Eb 2020: nem minket szerettek volna a megújulás előtt álló bolgárok

Vágólapra másolva!
2019.11.22. 14:11
null
A bolgár–angol meccs következményeit most is nyögik Bulgáriában (Fotó: AFP)
A bolgár futballikon, Hriszto Sztoicskov és a Nemzeti Sport által megszólaltatott helyi újságíró szerint is mélypontján van az ország labdarúgása. Ennek ellenére nem lehet leírni a nagy átalakulás előtt álló, a folyamatot már meg is kezdő Bulgáriát az Európa-bajnoki pótselejtező előtt. Az örökmérleg Magyarországnak kedvez, de a 2000-es években még egyszer sem sikerült győzni...


„Általában véve a bolgár drukkerek úgy vélik, nem érdemeljük meg, hogy a rájátszásban szerepelhessünk. Az angolok elleni botrányos találkozó után sokan gyökeres változásokat sürgetnek minden szinten a futballunkban, és nem nagyon foglalkoznak a válogatottal” – mondta még a sorsolást megelőzően Teodor Boriszov, a Meidian Match újságírója a Nemzeti Sport megkeresésére.

Bulgária a FIFA világranglistáján a 61., vagyis tizenegy hellyel Magyarország mögött áll, de jelen helyzetben talán ez a legkevésbé mérvadó. A válogatott és maga a bolgár szövetség (BFS) is nagy átalakulás előtt áll, hacsak nem már meg is kezdte azt. Az angolok elleni, október eleji, botrányosan alakult selejtező után lemondott a szövetségi kapitány Kraszimir Balakov (a helyét Georgi Dermendzsiev vette át), majd Boriszlav Mihajlov a BFS elnöke is. Utóbbi ellen korrupció gyanújával nyomozás indult azóta.

BOLGÁR VÉLEMÉNYEK

Ivelin POPOV
a bolgár válogatott korábbi csapatkapitánya a Sportal.bg-nek

„A srácoknak jó esélyük van arra, hogy tizenhat év után ismét nagy válogatott tornán szerepeljenek. Persze két lábbal a földön kell maradnunk.”

Jordan LECSKOV
korábbi válogatott, a bolgár szövetség alelnöke a Sportal.bg-nek

„Először is a magyarok elleni mérkőzésre kell koncentrálnunk, aztán foglalkozhatunk a döntővel. Már ha eljutunk odáig. Úgy vélem, a magyar válogatott, illetve a rájátszás másik két csapata hozzánk hasonló erősséget képvisel.”

Ami az Eb-selejtezőket illeti: a bolgár válogatott csupán hat pontot gyűjtött Anglia, Csehország, Koszovó és Montenegró társaságában az A-csoportban. Egyetlen győzelmét az utolsó fordulóban, már tét nélkül lejátszott mérkőzésen szerezte meg a csehek ellen. Emellett Montenegróval oda-vissza, Koszovóval idegenben tudott döntetlent játszani. Az angoloktól – a már említett, félbe is szakított – selejtezőmérkőzésen hat gólt kaptak, összesen hat szerzett és 17 kapott találattal zárták a sorozatot nyolc mérkőzés után.

A csapat házi gólkirálya Vaszil Bozsikov lett, a pozsonyi Slovanban légióskodó védő kétszer talált az ellenfelek kapujába. A jelenlegi bolgár válogatottban nehéz megnevezni a legnagyobb sztárokat, európai topligában egyetlen futballistájuk sem szerepel a legutóbbi selejtezőkre nevezett keretből. A Csehország ellen győzedelmeskedő 23 fős keretből tizenhatan a hazai bajnokságukban szerepelnek, ketten az orosz, egy-egy játékos pedig a szlovák, a török, a román, a portugál és az azeri bajnokságban játszik. A Transfermarkt adatai szerint, egyetlen játékosuk sem ért az adott keretből 3 millió eurónál többet.

Ami biztos, az eddigi csapatkapitány, Ivelin Popov a selejtezők után bejelentette, visszavonul a nemzeti csapattól, így az ő helyére is új vezért kell találni az öltözőbe.

Hriszto Sztoicskov rendkívül nehezen viselte a bolgár futballbotrányokat (Fotó: AFP)
Hriszto Sztoicskov rendkívül nehezen viselte a bolgár futballbotrányokat (Fotó: AFP)

Bulgária eddig kétszer szerepelt Eb-n, 1996-ban és 2004-ben. Mindkétszer a csoportkörben búcsúzott, igaz, előbbin a Hriszto Sztoicskov fémjelezte csapat előbb döntetlent játszott Spanyolországgal, majd megverte Romániát, az utolsó fordulóban viszont kikapott Franciaországtól, s csoportharmadikként kiesett. A 2004-es Eb, a csoportkörben elszenvedett három vereségükkel mindmáig az utolsó nagy tornája a bolgároknak.

Ha már Sztoicskov…

A bolgár futball jelen állapotát jól jellemzi, hogy az ország egyik, ha nem legnagyobb futballistája az Anglia ellen történteket követően kifakadt a televízióban, s könnyek között beszélt arról, hogy szerinte Bulgáriának talán az tenné a legjobbat, ha évekre eltiltanák az országot az európai tétmérkőzésektől.

„A szurkolókat nem kellene beengedni a stadionba, vagy még keményebb módszerre van szükség, mint ahogy Angliában történt néhány évvel ezelőtt. Öt esztendőre ki kell tiltani a bolgár válogatottat és a klubcsapatokat az összes tornáról. Az emberek nem érdemlik meg a szenvedést. Úgy gondolja, nekem ez kellemes?” – tette fel a kérdést Sztoicskov, majd lehajtotta a fejét és sírva fakadt a Futbol Central című műsorban.

Győrben, 2012-ben Szalai Ádám lőtte a magyar gólt (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Győrben, 2012-ben Szalai Ádám lőtte a magyar gólt (Fotó: Nemzeti Sport, archív)

Magyarország és Bulgária közös futballtörténete 1934-ig nyúlik vissza. Az első tétmérkőzés az 1934-es világbajnokság selejtezője volt: a mieink oda-vissza legyőzték a bolgárokat, előbb 4–1-re idegenben, majd 4–1-re hazai pályán.

„Történelmi okokból Magyarország lenne számunkra a legrosszabb ellenfél, Izrael kemény csapat, ám hozzánk hasonlóan problémákkal küszködik. Ha úgy játszunk, mint a selejtezők során, akkor egyik ellenféllel szemben sem lesz esélyünk” – tekintett előre Boriszov.

A sikeres kezdést még sikeresebb folytatás követte: az örökmérleg – ahogyan arra a Meidian Match szerzője is utalt – 22 hivatalos találkozón 12 magyar győzelem, öt döntetlen és öt vereség. Igaz, a legutóbbi öt meccsünket nem tudtuk megnyerni. Az eddigi utolsó magyar győzelem megtalálásához 1975-ig, a Budapesten Kozma Mihály és Fazekas László góljával megnyert olimpiai selejtezőig kell visszalapozni a históriás könyvekben. A visszavágó egy hónappal később 4–0-s bolgár sikert hozott…

A 21. században négy mérkőzésen két döntetlen és két vereség a mérleg magyar szempontból. Legutóbbi gólunkat Szalai Ádám szerezte – 2012 februárjában, Győrben, a Nemzeti Sport akkori tudósítása szerint 14 ezer néző előtt 1–1-es döntetlent hozott a két együttes felkészülési mérkőzése. Valeri Bozsinov a 87. percben egyenlített. Azóta (férfi, felnőttszinten) nem meccselt egymással a két ország.

Nem égnének meg
„Ez rendkívül fontos mérkőzés, melyhez felelősségteljesen fogunk hozzáállni. Nem foglalkoztunk előzetesen azzal, mi lenne számunkra a legjobb – idézte Georgi Dermendzsiev, bolgár szövetségi kapitány topsport.bg-nek adott nyilatkozatát az MTI. – Nem szabad eufóriába esnünk és a múlttal foglalkozunk. Kielemezzük az ellenfelet annak érdekében, hogy a játékosok minél jobban fel tudjanak készülni. Tény, hogy van esélyünk, amit szeretnénk kihasználni. A magyar labdarúgás folyamatosan fejlődik, jól játszik a válogatottja, de ennél jóval részletesebben meg kell ismernünk. Nem szabad, hogy feleslegesen örömködjünk, nem éghetünk meg Magyarország ellen."

Bulgária a hazai mérkőzéseit többnyire a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban játssza. Az 1953-ban átadott létesítmény hivatalos kapacitása 44 ezer fő, legutóbb 2015-ben esett át nagyobb felújításon. Az aréna hagyományos, atlétikai versenyekre is alkalmas, futókörös kialakítású. Az UEFA négyes kategóriájába esik. Közlekedési szempontból remek hír, hogy saját metrómegállója is van.

Az Anglia ellen történtek miatt egy plusz egy meccses zárt kapus büntetést kapott a bolgár szövetség. Ebből Csehország ellen teljesítettek egyet, míg a másodikat két évre felfüggesztette az UEFA.

Ennek ismeretében, jelen állás szerint lehetnek majd drukkerek a találkozón – remélhetőleg a helyzet márciusig sem változik.

A bolgárok nemzeti stadionja (Fotó: AFP)
A bolgárok nemzeti stadionja (Fotó: AFP)

NEMZETEK LIGÁJA, PLAYOFF
A-LIGA
2020. március 26.

20.45: Izland–Románia
20.45: Bulgária–Magyarország
Március 31.
20.45:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik