Le kell gyűrnünk a bivalyerős svédeket az U17-es Eb-ért

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2013.03.31. 10:37
null
Az első két meccsen ünnepelhettek a mieink – már „csak” a svédeket kellene legyőzni (Fotó: Czerkl Gábor)
Fontos állomáshoz érkezik a Pisont István vezette magyar U17-es labdarúgó-válogatott. Az 1996-os korosztály délután fél háromkor Telkiben Svédország ellen lép pályára (tv: Sport1, élő, szöveges tudósítás a Nemzeti Sport Online-on), a tét az Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe kerülés – a mieinknek győzelemre van szükségük a továbbjutáshoz.

Magyar–svéd ütközet vasárnap délután Telkiben – nem könnyű a feladat! Hiszen a futballban egyre nagyobb szerepe van a fizikai állóképességnek – tizenhét éves korban pedig még inkább előtérbe kerülnek az erőnléti szempontok. Nos, a svéd válogatott a kontinens legizmosabb együttese, ráadásul az északiak futballozni is tudnak.

Ám a mieink is jók, szóval nagyon izgalmas mérkőzésre van kilátás. Az úgynevezett elitkörben a magyar és a svéd 17 évesek is hat ponttal várják a továbbjutásról döntő vasárnapi mérkőzést, a két csapat Finnországot és Fehéroroszországot is egyaránt legyőzte, a mieink a finneket 3–2-re, a svédek 5–0-ra, a beloruszokat ők 4–1-re, mi 3–0- ra. A lebonyolítási rend szerint a négycsapatos csoportokból csak a legjobb mehet tovább – a nyolcas döntőnek Szlovákia ad majd otthont.

Nyilasi Tibort, a Magyar Labdarúgó-szövetség sportigazgatóját arról kérdeztük, mire számíthatnak a magyar futballkedvelők ettől a korosztálytól.

„Az csak az egyik része a dolognak, hogy a svédek bivalyerősek – mondta a korábbi 70-szeres válogatott a Nemzeti Sportnak. – A másik, hogy mindkét eddigi meccsükön nagyszerűen futballoztak. Nem tipikus skandináv futball az övék, hiszen a keretükben több délszláv és afrikai származású játékos is található, emiatt a labdarúgásuk is színesebbé vált. Ám attól, mert erőben most még előttünk járnak, a mieink is jó labdarúgóvá érhetnek a későbbiekben."

Nyilasi Tibor hozzátette, cseppet sem félti a magyar srácokat, hiszen zsinórban öt tétmérkőzést nyertek meg eddig az Európa-bajnoki selejtezőben: Liechtenstein ellen 5–0, Albánia ellen 1–0, Olaszország ellen 3–2 volt az eredmény, a finnek és a fehéroroszok elleni győzelemről már volt szó.

„A futballban minden előfordulhat, nyerhetünk, de benne van, hogy nem sikerül kijutni a döntőre – mondta Nyilasi Tibor. – Az utóbbi esetben sem leszek csalódott, mert láttam, honnan indult ez a társaság, és többen is messzire juthatnak majd, sokra hivatott tehetségek játszanak nálunk. Nyilván jó lenne továbbjutni, a következő két évben lenne vagy ötven nemzetközi meccse a csapatnak, ami a fejlődését szolgálná, de a vasárnapi eredménytől függetlenül ez egy acélos, jó együttes, ám azt is tudni kell, a gyerekek számára most jön a legfontosabb időszak. Most kell ugyanis a fejlődésüknek ugrásszerűen megindulnia, most kell az edzőkollégáknak a maximumot kihozni belőlük."

Örök kérdés: mi szolgálja leginkább a játékosok fejlődését? Nyilván az, ha mielőbb a felnőttek között edződhetnének – a csapat egyik legjobbja, Zsótér Donát Ligakupa-meccsen már bemutatkozott a Videotonban. Ám a légiósáradat közepette sokszor nincs idő arra várni, hogy a tehetségből kész futballista váljék, másfelől a külföldi edzőnek a magyar fiatal nevelése ritkán fontosabb, mint a pillanatnyi eredmény...

„Nagyon ügyes tehetségeink vannak, persze hogy jó lenne a felnőttek között versenyeztetni őket – vélekedett Nyilasi Tibor. – A klubok felelőssége e tekintetben rendkívül nagy, sok játékos már kinőtte a magyar ifibajnokságot, fel kell ismerni a lehetőséget ezekben a srácokban, nem szabad félteni őket! Jó mentalitású gyerekek, bátran meg kell adni nekik az esélyt, hogy a profik között fejlődhessenek tovább."

U17-ES EB-ELITKÖR, 3. CSOPORT, 3. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Magyarország–Svédország, Telki 14.30 (Tv: Sport1) – élő, szöveges tudósítás a Nemzeti Sport Online-on
Fehéroroszország–Finnország, Tatabánya 14.30

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 2 2 9–1 6
2. Magyarország 2 2 6–2 6
3. Finnország 2 2 2–8 0
4. Fehéroroszország 2 2 1–7 0
MI DÖNT AZONOS PONTSZÁM ESETÉN?

1. Egymás elleni eredmény
2. Jobb gólkülönbség
3. Több szerzett gól

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik