Horvát, walesi, szlovák csoportban Magyarország az Eb-selejtezőn!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.02. 11:52
null
Nem lehetetlen a feladat a magyar válogatott számára! (Fotó: AFP)
Vasárnap 12 órától az írországi Dublinban megtartották a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását. A magyar válogatott az ötcsapatos E-csoportba került be a világbajnoki ezüstérmes Horvátország, valamint Wales, Szlovákia és Azerbajdzsán mellé.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez a magyar válogatott az Eb-selejtezőben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Robbie Keane és Nuno Gomes keze a lehetőségekhez képest kedvezett nekünk: az ír és a portugál ikon húzta ki a csapatneveket a kalapokból. A magyar válogatott az E jelű csoportba került, amelyben rajtunk kívül a horvátok, a walesiek, a szlovákok és az azeriek kaptak helyet.

A vb-n másodikként záró Horvátország elsősége papírformának tűnik, ám a második helyért óriási csata ígérkezik. Érdekesség, hogy Szalai Ádám (Hoffenheim) összecsaphat például jelenlegi klubtársával, Andrej Kramariccsal. A szlovákokkal kapcsolatban nem árt megjegyezni, hogy a nemzeti csapatnál néhány hete óriási botrány volt, s lemondott Ján Kozák szövetségi kapitány, miután több futballistája is a szigorú tiltása ellenére ment el szórakozni.

„Horvátország kiemelkedik a csoportunkból, a többi csapat ellen leginkább rajtunk múlik, hogy milyen eredményt érünk el” – idézi az MLSZ Twitter-oldala Marco Rossi szövetségi kapitányt, aki jól ismerheti a szlovákokat, 2017 és 2018 júniusa között ugyanis a szlovákiai DAC-ot irányította, mielőtt elvállalta volna a magyar nemzeti együttes irányítását.

A „halálcsoport” a B-csoport, melyben a címvédő Portugália az ukránokkal, a szerbekkel, a litvánokkal és a luxemburgiakkal került össze.

A 2020-AS EB-SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSAI
A-CSOPORT
B-CSOPORTC-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
AngliaPortugália
Hollandia
SvájcHorvátország
CsehországUkrajnaNémetország
Dánia
Wales
Bulgária
Szerbia
Észak-Írország
ÍrországSzlovákia
MontenegróLitvánia
ÉsztországGrúzia
MAGYARORSZÁG
KoszovóLuxemburg
Fehéroroszország
Gibraltár
Azerbajdzsán
F-CSOPORTG-CSOPORTH-CSOPORTI-CSOPORT
J-CSOPORT
Spanyolország
Lengyelország
FranciaországBelgium
Olaszország
SvédországAusztriaIzlandOroszországBosznia-Hercegovina
Norvégia
IzraelTörökország
Skócia
Finnország
RomániaSzlovénia
AlbániaCiprusGörögország
FeröerMacedóniaMoldovaKazahsztán
Örményország
Málta
LettországAndorraSan Marino
Liechtenstein


PERCRŐL PERCRE

12.48: Itt a sorsolás vége! Köszönjük, hogy velünk tartottak.

12.44: A négyes kalapból Azerbajdzsán került be utolsóként hozzánk! Az ötösünk tehát: Horvátország, Wales, Szlovákia, Magyarország és Azerbajdzsán.

12.38: És ott van a cetli: Magyarország! Az E-csoportba kerültünk, Horvátország, Wales és Szlovákia mellé! Ötös csoportban leszünk tehát, ez nem tűnik lehetetlen feladatnak.

12.36: Jön a négyes kalap, a magyaroké!

12.31: Jön a harmadik kalap… A jelenlegiek alapján igencsak kibékülnénk a G-csoporttal.

12.28: Elkerültük a németeket és a hollandokat, miután Keane összesorsolta a két nemzetet a C-csoportba. Egy csoportban pedig csak két rendező lehet, mi már nem kerülhetünk oda…

12.20: Kezdődik a móka, Nuno Gomes elsőként Angliát húzta ki az A-csoportba az egyes kalapból. A kettes kalapot Robbie Keane húzza.

12.09: Ricardo Carvalho, a címvédő portugál válogatott ikonja kezdésként bevitte a terembe a serleget, majd elmondta, egy álmuk vált valóra a trófea elhódításával. Az UEFA szokás szerint különböző bejátszásokkal vezeti fel a sorsolást. Most épp a mérkőzéseknek otthont adó helyszíneket mutatják be, köztük Budapestet is.

12.00: Köszöntjük kedves olvasóinkat, perceken belül kezdetét veszi a 2020-as Eb-selejtező sorsolása! Alább olvashatják a sorsolás legfontosabb tudnivalóit. A magyar válogatott a negyedik kalapból várja a húzást.

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK

– Az 55 országot öt darab ötcsapatos (A–E) és öt darab hatcsapatos (F–J) csoportba osztják, a csoportok első két helyezettje kvalifikálja magát a 2020-as Európa-bajnokságra. Vagyis az Eb-selejtezőkről 20 csapat jut ki a tornára, melynek Magyarország lesz az egyik házigazdája (a 12-ből), a maradék négy válogatott a Nemzetek Ligája 2020-as rájátszásából kvalifikálhatja magát.

– Az UEFA a sorsolási kalapokat a Nemzetek Ligája végeredménye alapján alakította ki. Hat kalapból húzzák ki a csapatokat, Magyarországot a 4. kalapból. Ennek megfelelően a szintén a 4. kalapban lévő Romániával, Görögországgal, Albániával, Montenegróval, Ciprussal, Észtországgal, Szlovéniával, Litvániával és Grúziával biztosan nem kerülünk azonos csoportba.

– A selejtezőket 2019. március 21. és 2019. november 19. között rendezik meg.

A 12 Eb házigazda – Azerbajdzsán, Dánia, Anglia, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Írország, Románia, Oroszország, Skócia, Spanyolország – közül maximum kettő kerülhet egy csoportba. Ezért ha kihúznak egy Eb-házigazda csapatot egy olyan csoportba, melyben már szerepel két házigazda, akkor ábécésorrendben a következő csoportba kerül.

– Az UEFA végrehajtó bizottságának döntése értelmében a következő csapatok nem kerülhetnek azonos csoportba: Gibraltár és Spanyolország; Bosznia-Hercegovina és Koszovó; Koszovó és Szerbia

– A következő válogatottak közül egy csoportba maximum kettő kerülhet (az országok extrém téli időjárási viszonyai miatt): Fehéroroszország, Észtország, Feröer, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Ukrajna.

– Az extrém utazási távolságok miatt Kazahsztán, Azerbajdzsán és Izland vonatkozásában megállapítottak több olyan ellenfelet, amelyek közül maximum csak eggyel kerülhet azonos csoportba:
Kazahsztán a következők közül csak egyet kaphat ellenfélnek: Andorra, Anglia, Franciaország, Izland, Málta, Észak-Írország, Portugália, Írország, Skócia, Spanyolország, Wales
Azerbajdzsán: Izland, Portugália
Izland: Örményország, Ciprus, Grúzia, Izrael, Azerbajdzsán, Kazahsztán

– Az NL négyes döntőjébe jutott Svájc, Anglia, Hollandia és Portugália biztosan ötös csoportba kerül, vagyis az A–D csoportok valamelyikébe. (A többi első kalapos csapat az E–J csoportokon osztozik).

– A 6. kalapos csapatok biztosan hatos csoportba kerülnek, tehát az F–J-csoportok valamelyikébe.

A 2020-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG SELEJTEZŐINEK KALAPBEOSZTÁSA
1. kalap: Portugália, Svájc, Hollandia, Anglia, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Lengyelország
2. kalap: Németország, Izland, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Dánia, Svédország, Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország
3. kalap:Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország, Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország, Bulgária, Izrael
4. kalap: MAGYARORSZÁG, Románia, Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia, Grúzia
5. kalap: Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Luxemburg, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Moldova, Gibraltár, Feröer
6. kalap: Lettország, Liechtenstein, Andorra, Málta, San Marino

IDŐPONTOK

A selejtezők 1. játéknapja:
2019. március 21–23.
2. játéknap: március 24–26.
(UEFA Nemzetek Ligája elődöntők: 2019. június 5–6.)
3. játéknap: június 7–8.
(UEFA Nemzetek Ligája döntő és bronzmeccs: június 9.)
4. játéknap: június 10–11.
5. játéknap: szeptember 5–7.
6. játéknap: szeptember 8–10.
7. játéknap:
október 10–12.
8. játéknap: október 13–15.
9. játéknap: november 14–16.
10. játéknap: november 17–19.

Rájátszás sorsolása: november 22.
Az Eb sorsolása: december 1.
Rájátszás elődöntői: 2020. március 26–28.
Rájátszás döntői: március 29–31.

Európa-bajnokság: június 12.–július 12.

MINDEN TUDNIVALÓ A 2020-AS EB-RŐL

Ön mely ellenfeleknek örülne a legjobban az egyes kalapokból? Mondja el véleményét Facebook-oldalunkon is!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik