FFT: magyar Bolívia-verés a magaslatokon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.23. 18:28
Ez ideig három ráadás-, avagy pótselejtezőt vívott a magyar labdarúgás, kettőt sikerrel. Mindjárt az elsőt is, hiszen 1977-ben, 12 esztendős szünet után jutott ki a labdarúgó-vb-re a válogatott. A jugoszlávok ellen 1997-ben csúnyán megégett a Csank-csapat, a norvégokat viszont 2015-ben Bernd Storckkal kettős győzelemmel búcsúztattuk. Negyvenhárom éve Bolíviát is, holott a visszavágóhoz 3640 méter magasra kellett felrepülni.

Argentínában klasszikus, tizenhat csapatos világbajnokságot rendeztek 1978-ban, ahol a résztvevői kört még a valós erőviszonyok alakították, nem pedig a harmadik világnak kedvező, mai FIFA-demokrácia.

A selejtezőben kilenc csoportba sorolták az UEFA-tagországokat, Magyarország a Szovjetunióval és a görögökkel az egyetlen olyanba került, ahonnan az első hely sem ért automatikus vb-részvételt, mert a dél-amerikai zóna harmadik helyezettje ellen még oda-visszavágós párharc várt a csoportgyőztesre.

Az athéni döntetlen (1–1, mint később kiderült, Kereki fejese a csoport egyetlen idegenbeli pontszerzését, azaz a csoportelsőségünket eredményezte!) és a szovjetek népstadionbeli legyőzése (2–1) után egy tbiliszi vereség (0–2) is belefért, és a Görögország elleni, budapesti 3–0-t követően Baróti Lajos csapata már készülhetett is a bolíviaiak elleni interkontinentális selejtezőre.

Ennek a két meccsnek a történetét elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik