Gyerünk! – Thury Gábor jegyzete     

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.09.06. 23:01

Hogy fekszik-e a magyar labdarúgó-válogatottnak a háromvédős rendszer vagy sem, döntse el Marco Rossi szövetségi kapitány és stábja, válogatottunk nem csupán azért kapott ki az oroszoktól 3–2-re, mert védőinktől netán idegen a szisztéma.

A múlt héten, a törökök ellen egészen jól futballozó együttest láttunk, az oroszok ellen pedig 0–3-ig egyértelmű volt, nem megy a játék. Nagy igazság, hogy minden csapat úgy játszik, ahogyan hagyják. A törökök csütörtökön vélhetően alá is becsülték a magyar válogatottat, ezzel szemben az orosz kapitány, Sztanyiszlav Csercseszov feltérképezte nemzeti csapatunkat, ellenfelünk csírájában fojtotta el a próbálkozásainkat. S ne feledjük: ez az orosz válogatott a 2018-as világbajnokságon negyeddöntőt játszott a horvátokkal, s abból a csapatból négyen a Puskás Arénában is pályára léptek.

Mégis, mi az, ami biztatást adhat a bolgárok elleni októberi Eb-pótselejtezőre?

Valljuk be, a kényszerűen ürességtől ásítozó Puskás Aréna lelátói előtt háromgólos orosz vezetésnél a súlyos vereség is felsejlett. Ám kiderült, a válogatottnak van tartása, s a pontszerzés határára küzdötte fel magát. Nem kis dolog ez a magyar futball történetében akár mumusnak is mondható oroszok ellen. Tetszik, nem tetszik, de labdarúgásunk jelenlegi helyzetében örülnünk kell, ha a magyarnál nívósabb bajnokságban egy-két játékosunk kivívja a csapattagságot. Ugyanakkor a válogatottban őrségváltás zajlik, a 2016-os Eb-n kulcsszerepet játszó labdarúgóink helyét fiatalok vették át – az átalakulás buktatóival együtt. A csapat gerince adva van – mi több, 0–3 után bizonyította, hogy a szó átvitt értelmében is –, a szövetségi kapitány koncepciója világos, s az is, amit Nagy Ádám nyilatkozott a vasárnapi mérkőzés előtt: „Újra és újra jól kell futballoznunk, ha szintet akarunk lépni.”

Nos, a második félidőben nem mutattunk rossz teljesítményt, de szintet nem léptünk. A lehetőség a bolgárok ellen jöhet el. Nikolics Nemanja gólja után Marco Rossi a kispad elől azt kiabálta játékosainknak: „Come on!”, vagyis „Gyerünk!”

Ez zárszónak is jó, no meg az, hogy legyen hitünk az Eb-pótselejtező előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik