges tudósítás az NSO-n!) V: Karaszjov (orosz)
A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSEI
Észak-Írország–Finnország 18.00
Románia–Feröer 18.00

Minden, amit a selejtező hátteréről tudni kell (NS-grafika)
Minden, amit a selejtező hátteréről tudni kell (NS-grafika)
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia4316–1+510
2. Észak-Írország4316–3+39
3. MAGYARORSZÁG42114–3+17
4. Finnország41124–5–14
5. Feröer4132–6–43
6. Görögország4131–5–41
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik