Létesítmény: az AIPS is az épülő Puskás Arénával foglalkozik

Vágólapra másolva!
2019.05.20. 17:23
null
Fürjes (balra) és a vendégek (Fotó: aipsmedia.com)
Az elmúlt hétvégén háromnapos nemzetközi kongresszust tartott a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Budapesten abból az alkalomból, hogy 110 évvel ezelőtt alakult meg a szervezet elődje, a Magyar Sport Hírlapírók Szindikátusa. A programsorozatra négy kontinens csaknem ötven országából érkeztek sportújságírók, köztük a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség vezetői is, s az egyik leglátványosabb programpont az volt, amikor a küldöttség ellátogatott az épülő Puskás Arénába is, amellyel az AIPS honlapja is kiemelten foglalkozott a látogatás kapcsán.

A honlap beszámolója idézi Fürjes Balázs kormánybiztost, aki kiemelte: novemberben ugyanoda fogja letenni a labdát a magyar válogatott csapatkapitánya, ahová Puskás Ferenc is letette a régi Népstadion első mérkőzése előtt. Fürjes ezzel üdvözölte a 68 000 férőhelyes aréna építkezésére látogató nemzetközi küldöttséget, amelynek soraiban helyet foglalt többek között a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség elnöke, Gianni Merlo is.

A stadion négy mérkőzésnek ad majd otthont a 2020-as Európa-bajnokságon, s ezzel kapcsolatban idézi Fürjest az AIPS honlapja: „Nagyon bízunk benne, hogy Magyarország válogatottja eljut a negyeddöntőig, és emlékezetes mérkőzést játszik itt.”

Fürjes a stadionépítésnek a céljáról azt mondta, a népszerű mítoszoknak és hősöknek ugyanonnan kell eredniük,de a modernitás most már része a nemzeti lelkesedésnek – áll az AIPS honlapján.

A beszámoló arra is felhívja a figyelmet, hogy a stadion tervezésekor szem előtt tartották a hagyományok megőrzését is, hiszen például magának a futballpályának a helyét nem változtatták meg, és az eredeti stadionépületet mellett az eredeti pilonokat is megtartották és az új stadion külső látványának szerves részévé tették.

Az AIPS kiemeli azt is, hogy nemcsak egy egyszerű futballstadion, hanem egy igazi 21. századi létesítmény épül Budapesten, amellyel a magyar főváros európai és nemzetközi szinten is vezető szerepet szeretne betölteni.

A kormánybiztos a pénteki beszédében elmondta azt is, hogy ellentétben például az 1999-ben leégett BS helyén felhúzott Papp László Sportarénával, a Puskás Aréna felépítése, tervezése során minden lépést a legjobb magyar szakemberekre bíztak.

Az AIPS beszámolt továbbá arról is, hogy az építkezés előtt a delegáció látogatást tett a Parlamentben, ahol megnézték az üléstermet, majd Magyar Zoltán, az Országgyűlés labdarúgó-válogatottjának menedzsere tartott beszámolót a V4 országok parlamenti válogatottjai közötti labdarúgótornáról.

A Nemzetközi sportújságíró-szövetség hosszas beszámolója a Puskás Ferenc–Sir Alex Ferguson Év támogatója Díj rövid bemutatásával zárul, amelyhez Magyar szerint egy skót Puskás-rajongó adta az ötletet évekkel ezelőtt és azóta a skót–magyar barátság egyik jelképévé vált.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik