Magyar–horvát: Nem lehet többé a vb-ezüst mögé bújni – horvát lapszemle

TŐKE JÁNOSTŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.03.25. 11:20
A horvát lapok egyöntetűen arról számolnak be a budapesti Eb-selejtezőn elszenvedett vereséget követően, hogy itt az ideje felébredni, mert a válogatott csak árnyéka a vb-ezüstérmet szerző gárdának.



„Nem lehet többé az ezüstérem mögé bújni. Horvátország már régóta árnyéka a vb-ezüstérmesnek” – írja címében az index.hr.

Nem lehet többé a vb-ezüstérem mögé bújni. Azt Horvátországtól elvenni nem lehet, de a magyarok elleni 21-es vereséggel, amely nyolc hónappal a legnagyobb sikerünk után jött, bizonyossá vált, amit már régóta tudunk – ez a csapat az árnyéka sem annak, amelyik Oroszországban szerepelt – kezdi beszámolóját a horvát portál.

Tudjuk ezt már az elchei csúfos kudarc óta
(a spanyolok 6–0-ra nyertek a Nemzetek Ligájában a szerk.), valamint az egy hónappal későbbi, angolok elleni találkozón, amelyen csodával határos módon sikerült gól nélküli döntetlent játszani. Látható volt ez már a nyár végén, amikor a világbajnokságon elért sikertől jött megrészegedést felváltotta a Nemzetek Ligájában a másnaposság. A kijózanodást a spanyolok és az angolok elleni három mérkőzésen kapott tíz gól kellett volna, hogy meghozza, de ez nem történt meg – veti fel a problémákat, majd kitér a kedvező sorsolásra is.

Modricék árnyékuk önmaguknak a világbajnokság óta (Fotó: Török Attila)
Modricék árnyékuk önmaguknak a világbajnokság óta (Fotó: Török Attila)



Ami viszont akkor elmaradt, az most már megtörtént, méghozzá az Eb-selejtezők során. Annak ellenére, hogy Horvátország egy álomcsoportot kapott. Képzeljék csak el, ha Azerbajdzsán, Magyarország, Szlovákia és Wales helyett, Németország, Törökország, Kazahsztán és Lettország, vagy Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Szlovénia és Macedónia lenne egy csoportban a horvátokkal.

Ma már igaz, hogy mindenki tud focizni, és nincs könnyű ellenfél, de még mindig vannak olyanok, akik jobban játsszák ezt a játékot. A sorsolás a horvátokat megajándékozta, a szövetségi kapitánynak pedig kiváló lehetőséget biztosított, hogy elkezdjen kísérletezni és megtörténjen a generációváltás.

Ennek ellenére Dalic az azeriek elleni kínkeservesen kiharcolt győzelem után elvetett mindenféle kísérletezést és fiatalítást. A vb-ezüstérmes saját közönsége előtt nagy nehezen legyőzte a szerény képességű azerieket, néhány nappal később pedig a nem sokkal gyengébb Magyarországnak lehetővé tette, hogy az egyik legnagyobb sikerét érje el az 1950-es években jegyzett sikerek után
– írja a lap.

„Dalic: Kikaptunk, de nem fogunk ebből drámát csinálni” – írja ezt már a gol.hr.

„Gratulálok a vendéglátónak a harcias, agresszív hozzáállásért és a jó mérkőzésért, valamint a három pontért. A megszerzett gólunk után visszaestünk, megengedtük a magyaroknak, hogy visszajöjjenek a meccsbe. A második félidőben mezőnyfölényben voltunk, de nem volt igazi gólszerzési lehetőségünk. És akkor jött az a rögzített helyzet, a gól és a vereség. Nem fogunk ebből drámát csinálni, tudtuk, hogy nehéz lesz a selejtezők során, de megyünk tovább” – mondta a horvát kapitány.


„A horvát játékosok csalódottak, de bíznak abban, hogy a selejtező végéig sikerül javítaniuk”
– áll a tportal.hrcímében.

Nem kellett a szövetségi kapitánynak mondania szinte semmit, tudjuk, hogy ez nem volt jó. Agresszívebbnek kellett volna lennünk, nem sikerült megtartanunk a labdát. A második félidőben valamivel jobbak voltunk, de mindig akkor kezdünk el gondolkozni, amikor már késő. Ez jó ébresztő valamennyiünknek, és azt is megmutatja, hogy nem lehet a régi sikerekből élni, hanem minden egyes nap és minden edzésen bizonyítani kell, hogy az oroszországi eredmény nem volt véletlen” – mondta Lovren, aki hozzátette, szerencse, hogy a selejtezősorozat végéig még sok mérkőzés van hátra.

„A magyarok megérdemelték a győzelmet, mert agresszívek voltak. Ahogy bennünket motivál legyőzni az angolokat, a franciákat vagy a portugálokat, ugyanilyen motiváló nekik ellenünk nyerni.”


„Ez volt az a régi, befejezetlen Horvátország, amelyiknek nincs ellenszere a nála gyengébbek ellen – kínlódtunk az azeriek ellen, szenvedtünk Pesten, nehezebb lesz ez annál, mint ahogy gondoltuk”
hangzik búsan a SportskeNovosti címe.

Ki kell húzni a fejeket a homokból” – véli a gol.hr.

„Az azeriek elleni bizonytalan játék szemmel láthatóan nem volt véletlen. Akkor azt mondtuk, Horvátországnak érezhetően jobban kell játszania, ha Budapesten nyerni szeretne, különösen a védekezésben kell javulni. A válogatott azonban ugyanolyan szinten játszott, s figyelembe véve, hogy ezúttal egy olyan ellenféllel találta magát szemben, amely sokkal jobb az azerinél, a vereségen egyáltalán nem kell csodálkozni írja a lap.

Lovre Kalinic kapus, a „tragédiaíró”

Jutarnji List:„A budapesti vereség ki kell, hogy józanítsa a horvát labdarúgó-válogatottat, melynek össze kell szednie magát, ha ki akar jutni az Európa-bajnokságra.”

A lapnak nyilatkozó szakkommentátorok szerint a magyarok „megették” a horvátokat agresszív fellépésükkel. „Nagyon gyorsan meg kell ráznunk magunkat, és konszolidálódnunk kell” – hangoztatták.

Net.hr: Teljes leégés volt a budapesti meccs, Lovre Kalinic kapus pedig „tragédiaíró”. (MTI)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szlovákia2 112–1+13
2. Wales1 11–0+13
3. Horvátország2 113–30 3
4. MAGYARORSZÁG2 112–3–13
5. Azerbajdzsán1 11–2–10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik