Vass István Zoltán (Fotó: Tumbász Hédi)

A Szepesi György-díjat a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett sportújságíró veheti át, míg az Östreicher Emil-díjat olyan hozzátartozó kapja, aki egy már elhunyt, korábbi nagy futballista pályafutását, életét segítette a háttérből a nyugodt családi légkör megteremtésével.

Szöllősi György, a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratórium elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője a keddi díjátadón – amelyre a Groupama Arénában került sor – kiemelte: vannak ragyogó sportújságírók, sportkommentátorok, akik méltók Szepesi György szakmai örökére, illetve a korábbi bálványok hozzátartozóiról sem szabad elfeledkezni.

Vass István Zoltánt Ballai Attila, a Mediaworks Hungary Zrt. sportüzletág igazgatója, Feleki-díjas sportújságíró méltatta. A 76 éves rádióriporter négy évtized alatt több mint 1500 futballmeccsről, számos kézilabdameccsről, világbajnokságról és olimpiai aranyérmekről tudósított. Vass István Zoltán elárulta: megfigyelte, hogy amikor valakit kitüntetnek, akkor mindig végtelenül szerény marad.

„És most itt állok én kitüntetettként, és nem tudom, van-e mire szerénynek lennem – mondta, hozzátéve: furcsa szakma a sportújságíróké, mert munkájuk kapcsán mindig ki vannak szolgáltatva a sportolóknak. – Mit ér a legkitűnőbben megkomponált sportműsor, a legfrappánsabb közvetítés, a legigényesebben megírt cikk, ha nem áll mögötte a sportolók teljesítménye?”

Vass István Zoltán azzal zárta beszédét, hogy betegség miatt nem tudott elmenni Szepesi György augusztusi temetésére, de a díj névadója most ezzel az elismeréssel „üzent neki”.

Nézze meg az NSO Tv Vass István Zoltánnal készült interjúját, amelyben a közkedvelt rádióriporter elmondja, melyik közvetítésben elhangzott poénjára a legbüszkébb.

Gazdag Judit (Fotó: Tumbász Hédi)

Az európai ezüstcipős Várady Béla pályafutására Hegyi Iván írásával emlékeztek a jelenlévők. A Vasas 36-szoros válogatott támadója 2014-ben, 60 évesen hunyt el. Gazdag Judit könnyeivel küzdve vette át az elismerést, mint mondta: rendkívül megható számára a díj és az ünnepség is. „A családom, a lányaim nevében köszönöm szépen mindenkinek, aki Bélára és rám gondolt, akik segítettek nekünk.”

Nézze meg az NSO Tv Gazdag Judittal készült interjúját, amelyben Várady Béla özvegye a csaknem meghiúsult első randijukról is mesél.


Az alapítványtevő Puskás Ferencné szándéka szerint mindkét díj egymillió forintos pénzjutalommal jár. Az idei díjak átadását Mészáros Lőrinc és az R-Kord Kft., valamint a Ferencvárosi Torna Club segítsége tette lehetővé.

A KORÁBBI KITÜNTETETTEK
Szepesi-díj

Novotny Zoltán (2015)
Hajdú B. István (2016)
Gulyás László (2017)
Östreicher-díj
Mester Emilné Czibor Zsuzsanna (2015)
Hamzsek Jolán és Tóth Zsófia (2016)
Deák Ferencné Diósy Ilona (2017)

Díjazottak és díjazók (Fotó: Tumbász Hédi)