FFT: amikor Sebes kirúgatta a Népsport főszerkesztőjét

Vágólapra másolva!
2020.05.31. 19:02
A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Veszprémi Linda ezúttal felidézi Feleki László ellehetetlenítését, és bizonyítja: mindig a sajtó a hibás.

Az Aranycsapat 1954-es, berni vb-döntős vereségének magától értetődően sok vesztese volt. A játékosok közül a bűnbakként elkönyvelt Zakariás József soha többé nem viselhette a címeres mezt, Tóth Mihály is csak egyszer, három évvel később, és részben a vereség miatt lett kegyvesztett a hatalomnál az egyik gólnál hibázó klasszis kapus, Grosics Gyula is. A vereséggel súlyos tekintélybeli csorbát szenvedő pártvezérkar szemében – önmagán kívül persze – mindenki hibás volt. Naná, hogy a sajtó is! Mindenekelőtt annak két emblematikus alakja, Szepesi György rádióriporter és Feleki László, a Népsport főszerkesztője. Bűnük a korabeli narratíva szerint: nem jól készítették fel a közvéleményt, elhitették a néppel, hogy világbajnok lesz Magyarország, feleslegesen felszították a hangulatot. Szepesi megúszta azzal, hogy néhány hónapig nem kommentálhatott futballmérkőzéseket – Felekinek azonban kettétört a pályafutása.

A döntő után két nappal, 1954. július 6-án jelent meg a Népsport Miért vesztettünk a világbajnokság döntőjében? című szerkesztőségi vezércikke, amely egyébként egy teljesen korrekt elemzés, és amely hat pontba szedi össze a döntőben elkövetett hibákat. A sors iróniája, hogy a cikket nem is Feleki írta, hanem – igaz, egyeztetve vele – Pálfai János, de mivel nem volt aláírva, főszerkesztőként Feleki magára vállalta a felelősséget. A szerző kritizálja a felforgatott csatársor összetételét, szót ejt a fáradtságról, és valószínűsíti, hogy tudat alatt már megnyertnek gondolták a meccset a játékosok.

A csapatot és a szövetségi kapitányt illető kritikát azonban magára vette a párt is, októberben pedig menesztették Feleki Lászlót a Népsport éléről…

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik