FTC: az ukrán légiós arról beszélt, megkeresték a magyar válogatottól

Vágólapra másolva!
2019.11.18. 17:05
null
Ihor Haratint megkeresték a magyar válogatottsággal kapcsolatban (Fotó: Meder István)
Ihor Haratin, a Ferencváros ukrán labdarúgója hazája egyik televízió-műsorában arról beszélt, megkeresést kapott azzal kapcsolatban, hogy szeretne-e a magyar válogatottban játszani. Ha szeretne is, a FIFA vonatkozó szabályai alapján erre nem lenne lehetősége.

Ihor Haratin tavaly decemberben „futballmagyarként” igazolt a Ferencvároshoz, felmenői révén ugyanis az NB I-ben nem számít légiósnak. A 24 éves középpályás a szerződtetése óta alapembere az FTC-nek, honfitárs vezetőedzője, Szerhij Rebrov eddig összesen 23 magyar bajnoki mérkőzésen szavazott neki bizalmat. Úgy tűnik, a teljesítményére az MLSZ-nél is felfigyeltek…

„Munkácsról származom, vannak magyar gyökereim. Felvették velem a kapcsolatot, hogy játszanék-e a magyar válogatottban, de konkrét lépés nem történt a részükről” – mondta a televízió-műsorban Haratin, akinek szavait a pmg.ua című ukrán honlap idézi.

„Ez egy olyan kérdés, amelyet mindenekelőtt meg kell vitatnom a családommal, gondolnunk kell a pró és kontra érvekre. Szeretnék nemzeti színekben szerepelni, ám ehhez még fejlődnöm kell. Ezt a megkeresést nem is vettem igazán komolyan. Nekem Ukrajna a hazám, az ukrán válogatottban szeretnék futballozni” – tette hozzá a Fradi középpályása.

A tévéműsorban Haratin mellett Rebrov és Olekszandr Zubkov is megszólal

A hírről a Ferencváros szurkolói honlapja, az ulloi129.hu is beszámolt.

Nem mehetünk el azonban szó nélkül amellett, hogy Haratin magyar válogatottban történő esetleges szereplése a FIFA-nál akadályokba ütközne. Mint arról Loic Nego honosításakor beszámoltunk, a nemzetközi szövetség csak annak engedélyezi a váltást, aki már akkor is rendelkezett annak a válogatott csapatnak az állampolgárságával, amelyben játszani kíván, amikor először részt vett jelenlegi szövetsége színeiben nemzetközi tétmérkőzésen.

Haratin viszont – Davide Lanzafaméhoz és Negóhoz hasonlóan – játszott már szülőhazája (esetében az ukrán) utánpótlás-válogatottjában tétmeccsen, még jóval azelőtt, hogy a honosítása egyáltalán szóba került volna. Csak hogy az utolsó két példát említsük: Haratin 2016 márciusában U21-es Európa-bajnoki selejtezőn, míg egy évvel korábban az U20-as világbajnokságon lépett pályára ukrán színekben.

Így aztán a jelenleg ismert szabályok szerint nincs esély rá, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány számításba vehesse Haratint a magyar válogatottnál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik