Kilencven százalék – Kamler János jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.07.06. 00:19

Ahogy Szalai Ádám a Nemzeti Sportnak adott interjújában fogalmaz, válogatottunknak nincsenek klasszisai, a meccseket bármikor eldönteni képes játékosai, de tudatos és fegyelmezett csapatmunkával jó eredményeket érhetünk el. Láthattuk ezt idehaza Horvátország és Wales ellen, valamint az azeriek ellen idegenben.

A 2010 januárja óta a német Bundesligában, tehát a világ egyik legerősebb bajnokságában edződő, jelentős tapasztalattal felvértezett, harmincegy esztendős magyar center valamennyi Eb-selejtezős mérkőzésen kulcsfigurája volt Marco Rossi szövetségi kapitány együttesének, a horvátok ellen egyenlítő gólt lőtt, a walesiekkel szemben pedig győztes gólt készített elő Pátkai Máténak. Érdekes statisztika, ha Szalai gólt szerez Eb-selejtezős meccsen, mindig nyer a válogatottunk, így volt ez San Marino (8–0) és Finnország (2–1) ellen 2010-ben, Feröer ellen (1–0) 2014-ben, valamint legutóbb márciusban Horvátország ellen (2–1). Az viszont nem érdekesség, hanem egészen másra utal, hogy a válogatottban eddig szerzett húsz góljából tizennyolcat tétmeccsen lőtt vagy fejelt – vagyis az össztermés kilencven százalékát!

Tulajdonképpen a már említett 2010-es év januárja óta van igazán szem előtt, akkor került – először fél évre kölcsönbe – a német élvonalbeli Mainzhoz, ott bontakozott ki, lett férfi és profi futballista, sérülés és formahanyatlás sem vethette vissza, rendre elérte célját.

Több mint kétszáz fellépés, ötvenegy gól a német első osztályban, Bajnokok Ligája-meccsek, józan gondolkodás, őszinte szavak, a felelősséggel járó teher cipelése – méltán nevezhetjük a jelenkori magyar labdarúgás kulcsfigurájának, válogatottunk meghatározó emberének.

Most, hogy csapatunk kedvező pozícióból várja a 2020-as Európa-bajnoki selejtezősorozat „második félidejét”, nem is kívánhatunk mást: Szalai Ádám maradjon egészséges, és javítsa tovább az említett kilencvenszázalékos mutatóját!

Merthogy ki akar jutni a jövő évi Eb-re, az száz százalék.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik