„Ha a nagymamám ül a kispadon, akkor is elér ennyit a válogatott”

BABJÁK BENCE, BORBOLA BENCEBABJÁK BENCE, BORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2017.10.12. 11:13
null
A feröeri védőfal... Dzsudzsák Balázs így próbálta meg áthámozni magát Jónas Naesen (Fotó: Szabó Miklós)
„Ha a nagymamám ül a kispadon...” – Nagy László éles kritikával illette Bernd Storck munkásságát, Fazekas László a minőséget hiányolja, Garaba Imre a realitást látta a produkcióban, míg Lisztes Krisztián örült a gólnak.

 

Miközben a különféle médiumokban az újságírók, szakértők azt találgatják, hogy kapitányváltást és teljes szakmai fordulatot hoz-e vagy sem a most véget érő, szerény ponteredménnyel záruló világbajnoki selejtezősorozat – válogatottunk Portugália és Svájc mögött a harmadik lett a B-csoportban Feröert, Lettországot és Andorrát megelőzve, és ezzel az eredményességi mutatóval a jövőben induló Nemzetek Ligája-sorozat C-ligájába került –, aközben a magyar futballélet szereplőinek a véleménye is érdekes lehet, annál is inkább, mert ők az érzelmek mellett a szakmai racionalitást is képesek előtérbe helyezni. Nézzük, hogy néhány korábbi ismert válogatott, illetve az újkori futballéletet a saját bőrén is megtapasztaló labdarúgó miként látta az elmúlt időszakot, amelyet Bernd Storck szövetségi kapitány nevével kötünk össze.

FAZEKAS László, 92-szeres válogatott, ezüstcipős csatár
„Az Európa-bajnoki szereplés után bíztam benne, hogy versenyben leszünk a kijutásért, a sorsolás után azt gondoltam, az utolsó meccs tétje a pótselejtezős hely elérése lesz. Sajnos nem így történt. A labdarúgás történelmében minden sikeres csapatnak volt egy stabil, hét-nyolc játékosból álló gerince, amelyre az edző támaszkodhatott. Ám ha a szakember állandóan cserélgeti a játékosokat, az azt jelenti, hogy képtelen megtalálni az ideális összeállítást. A mai napig azt vallom, hogy a labdarúgás mesterség. Ennek megfelelően nem mindegy, hogy mesteremberekkel vagy kisinasokkal akarom-e elvégeztetni a munkát. Egyik sem garancia a sikerre, de a mesterekkel nagyobb az esély."

NAGY László, 25-szörös válogatott, olimpiai bajnok csatár
„Nem leszek népszerű, mégis azt mondom, ha a nagymamám ül a kispadon, háttal a pályának, ezeket az eredményeket akkor is eléri a válogatott. A kommunikáció alapján a játékosok Svájc ellen kishitűen mentek fel a pályára, gyakorlatilag már a kezdés előtt lemondtak a pontszerzésről, Feröer ellen pedig csak a fogadkozás ment, a teljesítmény elmaradt. A szurkolók végig kitartottak a csapat mellett, ezek után nem szerencsés, ha a szövetségi kapitány egy ilyen selejtezősorozat végén azért neheztel rájuk, mert a Feröer elleni gyenge játék után fütyülnek. Mondhatjuk, hogy ennél csak jobb jöhet, de a mostani vb-selejtezősorozatot elvesztegettük a csapatépítés szempontjából, nem látom, hogy sikerült volna új játékosokat beépíteni, és megtalálni azokat a futballistákat, akikkel később jobb eredményeket érhetünk el. Azt sem tartom jó ötletnek, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány és sportigazgató egy személyben. Ki kéri rajta számon a szakmai döntéseket?"

GARABA Imre, 82-szeres válogatott védő
„Az utolsó csoportmeccsen két egyenrangú válogatott találkozott egymással, legfeljebb a futballmúltunk miatt becsülhettük le Feröert. Azt azonban látni kell, hogy a rivális sokat fejlődött, a magyar válogatott pedig igencsak visszaesett az utóbbi évtizedekben. Előzetesen szoros meccsre számítottam, de utólag azt mondom, talán jobban kihasználhattuk volna a hazai pálya előnyét. Mindkét csapat nyerhetett volna, ezúttal mi voltunk a szerencsésebbek. Örülni kell a három pontnak, és reálisan értékelni a helyzetünket. Semmi rendkívüli nem történt, már több évtizede az aktuális selejtezőcsoport harmadik helyéért vagyunk versenyben, a pótselejtező elérése hatalmas bravúr lett volna. A helyünkön vagyunk, mert egyelőre ennyit tudunk."

KOVÁCS Kálmán, 56-szoros válogatott csatár
„Évek óta nem hibáztunk kis csapat ellen, most sajnos Andorra ellen belefutottunk a vereségbe. Az az egyetlen meccs, amelyik kilóg a mostani selejtezősorozatból. Egyetlen kisiklást el lehet fogadni, ennél nagyobb bajnak tartom, hogy mindig akkor kerül elő a kapitánykérdés, amikor a csapat visszaesik arra a szintre, ahonnan indult. Ezért nincs soha előrelépés, mert mindig az utolsó pillanatig várjuk, hogy történjen valami. A Feröer elleni meccsen végig azt éreztem, hogy nyerünk, de nem vagyok benne biztos, hogy a győzelem jót tett a magyar futballnak. Nem az a gond Bernd Storckkal, hogy ő a szövetségi kapitány, hanem az, hogy a jelenlegi magyar labdarúgásban szinte mindent ő irányít. A látottak alapján viszont ehhez nincs meg a kellő tudása. Megjegyzem, nem biztos, hogy az a hibás, aki elfogadja a teljhatalmat, sokkal inkább, aki felkínálja neki."

VANCZÁK Vilmos, 79-szeres válogatott védő
„Annyi a pozitívum a kedd estében, hogy megnyertük a mérkőzést. A játékról sok jót nem lehet elmondani... Televízióban néztem a mérkőzést, de a lelátói negatív hangulat így is érezhető volt. Gondolkodtam is, vajon a karrierem során játszottam-e ennyire pocsék légkörben, de nem találtam ilyen meccset az emlékeim között. Jó kérdés az is, vajon hogyan tovább. Látni kell, a mostani út nem vezet sehová. Megrekedt a fejlődés, változtatni kell."

LISZTES Krisztián, 49-szeres válogatott középpályás
„Az öregfiúk-válogatottal közösen néztük a találkozót a Groupama Arénában. Jókedvűen érkeztünk a stadionba, ám a hangulat hamar átragadt ránk is. A győzelemnek a magam részéről örültem, a mostani csapattól többet nem lehetett elvárni. A svájci zakó után a közönség ezúttal türelmetlenebb volt, és ezt a csapat is megérezte. Gulácsi Pétert is kifütyülték, pedig neki az első hibája Svájcban volt. Örülök, hogy a gólunkat Böde Dániel szerezte, arra pedig, hogyan tovább, jó néhány éve keressük a választ. Kíváncsian várom a fejleményeket."

VB 2018, SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA
B-CSOPORT, 10. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–FERÖER 1–0(0–0)
Budapest,
Groupama Aréna,20 000néző.V:Reinsreiber (izraeli)
MAGYARORSZÁG:
Gulácsi – Fiola, Guzmics, Kádár, Szabó J. – Stieber Z. (Nagy Dániel, 66.), Nagy Á., Pátkai, Dzsudzsák – Eppel (Böde, a szünetben), Ugrai (Sallai, 89.).Szövetségi kapitány:Bernd Storck
FERÖER:G. Nielsen – Naes, Gregersen, Baldvinsson, Jónsson – Vatnhamar, Sörensen (Bartalsstovu, 72.), Benjaminsen (Hansson, 65.), Edmundsson – Joensen, Faerö (K. Olsen, 88.).Szövetségi kapitány:Lars Olsen
G:Böde (81.)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Portugália109132–4+2827
2. Svájc109123–7+1627
3. MAGYARORSZÁG1041514–14013
4. Feröer102354–16–129
5. Lettország102177–18–117
6. Andorra101182–23–214
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik