László Csaba: Leekensnek nem lesz könnyű dolga

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.01.24. 09:58
null
László Csaba jól tudja, mi a közös a magyar és a skót futballban (Fotó: Török Attila)
A Dundee Unitednél dolgozó László Csaba szerint nehéz meccs vár a Georges Leekens szövetségi kapitány vezette magyar válogatottra márciusban.

 

– Egyes? Iksz? Vagy kettes?
– Noha ismerem a skót futballt, mert naponta testközelből figyelhetem, nem lehet biztosan tudni a márciusban rendezendő Magyarország–Skócia felkészülési mérkőzés kimenetelét – mondta lapunknak László Csaba, a skót másodosztályban szereplő Dundee United menedzsere. – Először is nem tudom, Goerges Leekens szövetségi kapitány kiket hív meg a keretbe, milyen játékosokkal és taktikával képzeli el a jövőt. Ráadásul a skót válogatottnak egyelőre nincs szövetségi kapitánya.

– Mire Budapestre érkeznek, bizonyára már lesz.
– A skótoknak nincs okuk kapkodni. Gordon Strachan a világbajnoki selejtező befejezését követően lemondott, azóta keresik az utódát. A napokban már tényként írt néhány helyi újság Michael O'Neill kinevezéséről, akit Magyarországon is jól ismerhetnek, hiszen ő ült az északír válogatott kispadján a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében. Ám úgy tűnik, nemet mondott a skótoknak.

– Ha tippelni nem is kíván a mérkőzésre, kíváncsi vagyok, mennyire tartja erősnek a skót válogatottat.
– Talán Magyarországon is sokan tudják, majdnem kijutott az oroszországi világbajnokságra, még a selejtező utolsó fordulójában is volt esélye a továbbjutásra, de balszerencséje volt Szlovéniában, nem tudta kicsikarni a győzelmet. Sok a tehetséges skót játékos, bárki is lesz a kapitány, szerintem nem kell új csapatot építenie, mert nem öreg, leszerepelt gárdát vesz át. Éppen ezért a skótok lépéselőnyben vannak a mieinkkel szemben. És ha – ne adj, Isten! – kikapnák mondjuk egy-nullára, nem lepődnék meg. És azt se felejtsük el, hogy Georges Leekensnek nem lesz könnyű erős, ütőképes magyar válogatottat összeállítania, mert van a német Bundesligában szereplő Szalai Ádámunk és Gulácsi Péterünk, aztán…

– A skótok sem büszkélkedhetnek azzal, hogy legjobbjaik sztárcsapatokban szerepelnek.
– Ez igaz. Van néhány futballistájuk az angol Premier League-ben, sokan az angol másodosztályban játszanak, vagy itt, Skóciában. De ezt nem tartom tragédiának, még mindig jobb az angol második ligában állandó játéklehetőséghez jutni, mint az Arsenalnál, a Chelsea-nél vagy az Evertonnál a kispadon ücsörögni.

– Mennyire gerjesztett keserűséget, futballellenes hangulatot Skóciában, hogy a válogatott újabb világbajnokságról maradt le?
– Futballellenes hangulatot?! Ugyan már! Nemrégiben olvastam egy kimutatást arról, hogy Európában hol csökkent, illetve nőtt a nézőszám. Nos, Skóciában többen járnak meccsre, mint korábban. A Celtic és a Rangers mérkőzésein rendszeresen negyvenezer körüli a nézőszám. A Heartsnál három hónap alatt vadonatúj, VIP-részleggel felszerelt lelátót építettek, hogy minél többen szurkolhassanak a csapatnak. Persze az is tény, hogy itt csupán a Celtic képes Premier League-szintű fizetést adni, a többiek jóval szerényebb körülmények között élnek.

– Ön a másodosztályú Dundee United edzője, gondolom, egyértelmű cél a feljutás.
– Természetesen azért hajtunk és dolgozunk, hogy sikerüljön. A közelmúltban súlyos vereségbe szaladtunk bele a Falkirk otthonában, azt nehezen emésztettem meg. De már túl vagyok, vagyunk rajta.

– A skótok tradicionális klubokkal büszkélkedhetnek, a Celtic és a Rangers mellett ott van a korábbi KEK-győztes Aberdeen. A múlt fényes, a szurkolók lelkesek, a válogatott mégsem tud maradandót alkotni. Mit gondol, miért?
– Bernd Storck mondta egyszer, hogy nehéz helyzetben van a magyar válogatott mindenkori szövetségi kapitánya, mert a klubcsapatok nemzetközi szinten sikertelenek, oda kijutva hamar ki is esnek. Nos, a Celtic ebben az idényben is Bajnokok Ligája-résztvevő volt. Van mire büszkének lenniük, a válogatott mégis újra elbukott. Vajon melyik erősíti inkább a másikat: a klubfutball a válogatottat, vagy a válogatott a klubfutballt? Ez nemcsak Skóciában, Magyarországon is érdekes kérdés…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik