Labdarúgás: hivatalosan is elkezdődött az Aranycsapat-emlékév

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.08. 13:02
null
Ugye, nem nehéz felfedezni a képen a 17 éves Puskás Ferencet?
Címkék
Kedden, az első határon túli rendezvénnyel hivatalosan is elkezdődött az Aranycsapat-emlékév, amely egészen az új Puskás Ferenc Stadion 2019-es felavatásáig tart majd.

Az Aranycsapat-emlékév jegyében Kassán rendeztek beszélgetést Haraszti Attila főkonzul szervezésében a Thália Színház Márai-termében. Az emlékév ötletgazdája és az azt felügyelő testület elnöke, Lomnici Zoltán, valamint a budapesti sportállamtitkárság részéről Sárfalvi Péter is megszólalt a rendezvényen, amelyen lapunk főszerkesztője beszélt többek között a határon túli magyarok iránt elkötelezett „tizenkettedik” Aranycsapat-játékosról, a riporterlegenda Szepesi Györgyről, a „félig” felvidéki Czibor Zoltánról, s Grosics Gyula kijelentéséről, miszerint a magyar válogatott tagjai mindig is tisztában voltak azzal a felelősséggel, hogy ők a világon szanaszét élő mind a tizenötmillió magyarért játszanak, ha címeres mezt húznak. Simon Attila történész megdöbbentő kutatási eredményeiről számolt be az Aranycsapat felvidéki hatását illetően. Sok más mellett azért is jók az ilyen beszélgetések, mert egyrészt kiderül, hogy a helyiek mire emlékeznek, mit jelentett nekik a nemzet nagy közös élménye, másrészt előkerülnek olyan történetek, dokumentumok, amelyek korábban nem voltak széles körben ismertek.

Az Aranycsapat sikereire még jól emlékező kassai futballdrukkerek felelevenítették, hogy klubcsapataik, a Dorog és a Tatabánya révén fellépett Kassán két Aranycsapat-játékos, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, arra pedig a beszélgetés moderátora, Gazdag József író, sportújságíró hívta fel a figyelmet, hogy 73 esztendővel ezelőtt játszott Kassán a Kispest is, amelynek soraiban már ott volt a fiatal Bozsik József és Puskás Ferenc. 1944 nyarán edzőmérkőzésre érkezett az akkor átmenetileg Magyarországhoz tartozó Kassára, a város magyar bajnokságba betagozódó klubjához az NB I-es Kispest FC (a Kispesti AC profi csapata), és láss csodát, az NB III Kárpátaljai csoportját megnyerő, így az NB II-be feljutó hazaiak, a Kassai Vasutas Sport Club – zömében magyar – játékosai győztek 3:2-re. Már csak ezért is maradt emlékezetes ez a mérkőzés, amelyről a Honvéd csapatképe is fennmaradt, Eugen Magda szlovák sportújságíró publikálta „A kassai foci 100 éve (1903–2003)” című könyvében. A fotón fehér mezben és nadrágban szerepel a Kispest, és balról az első Bozsik József, mellette Puskás Ferenc, aki 17 éves volt ekkor, de mint szinte mindegyik csapatképen, a labda ezúttal is az ő kezében van…

Márai Sándor egykori városában az akkori hetvenszázalékos aránnyal szemben ma már csak két százalék a magyar nemzetiségű lakosok aránya, és Rákóczi Ferenc síremlékén sincs magyar, csak latin nyelvű sírfelirat a Szent Erzsébet-székesegyház, a lenyűgöző kassai dóm sírkamrájában. Kiderült azonban, hogy mint a világ minden pontján, ahol magyarok élnek, a kassaiaknak is megvan a maguk saját Puskás- és Aranycsapat-emléke, s itt is sokan emlékeznek még Szepesi Györgynek a határokon áthallatszó közvetítéseire.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik