Kényszerítőkkel és fejesekkel verhető a bolgár válogatott

2020.10.08. 14:26
null
Az angolok ellen is látszott, a légipárharcok jelentik a bolgár válogatott egyik gyengéjét (Fotó: AFP)
A 20.45 órakor kezdődő Bulgária–Magyarország Eb-pótselejtezővel korábbi cikkeinkben foglalkoztunk már történeti szempontból, meghallgattuk mindkét oldalról korábbi válogatott játékosok véleményét és természetesen a mérkőzés lehetséges főszereplői is megszólaltak. Most taktikai szempontból vizsgáljuk meg, hogy mit várhatunk a mérkőzéstől, a bolgár válogatottól, illetve azt is megnéztük, milyen típusú gólokat kaptak, illetve szereztek a bolgárok a legutóbbi néhány mérkőzésükön.

Milyen jellegzetességeket mutat a bolgárok játéka a szeptemberi két Nemzetek Ligája-mérkőzés alapján? Milyen felfogásban lépnek pályára? Elemzésünkben erre keressük a választ, illetve arra, mi lehet a győzelem kulcsa, mind védekezésben, mind támadásban.

BOLGÁR KULCSEMBEREK

Anton NEDJALKOV (Ludogorec)

A 27 esztendős balhátvéd Bulgária legutóbbi két mérkőzésén is a legjobbak közé tartozott. Kilencven százalék feletti pontossággal passzolt, párharcainak több mint hatvanöt százalékát megnyerte. Fáradhatatlanul robogott fel-alá, a támadásokból és a védekezésből is kivette a részét. Az írek ellen szerzett gól előtt ő szerzett labdát, és passzolta középre a gólpasszt adó Todor Nedelevnek.

Georgi KOSZTADINOV (Arszenal Tula)

A 30 éves védekező középpályás a bolgár válogatott egyik legmegbízhatóbb játékosa. Védekezésben a labdaszerzésekben jeleskedik, támadásban hatékonyan segíti a labdakihozatalt. Társai rendszeresen keresik a passzokkal, ő pedig annak érdekében, hogy megjátszható legyen, akár a középhátvédek vonalába is visszalép. Hétvégi sérülése miatt kérdéses a játéka.

Todor NEDELEV (Botev Plovdiv)

A 27 éves támadó középpályás felel a támadások felépítéséért az ellenfél térfelén, de a kapu elé is odaér, így akár be is fejezheti az akciókat. A bolgárok legutóbbi két mérkőzésén ő teremtette a legtöbb helyzetet, az Írország elleni döntetlen során gólpasszt adott. Jól bánik a labdával, remek technikai képzettségű futballista. Kulcsfontosságú lehet, sikerül-e kivenni a játékból.

Bozsidar KRAEV (Midtjylland)

A 23 éves támadó a bolgár válogatott legveszélyesebb futballistája a kapu előterében. A Bajnokok Ligája-csoportkörbe jutott klubjában általában támadó középpályásként számolnak vele, a nemzeti együttesben viszont többnyire csatárt játszik. Szerepköre Szalai Ádáméhoz hasonló. Megtartja elöl a labdát, majd befejezi a támadásokat. Írország ellen ő szerezte Bulgária gólját.

VÉDEKEZÉS – EL KELL ZÁRNI A MÉLYSÉGI PASSZOK ÚTJÁT

Bulgária szeptember 3-án Írország (1–1), szeptember 6-án Wales (0–1) ellen játszott. Georgi Dermendzsiev szövetségi kapitány mindkét alkalommal a 4–2–3–1-es hadrendet választotta, amelyet a mérkőzések végéig megtartott. Cseréi posztokra irányultak.

A két összecsapáson látottak alapján labdakihozatal során nehéz zavarba hozni a bolgár játékosokat. Mihelyst az ellenfél nyomást helyez a védelemre, a védekező középpályások hátrébb húzódnak, hogy elkérjék a labdát. Különösen Georgi Kosztadinovra jellemző az ilyen irányú mozgás: visszalép a középhátvédek vonalába, lehetővé téve ezzel azt is, hogy a szélső védők előrébb húzódjanak. A hátul lévők szívesen járatják a labdát, oldalt váltanak közben, türelmesen próbálják kivárni, amíg az ellenfél védelme „elcsúszik”, és nagy biztonsággal lehet vállalni a középpályások vagy a támadók megjátszását mélységi passzokkal. Ezt ugyanakkor nem a Barcelonára jellemző hatékonysággal teszik, a megvalósításba be-becsúsznak hibák.

A magyar válogatott győzelmi esélyeit növelheti, ha sok labdát szerez a bolgár térfélen. Erre jó lehetőséget kínál a szélső védők „becsapdázása”, azaz letámadása a nekik szánt passzok kikényszerítését követően, kihasználva a rendelkezésükre álló kevés területet. Mind a labdaszerzés, mind a labdaszerzés utáni támadásindításban kulcsszereplő lehet nálunk a két szélsőnk, a jobb oldalon várhatóan Fiola Attila, a balon Holender Filip. Fiola a védekező párharcokban, labdaszerzésben erősebb, viszont a másik oldalon Holender a támadásépítésben, esetében, kimondottan fontos lesz, hogy védekezésben vagy éppen a labdás ember megtámadásnál mennyire számíthat majd a mögötte helyezkedő védő (feltehetően Szalai Attila), illetve a mellette lévő belső középpályás (várhatóan Nagy Ádám) támogatására. Persze, a jó összhangra a másik oldalon is nagy szükség lesz (ott Fiola mellett Willi Orbán és Sigér Dávid játszhat). A bolgár támadások felépítése a kapusnál is megzavarható, aki a belső védőkkel ellentétben nyomás hatására nem kockáztatja meg a labdakihozatalt, hanem gondolkodás nélkül előrerúgja a hozzá visszakerülő labdát.

Bulgária támadásainak felépítésétől a befejezéséig minél kevesebb passzal igyekszik eljutni. Gyors átadásokkal halad előre, minél kevesebb húzásból próbál a kapu elé kerülni és lövőhelyzetet kialakítani. Az Írország ellen szerzett bolgár gól (lásd 1-es grafika) tökéletes példa arra, hogy hatékony lehet a taktika: a bal szélről középre passzolt labda átvétele után Todor Nedelevnek csak egy cselt kellett csinálnia, hogy tisztára játssza magát. Ezt követően remekül látta meg és indította a tizenhatos vonalánál két védő közé beálló Bozsidar Kraevet, aki kapura fordult és belőtte a ziccert. Marco Rossi hasonlóan felépített bolgár támadásokra számíthat, a csapat védelme emiatt egy pillanatra sem hagyhat ki és a középpályán Nagy Ádáméknak nem szabad teret hagyniuk a mélységi bolgár passzoknak. Ellentétben az oroszok elleni találkozóval, amikor a vendégek éppen így indítás révén kerültek a szélen a magyar védelem mögé és szerezték meg a vezetést. Megnyugtató lehet ugyanakkor, hogy labdaszerzést követően kevésbé hatékonyan vezeti kontráit a bolgár válogatott. A védelem gyors rendezésével megelőzhető, hogy veszélyes helyzetig jusson.

BULGÁRIA–ÍRORSZÁG 1–1

TÁMADÁS – TECHNIKÁS JÁTÉKKAL ZAVARBA HOZHATÓK

Bulgária középső zónás védekezéssel próbálja megállítani a támadásokat: ha nincsen hátrányban, nem helyez különösebb nyomást az ellenfél belső védőire, a letámadást a felezővonalnál vagy a kezdőkör tízméteres körzetében kezdi el. Játékosai kisegítik egymást, nehezen lehet átjátszani őket, kevés helyzetet engedélyeznek az ellenfélnek. Semmiképp sem szabad, hogy a bolgár válogatott legutóbbi két Nemzetek Ligája-mérkőzésének eredménye elterelje a figyelmet. Hiába szerzett egyetlen pontot, a gólokat mindkétszer a második félidő végén kapta, védekezésben addig ráerőltette akaratát az írekre és a walesiekre is.

BOLGÁR–MAGYAR
FRISS HÍR: Valószínűleg nem játszik a bolgár csapatkapitány
ÉLŐ FELVEZETÉS
KORÁBBI CIKKEINK

A bolgár taktika fontos része, hogy a játékosok már-már emberfogással figyelnek az ellenfél védekező középpályásaira, mindent megtesznek, hogy elszigeteljék őket, és ne szervezhessék a támadásokat. Az ellenfél kapusának kirúgásaira szintén készülnek, a szokásosnál előrébb helyezkednek. Igyekeznek labdát szerezni, és ha nem járnak sikerrel, azonnal visszahúzódnak. Az ellenfél térfelükre belépő, labdát birtokló játékosait nem kímélik, agresszívan letámadják, miközben jól zárják a passzsávokat. Amint sikerül labdát szerezniük, jellemzően nem rúgják céltalanul előre. Kimentik a veszélyes játékhelyzetből, és türelmesen próbálják felépíteni a támadásaikat.

Az írek és a walesiek elleni játékuk egyértelműen megmutatta, hogy vehemenciájuk miatt nem érdemes leállni, harcolni a bolgár védőkkel. A labdát járatva, az egyéni technikai képzettséget érvényre juttatva, összjátékkal lehet felülmúlni őket. Sallai Rolandnak és a Szoboszlai Dominik helyett jó eséllyel kezdő Kalmár Zsoltnak is megvan az a technikai képzettsége, amit kamatoztathat a bolgár védelemmel szemben. Sallai már az oroszokat is zavarba tudta hozni egy-két technikás megoldással, a gólja is ebből született. A bolgárok februárban a fehéroroszok ellen 1–0-ra elveszített felkészülési meccsen például úgy kaptak gólt, hogy az ellenfél mélységből érkező támadója egy kényszerítő után három védőn is áthámozta magát, de tavaly októberben az angoloktól is kaptak gólt a tizenhatos előtti kényszerítőből.

A védekező középpályásunkra nehezedő nyomást a magunk javára fordíthatjuk azzal, ha a rá figyelő embert játékosunk elvonja a középpályáról, és a felszabaduló üres területen passzsávot keresünk. További lehetőség, ha középpályásaink mozgásukkal megteremtik a lehetőséget arra, hogy csatárunknak a középhátvédtől érkező felívelésnél legyen helye átvenni a labdát, és ráfordulhasson az ellenfél védelmére (lásd 2-es grafika). Ha sikerrel jár, a kapu felé törhet vagy lepasszolhatja a labdát a felfutó társnak, ahogyan ez az oroszok és a törökök ellen is többször megvalósult. Szalai Ádámnak ez a fajta támadásépítés az egyik erőssége. A győzelem érdekében fontos, hogy játékosaink figyeljék a társak helyezkedését, jó ütemben lépjenek be a passzsávokba, és merjenek kockázatot vállalni a támadások felépítésében.

AZ EGYIK LEGGYENGÉBB PONT – A BEÍVELÉSEK ELLENI VÉDEKEZÉS

A bolgárok az elmúlt egy évben, tavaly október 11. óta, az angolok elleni, mélypontot jelentő, hazai 6–0-s vereséggel együtt hét mérkőzést játszottak, ezekből négyet elveszítettek (az angolok után Paraguaytól, Fehéroroszországtól és Walestől egyaránt 1–0-ra kaptak ki, a négy vereségből hármat hazai pályán szenvedtek el), egy győzelem (Bulgária–Csehország ellen 1–0) és két döntetlen (Montenegró–Bulgária 0–0, Bulgária–Írország 1–1) mellett. Ezeken a meccseken tíz gólt kaptak és csak kettőt szereztek.

BULGÁRIA–ANGLIA 0–6

Rögtönzött gólelemzést végeztünk, melyből kiderült, a bolgárok egyik leggyengébb pontját a beívelések elleni védekezés jelenti, ugyanis három gólt is kaptak szélről jövő beadás utáni fejesből. Legutóbb a walesiek és az írek így találtak be ellenük, bal oldali beadásból (az írek szögletből), de az angoloknak is volt fejes góljuk. A magyar válogatottnak a fejjáték elvileg az erényei közé tartozik, hiszen Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Ádám révén vannak magas, jól fejelő játékosaink, ám a legutóbbi kilenc meccsünkön nem szereztünk gólt fejjel. Legutóbb ez tavaly júniusban, Azerbajdzsánban sikerült Orbánnak, aki Dzsudzsák Balázs jobb oldali szabadrúgását követően fejelt gólt a 3–1-re megnyert meccsen (ugyanazon a találkozón, a második gólunknál pedig Szalai Ádám fejelt kapura, a kipattanót közelről Orbán passzolta be).

A bolgárok hét mérkőzésen elért két gólja közül az egyik, az írek elleni középső kiugratásból született, a csehek ellen pedig egy felívelt szabadrúgásból Vaszil Bozsikov fejelt gólt.

A várható magyar kezdőcsapat
A várható magyar kezdőcsapat

AZ EB-PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
A-LIGA

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45: Bulgária–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Izland–Románia (Tv: Sport1)
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45: Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:Dibusz Dénes (Ferencváros), **Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)
Védők:Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Loic Nego (Mol Fehérvár), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
Középpályások:Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros)
Támadók: Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), *Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)
*Sallai Roland csak a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn állhat a szakmai stáb rendelkezésére
**Gulácsi Péter a Szerbia elleni NL-mérkőzés után utazik vissza klubcsapatához

A BOLGÁR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Nikolaj
Mihajlov (Levszki), PlamenIliev (Ludogorec), GeorgiGeorgiev (Cserno More), MartinLukov (Lokomotiv Plovdiv)
Védők: Vaszil
Bozsikov (Slovan Bratislava – Szlovákia), SztrahilPopov (Hatayspor – Törökország) AntonNedjalkov (Ludogorec), GeorgiTerziev (Ludogorec),Cicinho (Ludogorec), KrisztianDimitrov (Hajduk Split – Horvátország), ValentinAntov (CSZKA Szófia), Dimitar Velkovszki (Cercle Bruges – Belgium)
Középpályások: Georgi Kosztadinov (Arszenal Tula – Oroszország), TodorNedelev (Botev Plovdiv), KrisztijanMalinov (OH Leuven – Belgium), GalinIvanov (CSZKA 1948), Alekszandar Cvetkov (Beroe), BirszentKaragaren (Lokomotiv Plovdiv), JaniszKarabeljov (Szlavija), Filip Krasztev (Szlavija), BoriszlavConev (Levszki), Dominik Jankov (Ludogorec)
Támadók: KirilDeszpodov(Ludogorec), BozsidarKraev (FC Midtjylland – Dánia) DimitarIliev (Lokomotiv Plovdiv), SzpaszDelev (Arda Kardzsali), Iszmail Isza (Cserno More), Georgi Jomov (CSZKA Szófia)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István (szöveg), Nagy-Pál Tamás (videó) és Szabó Miklós (fotó)

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek