Kiállítás: Puskás, Kubala, Kocsis, Czibor – magyar zsenik Barcelonában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.13. 19:52
A magyar labdarúgás aranykorának, az Aranycsapatnak, valamint Puskás Ferenc, Kubala László, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán spanyolországi sportsikereinek emléket állító nagyszabású kiállítást nyitottak meg ünnepélyesen a Katalán Testnevelési Egyetemen (INEFC) Barcelonában.
Kubala László szobrának megkoszorúzása (Fotó: Lukács Ádám)
Kubala László szobrának megkoszorúzása (Fotó: Lukács Ádám)

AZ ESEMÉNYRŐL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKAT IDE VAGY A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG.

A december 15-ig látható tárlat a Puskás Intézet, az FC Barcelona, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a barcelonai magyar főkonzulátus, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének Nagy Béla-programja támogatásával jött létre.

A mintegy 200 meghívott – köztük az olimpiai bajnok Dunai II Antal és az űrhajós Farkas Bertalan – jelenlétében megtartott ünnepségen a beszédek között filmfelvételek idézték meg a négy játékos és az Aranycsapat nagy pillanatait.

„Megtiszteltetés az INEFC és a katalán kormány számára, hogy ebben az intézményben adhat otthont a kiállításnak” – mondta köszöntőjében Gerard Figueras, a katalán autonóm kormány sportért felelős főtitkára.

„Meggyőződésem, hogy a magyar embereknek a vérükben, a génjeikben van futball szeretete, és ez a rajongás jelentős mértékben köszönhető Puskás Ferencnek, Kubala Lászlónak, Kocsis Sándornak és Czibor Zoltánnak” – fogalmazott Menczer Tamás, a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Felidézte, hogy hárman közülük az FC Barcelona zsenijei voltak, míg Puskás a Real Madridé, aki a két spanyol csapat örökös rivalizálása ellenére Kubala búcsúmeccsén mégis gránátvörös-kék Barca-mezben lépett pályára.

„Ez egy olyan nagyszerű pillanat, amire csak a sport képes, mert ezek az emberek ugyan versenyeztek egymással, de barátok is voltak, szerették egymást” – hangsúlyozta.

„Puskásnak ma már szobra áll Madridban, Kubalának pedig Barcelonában. A két pesti kölyökből a világ talán két legnagyobb hatású és legnépszerűbb futballklubjának korszakos hőse lett” –mondta Szöllősi György, a magyar futballhagyományok nagykövete,a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke,aki szólt arról is, hogy a két legendás játékost közismert segítőkészsége, nagyszívűsége miatt is rajongás és tisztelet övezte.

A magyar labdarúgás aranykorát bemutató tárlatötlete és részben megvalósítása Kovács Barnabás barcelonai főkonzul érdeme, aki a két évvel korábban a Kubala90 emlékévet és kiállítást is szervezte.

A tárlatanyagát a Puskás Intézet állította össze, a több száz darabból álló gyűjtemény összesen húsz vitrint tölt meg a barcelonai kiállítótérben. Az érmek, kupák, trófeák, korabeli újságcikkek, fényképek, relikviák között különlegességnek számít például Kubala László menekültútlevele, Puskás Ferenc futballcipője, amelyet az 1952-es olimpiai döntőben viselt, és az itt megnyert aranyérem Kocsis Sándortól.

A megnyitóra az FC Barcelona is kölcsönadta a Kubala-érában megnyert eredeti trófeákat, és beszédet mondott az eseményen a világhírű klub veteránszekciójának elnöke, Ramón Alfonseda is.

A kiállítás előtt Menczer Tamás államtitkár, Szöllősi György nagykövet, Kovács Barnabás főkonzul, Iglói Nagy István sportdiplomáciai főosztályvezető, valamint az FC Barcelona és az MSÚSZ elnökségének képviselői megkoszorúzták Kubala László szobrát a Camp Nou előtt. Hiszen a legendás stadion, Európa legnagyobbja éppen a magyar labdarúgó népszerűsége miatt épült fel…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik