Magyar–szlovák: Jöjjenek a tettek! – Dzsudzsák Balázs

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2019.09.09. 08:38
null
Dzsudzsák Balázs (Fotó: Török Attila)
Dzsudzsák Balázs csapatkapitány a Marco Rossinak szánt ajándékról, a magyar labdarúgó-válogatott körüli hangulatról, a bizalomról és a motivációról is beszélt az év mérkőzésének tartott, Szlovákia elleni Eb-selejtező előtt.

 

– Kapitányként beszélhet a csapat nevében: milyen ajándékkal készülnek Marco Rossi ötvenötödik születésnapjára?
– Aligha kell részleteznem, mivel szeretnénk meglepni a szövetségi kapitányt – felelte a Nemzeti Sport kérdésére a 104. válogatottságára készülő Dzsudzsák Balázs. – Jó meccsre számítok. Feltüzelt és motivált magyar csapatot ígérhetek, és persze azt, hogy mindent megteszünk a győzelemért. Remélem, mindenki egészséges lesz, és a lehető legerősebb összeállításunkban futhatunk ki a kezdéshez. Természetesen a három pont megszerzésére törekszünk, de hogy végül lesz-e ajándék Marco Rossinak, az csak hétfő késő este, úgy háromnegyed tizenegy tájban derül ki.

– Hogyan írná le a csapat körüli hangulatot? Felszabadultan várják a meccset, netán a tét okozta feszültség az úr?
– Nyugodtak vagyunk. Noha csütörtökön kettő egyes vereséget szenvedtünk Montenegróban, azt a mérkőzést gyorsan lezártuk. Pod­goricából hazatérve már csak az előttünk álló feladatra összpontosítottunk. Amióta elkezdtük a felkészülést, tisztában vagyunk azzal, mi a tétje a hétfői meccsnek, nyilvánvaló, hogy a Szlovákia elleni találkozó volt és van fókuszban. Eddig nemigen beszéltünk róla, de most már lehet. Habár felesleges itt nagy szavakat használni, úgy vagyok, úgy vagyunk vele, hogy inkább a tettekre, vagyis a futballra kell helyezni a hangsúlyt, úgyis a gyepen dől el minden. Biztosíthatok mindenkit arról, hogy a csapattal minden rendben van. Elmondtam már egyszer, de szívesen elismétlem: nagyon motiváltak vagyunk, győzelemre éhesen lépünk pályára.

– Ha jól tudjuk, együtt nézték meg a pénteki Szlovákia–Horvátország meccset. Mit szóltak a fölényes horvát sikerhez, lehet-e abból bármire is következtetni?
– Együtt néztük, igen, de amit már mások is elmondtak az elmúlt egy-két napban ezzel kapcsolatban, csak megerősíthetem: azzal, hogy mi történt Nagyszombatban, nekünk nem szabad foglalkoznunk. Nagy hibát követnénk el, ha úgy készülnénk a szlovákok elleni csatára, hogy könnyű dolgunk lesz, mert kaptak négy gólt... Cseppet sem lesz könnyű összecsapás, sőt! Az ugyan benne van a pakliban, hogy a súlyos vereség után sebzett az ellenfél, ám ez legyen az ő gondja. Az biztos, hogy nem volt a szlovákok kezében a meccs, a lefújást követően nem érezhették azt, hogy nüanszokon múlt a pontszerzés. Jelentős mentális erőt igényelhet a mérkőzés feldolgozása, de erre megint csak azt mondom, hogy ezzel ők foglalkozzanak, ne mi. Rövidre zárva: nem a mi dolgunk, hogy mi történt pénteken, illetve azóta Szlovákiával.

– Akkor beszéljen arról, mi történt önökkel az elmúlt napokban?
– Egy mondatban a lényeg: kizárólag arra koncentrálunk, hogy hétfő este minden rendben legyen. Egyetlen cél lebeg előttünk, mégpedig az, hogy csodálatos szurkolótáborunk támogatását élvezve az év egyik legfontosabb meccsén jó eredményt érjünk el. Mindenki tisztában van ezzel, nem is kell ezt túlragozni.

– Karrierje során eddig kétszer játszott Szlovákia ellen, egy döntetlen és egy vereség a mérlege. Mi szükséges ahhoz, hogy az első győzelmét is elkönyvelhesse?
– Nehéz kérdés. Ha ismerném a választ, egy fokkal nyugodtabb lennék... Mindenesetre bízom a csapatunkban, bízom a társaimban, bízom abban a taktikában, amit a szakmai stáb kidolgozott, és egyszerűen bízom abban, hogy ez a mérkőzés nem alakulhat másként, csak úgy, hogy a végén győztesen jövünk le a pályáról.

A CSAPAT KÉRÉSE A SZURKOLÓKHOZ
Dzsudzsák Balázs csapatkapitány a vasárnap délutáni edzés előtt tartott sajtótájékoztató keretében tolmácsolta társai nevében (is) a magyar válogatott kérését. Lényeges mondanivalóról lévén szó, az alábbiakban idézzük is teljes egészében: „Először is mint csapatkapitány szeretném a csapat nevében megköszönni a szurkolóknak az eddigi mérkőzéseken nyújtott fantasztikus támogatásukat. Különleges meccset játszunk hétfő este, ezt azonban nemcsak mi tudjuk, hanem az Európai Labdarúgó-szövetség is, így kiemelten figyelik, mi történik a lelátón. Pláne hogy kaptunk már büntetést a közelmúltban. Éppen ezért nagyon bízunk abban, hogy pirotechnikai eszközök használata és rasszista rigmusok nélkül zajlik le a mérkőzés, mert ezekért az UEFA egész biztosan súlyos büntetést adna, márpedig nagyon fontos mindannyiunknak, hogy az Azerbajdzsán elleni meccsen is telt ház és a szokásos fantasztikus hangulat lehessen a Groupama Arénában. Emellett a legjobb az lenne, ha mindenki végig minket biztatna.”

EB 2020, SELEJTEZŐ, E-CSOPORT
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Groupama Aréna. Vezeti: Mateu Lahoz (spanyol)

A 26 FŐS MAGYAR KERET SZLOVÁKIA ELLEN
KAPUSOK
: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
VÉDŐK: Baráth Botond
(Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
TÁMADÓK:Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emírségek), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

A 25 FŐS SZLOVÁK KERET HORVÁTORSZÁG ÉS MAGYARORSZÁG ELLEN
KAPUSOK: Martin Dúbravka (Newcastle United – Anglia), Matús Kozácik (Viktoria Plzen – Csehország), Marek Rodák (Fulham – Anglia), Dominik Greif (Slovan Bratislava)
VÉDŐK:Lubomír Satka (DAC), Milan Skriniar (Internazionale – Olaszország), Denis Vavro (Lazio – Olaszország), Martin Valjent (Mallorca – Spanyolország), Dávid Hancko (Sparta Praha – Csehország), Róbert Mazán (Tenerife – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Stanislav Lobotka (Celta Vigo – Spanyolország), Patrik Hrosovsky (Genk – Belgium), Ján Gregus (Minnesota United – Egyesült Államok), Juraj Kucka (Parma – Olaszország), Matús Bero (Vitesse – Hollandia), Marek Hamsík (Talien Jifang – Kína), Ondrej Duda (Hertha BSC – Németország), László Bénes (Borussia Mönchengladbach – Németország), Albert Rusnák (Real Salt Lake – Egyesült Államok), Róbert Mak (Zenit – Oroszország), Lukás Haraslín (Lechia Gdansk – Lengyelország)
TÁMADÓK:Pavol Safranko (Sepsi OSK – Románia), Róbert Bozeník (MSK Zilina), Michal Duris (Anorthoszisz – Ciprus)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország4 319– 4+59
2. MAGYARORSZÁG4 316– 4+29
3. Szlovákia4 227– 6+16
4. Wales4 224– 4 0 6
5. Azerbajdzsán4 44–12–80
Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén jelenleg a gólkülönbség szerint rangsorolunk, a végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény dönt.

AZ E-CSOPORT TOVÁBBI MENETRENDJE
Október 10., csütörtök

20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Március 21., csütörtök

Horvátország–Azerbajdzsán 2–1 (Barisic 44., Kramaric 79., ill. Seydayev 19.)
Szlovákia–Magyarország 2–0 (Duda 42., Rusnák 85.)
Március 24., vasárnap
Wales–Szlovákia 1–0 (D. James 5.)
Magyarország–Horvátország 2–1 (Szalai Á. 34., Pátkai 76., ill. Rebic 13.)
Június 8., szombat
Horvátország–Wales 2–1 (J. Lawrence 17. – öngól, Perisic 48., ill. Brooks 77.)
Azerbajdzsán–MAGYARORSZÁG 1–3 (Emreli 69., ill. Orbán 18., 53., Holman 71.)
Június 11., kedd
Azerbajdzsán–Szlovákia 1–5 (Seydayev 29., ill. Lobotka 8., Kucka 27., Hamsík 30., 57., Hancko 85.)
MAGYARORSZÁG–Wales 1–0 (Pátkai 80.)
Szeptember 6., péntek
Wales–Azerbajdzsán 2–1 (Pasayev 26. – öngól, Bale 84., ill. Emreli 59.)
Szlovákia–Horvátország 0–4
(Vlasic 45., Perisic 47., Petkovic 72., Lovren 89.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik