Gesztus – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.11.06. 23:14

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke kijelentette: Marco Rossi akkor is a válogatott szövetségi kapitánya marad, ha a csapatnak nem sikerül kijutnia a jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra. A honi futball első embere hozzátette, nem biztos, hogy a legjobb vezetői magatartás a Wales elleni sorsdöntő mérkőzés előtt nyilvánosságra hozni a döntést.

Én más véleményen vagyok. Noha valamennyien áhítjuk a sikert, tisztában vagyunk vele, sokan abban sem bíztak, hogy a selejtező utolsó fordulójában válogatottunknak esélye lesz a továbbjutásra. A tények azt támasztják alá, a nemzeti csapat egységes, s ebben az olasz szakembernek döntő szerepe van. Mondjuk úgy, Marco Rossi bizalmat ébresztett a vezetőkben, és ezt Csányi Sándor egy gesztussal honorálta: az utolsó meccs előtt nyilvánosságra hozta, hogy továbbra is számít rá. Ettől a bejelentéstől nem lesz jobb a csapat Cardiffban, a kapitányt sem befolyásolja a taktika kidolgozásában.

Georges Leekens megválasztása fiaskó volt, van ilyen, az olasz edző kijelölése viszont az adva lévő lehetőségek közül telitalálatnak bizonyult. Ugyanakkor ne feledjük, a sajtóval nem éppen a legjobb viszonyt ápoló Pintér Attila is élvezte a bizalmat, aztán az első tétmérkőzése, az Eb-selejtező nyitó körében az Észak-Írország­tól itthon elszenvedett 2–1-es vereség után mennie kellett. Öt meccse volt 2014-ben, alig több mint fél évig ült a válogatott kispadján. Pedig a szövetség még kommunikációs tréningre is elküldte…

Marco Rossi esetéhez hasonlóra volt már példa a közelmúltban: Bernd Storck 2015 nyarán lett kapitány, a nemzeti csapattal kijutott a franciaországi Eb-re. Még az kontinensbajnokságra való felkészülés idején, 2016 márciusában Csányi Sándor meghosszabbította a kapitány szerződését 2018. június 30-ig. Az indoklásban szerepelt, a hosszabbítás az ősszel kezdődő vb-selejtező miatt is fontos, és meg akarják adni a trénernek a lehetőséget a hosszú távú tervek megvalósítására. Tehát úgy utaztunk el az Eb-re, hogy folyt. köv. Ám a német szakvezető a 2017 októberében lezáruló sikertelen vb-selejtező után nem töltötte ki a szerződését. Két egyforma eset nincs, de a hosszabbítást illetően Marco Rossi esetében is az vezérelte az MLSZ-elnököt, hogy a kapitány hosszú távon építkezhessen.

Kívánjuk, legyen így.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik