„Ha így fejlődik, hét év múlva a Real Madrid szerződteti Sigér Dávidot”

Vágólapra másolva!
2019.10.08. 07:14
null
Sigér Dávid (fehérben) Montenegró ellen debütált a válogatottban (Fotó: Szabó Miklós)
A válogatottat sújtó sérülések, illetve eltiltások miatt a horvátok elleni csütörtöki Eb-selejtezőn jó eséllyel először lehet kezdő a nemzeti csapatban Sigér Dávid, aki jövő hónapban tölti be a 29. életévét. A ferencvárosi középpályás mesébe illő útjáról menedzserével, Horváth Zsolttal beszélgettünk.

 

LÉTAVÉRTES, MEZŐKÖVESD, BALMAZÚJVÁROS, FRADI – VÁLOGATOTT, 28 ÉVESEN

Sigér Dávid 2012. június 16-án, két hét híján 21 és fél évesen kezdőként végigjátszotta a Létavértes SC–Nagyecsed RSE (1–1) mérkőzést az NB III Tisza-csoportjában. Az volt az utolsó meccse a harmadosztályban.

A következő idénytől már nem az NB III-ba, Létavértesre, hanem az NB II-es Mezőkövesdnek adta kölcsön a DVSC. A kölcsönszerződés lejártával végleg Kövesdre került, egy idényt a másodosztályban szerepelt, feljutott a borsodi csapattal az élvonalba, de az NB I-ben már csak négy meccsen kapott lehetőséget, mind a négyszer csereként (első élvonalbeli találkozóját 2013 júliusában, 22 esztendősen az MTK ellen játszotta). 2014 nyarán visszakerült az NB II-be, Balmazújvárosba, ahol Feczkó Tamás csapatában alapemberré vált, és három idény múltán a Balmazzal is feljutott az első osztályba. A negyedik és az ötödik élvonalbeli mérkőzése között ugyan eltelt három év (milyen a sors, mindkettőt a Videoton, mai nevén Mol Fehérvár FC ellen játszotta), de onnan, 2017. júliustól már viszonylag egyenes útja volt a Ferencvárosig (majd a válogatottig), főképp azok után, hogy éppen a zöld-fehérek ellen megszerezte első gólját is az NB I-ben, 26 évesen.

A Ferencvárosban 2018. augusztus 18-án játszotta első bajnokit meccsét, egy évvel később, szeptember 5-én, 28 éves, kilenc hónapos és ötnapos korában pedig bemutatkozhatott a válogatottban, Montenegró ellen – erre talán ő maga sem mert volna gondolni hét éve, amikor még a Nagyecsed ellen játszott...

Amikor Sigér a harmadosztályban futballozott, a jelenlegi keretből már öten – Kádár Tamás, Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám, Németh Krisztián, Feczesin Róbert – többszörös válogatottnak vallhatták magukat. A debreceni születésű középpályás az elmúlt öt év legidősebb debütánsa a nemzeti csapatban. Legutóbb a szombathelyi kapus, Rózsa Dániel volt az, aki Sigérnél is idősebb, 29 és fél éves volt, amikor 2014 júniusában, Albánia ellen az első felnőttválogatott meccsét játszotta (három nappal később, Kazahsztán ellen lejátszotta a másodikat is, azóta viszont egyszer sem volt válogatott).

„KÜZDENI MINDIG, FELADNI SOHA” – A KARAKTERE DÖNTÖTT

„Érdekes kérdés, hogy lehet az, hogy Sigér Dávidból csak huszonhét évesen lett Fradi-játékos, és most már senki sem is fogja megmondani, miért nem korábban – beszélt a Nemzeti Sport Online megkeresésére a középpályás pályaívéről menedzsere, dr. Horváth Zsolt.Az biztos, amikor a Fradihoz került, kevesen gondolták volna, hogy ezt a szintet is megugorja, és a válogatottságig is eljut. Olyan, mint a mesebeli legkisebb királyfi, akire senki sem számít, de a végén learatja a babérokat. Tökéletesen azonosítható a ferencvárosi mottóval: küzdeni mindig, feladni soha. Kiegyensúlyozott teljesítményéből ő is, klubja is sokat profitált már.”

SIGÉR IS KÍVÁNCSI
„Most mindkét találkozónk tétmérkőzés, amikor múltkor voltam, akkor az egyik még barátságos meccs volt – nyilatkozta Sigér Dávid a válogatott hétfői sajtótájékoztatóján. – Nagyon kíváncsian várom, hogy esetleg mennyi szerep juthat nekem.”
Sigér Dávid teljes nyilatkozatát, amit az NSO Tv-nek adott, itt tekintheti meg!

A játékosügynök elmondta, akkor kezdett el Sigérrel együtt dolgozni, amikor a játékos a Balmazújváros labdarúgója volt. Ő ajánlotta a Fradi vezetői, Kubatov Gábor és Nyíri Zoltán figyelmébe, akik láttak benne fantáziát, és miután ingyen szerződtették, mert Balmazújvárosban lejárt a szerződése, egy év alatt pedig válogatott lett, Horváth szerint árérték arányban az NB I egyik legjobb játékosának számít. A menedzser még egy további ugrást sem zár ki Sigér karrierjében.

„Az eddigi fejlődéstörténete alapján hat-hét év múlva a Real Madrid fogja szerződtetni – mondta mosolyogva Horváth. – A viccet félretéve, komolyan gondolom, hogy a teljesítménye alapján még egy ugrás benne lehet a pályafutásában, ami nyilvánvalóan külföldi szerződést jelenthetne, de jól érzi magát a Ferencvárosban, akár négy-öt évig is el tudom képzelni a Fradiban.

A menedzser szerint ennyi év távlatából azt már nehéz megfejteni, mennyire terheli az edzőket a felelősség, hogy nem fedezték fel előbb Sigér Dávidot, de a játékos hozzáállását dicséri, hogy nem veszett el, és 28 éves korára elérte azt, amiről minden labdarúgó álmodik a karrierje elején: bemutatkozhatott a nemzeti csapatban.

„A DVSC sok egyéniséget adott a magyar futballnak, és ha Sigér Dávid végül nem is a Lokiban lett NB I-es játékos, az ő kutyájuk kölyke. Így volt megírva, ennyi tapasztalatra, kudarcra és sikerre volt szüksége, ahhoz, hogy a Ferencvároshoz kerülhessen. Ha valaki fiatalon nem tudja felhívni magára az edzők figyelmét vagy egyszerűen nem szimpatikus egy-egy edzőnek – mert ilyen is van –, akkor később egyre nehezebb kitűnni, nagy szerencse is kell hozzá. Huszonnyolc-huszonkilenc éves korra sokan már abba is hagyják a futballt. Ehhez az úthoz Sigér Dávid profizmusa, kitartása is kellett, a játékos személyisége a legfontosabb tényező.

Valóban, Sigér a kitartásának köszönhetően 28 évesen elérte azt, ami például az elmúlt három évtized legtöbb gólt szerző Fradi-csatárának, Böde Dánielnek már nem adatott meg: az Európa-liga csoportkörében léphetett pályára Barcelonában. Mint, ahogy sokaknak az sem adatott meg, hogy az aktuális vb-ezüstérmes otthonában, a kezdőcsapat tagjaként szerepeljenek nagy téttel bíró Eb-selejtezőn. Sigér Dávid most ezt is elérheti, miután Nagy Ádám eltiltását tölti, Pátkai Máté és az FTC középpályásánál tíz évvel fiatalabb Szoboszlai Dominik pedig sérülés miatt dőlt ki a középpályánkról.

Nagyecsed után hét évvel a vb-ezüstérmes Horvátország következhet...

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE HORVÁTORSZÁG ÉS AZERBAJDZSÁN ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC),Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
Középpályások: Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City FC – Anglia), Sigér Dávid (Ferencvárosi TC), Vida Máté (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Feczesin Róbert (Újpest FC), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz – Németország), Varga Roland (Ferencvárosi TC)
Sérülés miatt nem csatlakozott a kerethez: Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Tamás Krisztián (Zalaegerszegi TE FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria). A horvátok ellen eltiltás miatt nem szerepelhet: Baráth Botond, Nagy Ádám.

A HORVÁT KERET
KAPUSOK:
Lovre Kalinic (Aston Villa – Anglia), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Simon Sluga (Luton Town – Anglia)
VÉDŐK: Domagoj Vida (Besiktas – Törökország), Dejan Lovren (Liverpool FC – Anglia), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen – Németország), Borna Barisic (Rangers FC – Skócia), Karlo Bartolec (FC Köbenhavn – Dánia), Mile Skoric (NK Osijek), Dario Melnjak (Rizespor – Törökország), Matej Mitrovic (FC Bruges – Belgium)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), Ivan Rakitic (FC Barcelona – Spanyolország), Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), Milan Badelj (Fiorentina – Olaszország), Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva – Oroszország)
TÁMADÓK: Ivan Perisic
(Bayern München – Németország), Ante Rebic (AC Milan – Olaszország), Josip Brekalo (Wolfsburg – Németország), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb)
TARTALÉKOK: Marko Rog
(Cagliari – Olaszország), Dino Peric (Dinamo Zagreb), Filip Brdaric (Hajduk Split), Mijo Caktas (Hajduk Split)

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

Március 21., csütörtök
Horvátország–Azerbajdzsán 2–1 (Barisic 44., Kramaric 79., ill. Sheydayev 19.)
Szlovákia–Magyarország 2–0 (Duda 42., Rusnák 85.)
Március 24., vasárnap
Wales–Szlovákia 1–0 (D. James 5.)
Magyarország–Horvátország 2–1 (Szalai Á. 34., Pátkai 76., ill. Rebic 13.)
Június 8., szombat
Horvátország–Wales 2–1 (J. Lawrence 17. – öngól, Perisic 48., ill. Brooks 77.)
Azerbajdzsán–MAGYARORSZÁG 1–3 (Emreli 69., ill. Orbán 18., 53., Holman 71.)
Június 11., kedd
Azerbajdzsán–Szlovákia 1–5 (Sheydayev 29., ill. Lobotka 8., Kucka 27., Hamsík 30., 57., Hancko 85.)
MAGYARORSZÁG–Wales 1–0 (Pátkai 80.)
Szeptember 6., péntek
Wales–Azerbajdzsán 2–1 (Pasayev 26. – öngól, Bale 84., ill. Emreli 59.)
Szlovákia–Horvátország 0–4
(Vlasic 45., Perisic 47., Petkovic 72., Lovren 89.)
Szeptember 9., hétfő
Azerbajdzsán–Horvátország 1–1 (Khalilzade 72., ill. Modric 11. – 11-esből)
Magyarország–Szlovákia 1–2 (Szoboszlai 50., ill. Mak 40., Bozeník 56.)
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 5 3 1 1 10–5 +5 10
2. Szlovákia 5 3 2 9–7 +2 9
3. MAGYARORSZÁG 5 3 2 7–6 +1 9
4. Wales 4 2 2 4–4 0 6
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8 1
Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén jelenleg a gólkülönbség szerint rangsorolunk, a végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény dönt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik