Félig tele vagy félig üres? Jött a „papírforma” 0-0 a görögök ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.29. 20:20
null
Jó volt végigpásztázni a piros-fehér-zöld lelátót (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott Görögországgal Európa-bajnoki selejtezőn az Üllői úton. Mindkét félidő második felében a mieink alakítottak ki nagyobb helyzeteket, ugyanakkor a második félidő eleje egyértelműen a görögöké volt. Magyarország öt, illetve négy ponttal lemaradt Romániától és Észak-Írországtól, Görögország viszont továbbra is hatpontos távolságban van a Dárdai-legénységtől.

 

EURO 2016, SELEJTEZŐ
F-CSOPORT, 5. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 0–0
Budapest,
Üllői út, 22 000 néző. Vezette:Karaszjov (Averianov, Kalugin – oroszok)
MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Juhász, Kádár, Leandro – Elek Á. (Pintér Á., 70.), Tőzsér – Stieber Z., Gera, Dzsudzsák – Szalai (Nikolics, 68.). Szövetségi kapitány: Dárdai Pál
GÖRÖGORSZÁG: Karnezisz – Papasztathopulosz, Manolasz, Toroszidisz, Sztafilidisz – Papadopulosz, Szamarisz – Fetfacidisz (Janniotasz, 77.), Kone (Kacuranisz, 77.), Hrisztodulopulosz (Fortunisz, 69.) – Athanasziadisz. Szövetségi kapitány: Sergio Markarián

A MÉRKŐZÉSRŐL SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT OLVASHATJA!

A CSOPORT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI
Észak-Írország–Finnország 2–1
Románia–Feröer 1–0

AZ ÁLLÁS
1. Románia 5 4 1 7–1 +6 13
2. Észak-Írország 5 4 1 8–4 +4 12
3. MAGYARORSZÁG 5 2 2 1 4–3 +1 8
4. Finnország 5 1 1 3 5–7 –2 4
5. Feröer 5 1 4 2–7 –5 3
6. Görögország 5 2 3 1–5 –4 2

ÖSSZEFOGLALÓ

KEMÉNY FELLÉPÉS. Hogy nem várhatunk finomkodós kisasszonyfutballt, abból már az első percben ízelítőt kaphattunk, amikor Dzsudzsák Balázs lépett oda nagyon keményen a vendégek csapatkapitányának, Vaszilisz Toroszidisznek. Szélsőnk megállapodott a játékvezetővel abban, hogy nem fájhatott az azért annyira, ahogy a védő verbálisan annak hangot adott, de a szinte telt ház generálta hangulatnak jót tett a kemény fellépés.

Az első elszenvedett fault után az első lövés is Toroszidisz nevéhez fűződött, cserébe nem sokkal később Elek Ákostól is kapott egyet. A harmadik ellene elkövetett szabálytalanságnál már Szergej Karaszjov is úgy gondolta, ez túl sok lesz, Leandro kapott sárga lapot.

A mieink nem kímélték az első percekben Toroszidiszt (Fotó: Szabó Miklós)
A mieink nem kímélték az első percekben Toroszidiszt (Fotó: Szabó Miklós)

Fenti leírásból is kitűnhet, hogy nem a szép játék volt a hangsúlyos a mérkőzés elején, és ezen az sem változtatott, hogy Toroszidisz újabb próbálkozását (jócskán fölé szálló fejes) Szalai Ádám „lemásolta”.

PULZUS FEL. Negyedóra kellett hozzá, hogy a párharcoktól a súlypont eltolódjon a játék felé. Előbb Kádár Tamás lépett jól közbe a tizenhatoson belülre bátran betörő Jannisz Fetfacidisszel szemben, majd a 19. percben Dzsudzsák Balázs szép megindulása után először került veszélybe a görög kapu, a jobb alsó sarokba tartó labdához azonban odaért Oresztisz Karnezisz. Négy perc elteltével újra szapora volt a magyar pulzus, amikor Szalai Ádám jobb oldali beadása után eljutott Gera Zoltánhoz a labda, ám a Fradi játékosa hiába csinálta meg a lövőhelyzetet, fölé tüzelt.

Gera Zoltán lövése volt az első félidő legnagyobb helyzete (Fotó: Hegedüs Gábor)
Gera Zoltán lövése volt az első félidő legnagyobb helyzete (Fotó: Hegedüs Gábor)

Szervezetten játszott mindkét csapat, a görögök talán többet birtokolták a labdát, míg a mieink ellentámadásaiban több volt a veszélyes tartalom, és a félidő második felében többet is próbálkoztak a magyar válogatott tagjai. Dzsudzsák lövése kerülte el a kaput, majd Stieber Zoltán lövése szállt Karnezisz kezébe.

A görög védelem és középpálya között kifejezetten nagy volt a távolság, így a vendégek elsősorban hosszú, pontos keresztlabdák után tudtak sikeresen építkezni, ám ezeket legtöbbször jól olvasta a magyar válogatott, amely feltolt védekezésével is jól reagált ellenfele játékára – az első negyvenöt perc nem hozott gólt.

ÖLTÖZŐBEN RAGADVA. A második játékrész görög fölénnyel kezdődött. Panajotisz Kone két fejessel jelentkezett, majd Sztefanosz Athanasziadisz előtt suhant el a labda az ötösön belül, Fetfacidisz 16 méterről elengedett lövése pedig nem sokkal ment mellé. A rossz hírek sorát gyarapította, hogy Elek Ákos Andreasz Szamarisz felrúgásáért kapott sárgát, amivel kiírta magát a finnek elleni idegenbeli meccsről.

Fetfacidisz közel járt hozzá, hogy bevegye Király kapuját (Fotó: Hegedüs Gábor)
Fetfacidisz közel járt hozzá, hogy bevegye Király kapuját (Fotó: Hegedüs Gábor)

Sok rossz döntést hoztak ekkor a játékosok, a görögök ki is egyenlítették a statisztikát, ők lőhették a meccs első szögletét is. Nem verdeste a színvonal az eget, Sergio Markarián csapata pedig figyelt rá, hogy a mieink ne jöjjenek ki egykönnyen a nyomás alól, így egy perc alatt Kone és Fetfacidisz neve mellé is oda került a figyelmeztetés.

FRISSÍTÉSEK. Mindkét kapitány a félidő közepén szánta el változtatásra magát, mindkét csapatra rá is fért. Dárdai Pál Szalai Ádámot és a rengeteget robotoló Elek Ákost hívta le, a kettő között pedig valószínűleg lábon hordott ki egy miniszívrohamot, amikor Athanasziadisz ismét centikkel maradt le a labdáról veszélyes helyzetben.

A félidő második felére kicsit mindkét csapat belefáradt a mérkőzésbe, megszaporodtak a „pontrúgások” és több lendületesnek induló akció akadt el technikai hiba miatt, amikor pedig Nikolics Nemanja léphetett volna ki, les címén megállították, pedig saját térfeléről indult… Az ívelések következtében előtérbe kerültek a jó fejelők, az egyik oldalon Kosztasz Manolasz, a másikon Juhász Roland veszélyeztetett.

Juhász Roland elöl-hátul nagyot küzdött (Fotó: Szabó Miklós)
Juhász Roland elöl-hátul nagyot küzdött (Fotó: Szabó Miklós)

FEJFOGÁS A VÉGÉN. A 87. percben Pintér Ádám maradt váratlanul üresen, nagy lövését nehezen tolta fölé Karnezisz. Még inkább foghattuk a fejünket egy szusszanással később, amikor Juhász újabb fejese után Nikolics vette le a labdát, majd bikázta fölé három méterről. Nikolics Bukarest után Budapesten is hős lehetett volna... A görögök Kosztasz Kacuranisz lapos lövése és Király vetődése után bosszankodhattak.

Nem hozott döntést és gólt a magyar–görög. Magyarország öt, illetve négy ponttal lemaradt Romániától és Észak-Írországtól, Görögország viszont továbbra is hatpontos távolságban van a Dárdai-legénységtől.

A lefújás után csapat és szurkolótábora kölcsönösen megtapsolta egymást (Fotó: Hegedüs Gábor)
A lefújás után csapat és szurkolótábora kölcsönösen megtapsolta egymást (Fotó: Hegedüs Gábor)
AZ F-CSOPORT MENETRENDJE

2014. szeptember 7.:
Magyarország–Észak-Írország 1–2
(Priskin 75., ill. McGinn 81., Vanczák 88. – öngól)
Feröer–Finnország 1–3 (Holst 41., ill. Riski 53., 78., R. Eremenko 82.)
Görögország–Románia 0–1 (Marica 10. – 11-esből)

Október 11.:
Románia–Magyarország 1–1
(Rusescu 45., ill. Dzsudzsák 82.)
Finnország–Görögország 1–1 (Hurme 55., ill. Karelisz 24.)
Észak-Írország–Feröer 2–0 (McAuley 6., K. Lafferty 21.)

Október 14.:
Feröer–Magyarország 0–1
(Szalai 21.)
Finnország–Románia 0–2 (Stancu 54., 83.)
Görögország–Észak-Írország 0–2 (Ward 9., K. Lafferty 51.)

November 14.:
Magyarország–Finnország 1–0
(Gera 84.)
Görögország–Feröer 0–1 (Edmundsson 61.)
Románia–Észak-Írország 2–0 (Papp 74., 79.)

2015. március 29.:
Magyarország–Görögország 0–0

Észak-Írország–Finnország 2–1 (K. Lafferty 33., 38., ill. Sadik 92.)
Románia–Feröer 1–0 (Keserü 21.)

Június 13.:
Finnország–Magyarország, 18.00

Feröer–Görögország 20.45
Észak-Írország–Románia 20.45

Szeptember 4.:
Magyarország–Románia, 20.45

Görögország–Finnország 20.45
Feröer–Észak-Írország 20.45

Szeptember 7.:
Észak-Írország–Magyarország, 20.45

Finnország–Feröer 20.45
Románia–Görögország 20.45

Október 8.:
Magyarország–Feröer, 20.45

Észak-Írország–Görögország 20.45
Románia–Finnország 20.45

Október 11.:
Görögország–Magyarország, 18.00

Finnország–Észak-Írország 18.00
Feröer–Románia 18.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik