FFT: a futball-vb magyar atyja – Fischer Mór

Vágólapra másolva!
2019.08.15. 16:14
A magyar vasutasnak FIFA-alelnökként a rögeszméje volt, hogy négyévente labdarúgó-vb-t kellene szervezni. Itthon persze mindenki hülyének nézte.

A 2018-ban elhunyt legendás rádióriporter és MLSZ-elnök, Szepesi György, a FIFA örökös tagja évtizedekig egymaga ápolta az egyik elhagyott sírt a Kozma utcai zsidótemetőben. Fischer Mór sírját. Egy olyan úrét, aki többedmagával kitalálta: milyen jó lenne az országok válogatott futballcsapatainak négyévente világbajnokságot rendezni.

Fischer a FIFA alelnöke volt akkoriban, és mi sem természetesebb, mint az, hogy a magyar futball vezetői hülyének nézték ezzel a vb-rögeszmével, és a profi klubok főnökei határozottan eldöntötték: a mi válogatottunk ugyan nem utazik el erre a világbajnokságnak nevezett haknira. Nem is utazott.

Fischer Mór egyedül álmodozott arról Uruguayban, 1930-ban, hogy egyszer majd a magyarok is rájönnek, nem akkora marhaság a vb. Mára rájöttek, de most, már ha akarják, sem engedik oda őket. Közben persze történt ez az. Szepesi György írásával mutatjuk be a már-már elfeledett sportvezetőt az FFT olvasóinak.

A Fischer Mór életét és pályafutását bemutató cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik