Gyász: Úriember a végtelenségig – Jakab János Ihász Kálmánról

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2019.02.02. 18:35
Hetvennyolcadik életévében csütörtökön elhunyt Ihász Kálmán, a Vasas legendás hátvédje, 27-szeres válogatott labdarúgó. Csapattársai már elbúcsúztak tőle, ezúttal régi barátja, Jakab János, valamint külföldön élő egykori klubtársa, egyben jó barátja, Kenderesi István emlékezett rá.

„Nagyon megbízható, jó futballista volt, de ami talán ennél is fontosabb: úriember a végtelenségig – mondta lapunk érdeklődésére Jakab János, a másodosztályú Budafok tiszteletbeli elnöke, aki a régmúlt nagy magyar futballistáinak minden évben nagyszabású találkozót szervez. – Gyerekkorom óta a játéka bűvöletében éltem, néztem a nagy Vasasban a hatvanas évek közepén, óriási hatással volt rám. Aztán amikor személyesen is megismertem, nagyon őszinte, korrekt ember képe alakult ki bennem róla. Még találkoztunk december közepén a hagyományos karácsonyi öregfiúk-összejövetelünkön, jókedvű volt, örült, hogy újra együtt lehet a régi csapattársaival, nem sejtettem, hogy akkor látom utoljára.”„Nagyon megbízható, jó futballista volt, de ami talán ennél is fontosabb: úriember a végtelenségig – mondta lapunk érdeklődésére Jakab János, a másodosztályú Budafok tiszteletbeli elnöke, aki a régmúlt nagy magyar futballistáinak minden évben nagyszabású találkozót szervez. – Gyerekkorom óta a játéka bűvöletében éltem, néztem a nagy Vasasban a hatvanas évek közepén, óriási hatással volt rám. Aztán amikor személyesen is megismertem, nagyon őszinte, korrekt ember képe alakult ki bennem róla. Még találkoztunk december közepén a hagyományos karácsonyi öregfiúk-összejövetelünkön, jókedvű volt, örült, hogy újra együtt lehet a régi csapattársaival, nem sejtettem, hogy akkor látom utoljára.”

Belgiumban élő egykori csapattársa, a kapus Kenderesi István így emlékezett meg Ihász Kálmánról:

„Nehéz megszólalni: ötvenhárom éves barátság ért véget, még alig tértem magamhoz, amióta értesültem a hírről. Azóta voltunk a legközelebbi barátok, hogy 1966-ban odakerültem a Vasashoz, amellyel rögtön bajnokok is lettünk. Ha messzire utaztunk vagy edzőtáborba mentünk, mindig egy szobában aludtunk. Ahányszor Belgiumból hazatértem Magyarországra, mindig nála laktam. Ő és a felesége voltak a fiam keresztszülei. Vigasztalhatatlan vagyok. Itt van a kezemben egy közös fotónk, amely a legutóbbi hazai válogatott meccsen, a finnek elleni találkozón készült, együtt ültünk a lelátón, majd ünnepeltük a születésnapomat is, gyakran ránézek erre a képre. Kevesen tudják, hogy a gasztronómiai tudása csaknem felért a futballtudásával, a pacalpörköltjei fantasztikusak voltak. Mindig meghívott rá, Belgiumban esélyem sincs ilyeneket enni.”

Ihász Kálmánt a Vasas a saját halottjának tekinti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik